Škodí ovoce zubům?

Príspevok v téme: Škodí ovoce zubům?
přezůvky

Jaký má podle vás ovoce vliv na zuby? V některých článích čtu, že zubům škodí, protože tam jsou kyseliny, které naleptávají zubní sklovinu. Jinde čtu, že má ovoce pro zdraví zubů spoustu vitamínů. Dnes jsem vypila ovocné přírodní šťávy (odšťavnila jsem si kiwi, jablko, grapefruit apod.) a teď mě trochu bolí dva zuby.

Jsem z toho docela nesvá, protože ovoce je zdravé, ale na druhou stranu jsem vždy měla problémy se zubama a nechci je ovocem odrovnat.

Jinak, co doporučujete na zuby? Co jim výrazně pomáhá? Abych mohla případně jíst ovoce a do toho zuby něčím účinným chránit. Díky. :)

RNG

Nuz hryzenim citronov sa da paradne poskodit sklovina. Moja draha polovicka to v mladosti s citronovou odtucnovacou kurou dokazala za par mesiacov, a dodnes musi pravidelne chodit k zubarovi, aby jej ochrannou vrstvou zakryval poskodenu sklovinu. Je na to dnes vyborny kopoplymerat kompozit, ktory sa nanesia na povrch v tenkej vrstve a vyrvrdi ultrafialovym svetlom. Mne dokonca z roho kompozitu po vrstvach zubar vytvoril na pahyle zubu cely novy zub, a ja som mu nedovolil po pol roku ho obrusit na podlozku pre korunku, a uz ho mam vyse 12 rokov bez problemov, hoci sa ma zubar nasilu snazil presvecit, ze je to len docasne/temporary riesenie a ze korunka je "permanentna".
Nuz nic na svete nie je vecne a mne korunky trvali kratsi cas, nez tento zubny kompozit.
Nuz ale za to nemoze zubar tolko pocitat a je to babracka, naniest desat a viac vrstiev, takze uz chapem, pre co to nazyva "docasne"

Carie

Neskodi zubom - ale nesmies si pol hodiny po tom, ako zjes nieco kysele cistit zuby, vtedy by ti to zuby pomaly poskodzovalo. Ovocie je zdrave tak sa ho urcite nevzdaj.

kojot

Hlavne citrusové ovocie rozleptáva zubnú sklovinu.Moc to neprehánať.A zuby si nikdy neumývaj po tom ako vypiješ šťavu,alebo spapáš ovocie.Ked už tak,tak si kúp ELMEX CARE PROTECTION síce je to dráhe (pasta aj ust,voda) ale oplatí sa.U nás stoji pasta 7€ a ust voda 8€.Vrele doporučujem.

GoFruit

Este mi napadlo aj kivi musi byt dobre zrele, grapefruit tiez.
Plus bobulovite ovocie ak jes, tiez je dolezite vyplachnut usta, lebo je kyselinotvorne.
Na remineralizaciu su najlepsie listove salaty.

GoFruit

Kyseliny z ovocia mozu skodit rovnako ako aj ine jedlo.
Najlepsie je hned si po ovoci vyplachnut usta.
Nejest nezrele ovocie, ako kysle pomarance, musia byt sladke.
Nejest vela suseneho ovocia, ak jes, vyplachnut usta.
Takisto vyplachnut usta po orechoch.
Jest vela zeleniny. Ta remineralizuje zuby.