Problém s kliešťami

Príspevok v téme: Problém s kliešťami
Biloslav

Dnes som si na sebe našiel dosť veľké množstvo kliešťov po návrate zo stanovačky. Prvých štyroch som vybral tak ako som bol zvyknutý - udusením kliešťa krémom a následným vykrútením, potom som si o tom začal čítať na viacerých stránkach, kde je o tejto metóde písané, že je to blbosť a zvyšuje to riziko nákazy chorobou. Tak som si neskôr našiel ďalších dvoch klieštov a išiel som ich teda vytiahnuť vykývaním pinzetou. Prvého som celkom v pohode takto vytiahol, no tomu druhému som pinzetou odtrhol iba telo a ten \"sosák\" mi ostal v koži (je to tam vidno ako malú čiernu bodku). Išiel som s tým na pohotovosť, tam sa mi na to pozerali doktorka so sestričkou a vraveli, že to asi nič nie je, že to kľudne môže byť koreň nejakého chĺpku (aj keď som im vysvetľoval, že som videl ako sa ten kliešť pri vyberaní odtrhol), nemali tam ani lupu ani nič, tak mi povedali, že mám ísť do nemocnice na Antolskej na chirurgické oddelenie aby sa mi na to pozrel chirurg so špeciálnou lupou. Ďalej mi predpísali liek Sumamed (dihydrát azitromycínu), aby som ho užíval 5 dní (slúži na potlačenie infekčnej nákazy) a ešte mi povedali, aby som si nejak do 2 týždňov išiel dať k svojej lekárke odobrať nejaké protilátky proti borelióze... Potom som išiel domov a tú čiernu bodku po tom kliešťovi som tam už ani ja nemohol nájsť, takže asi vypadla sama, alebo sa vyparila, alebo tam je a nevidím ju.... Každopádne na to chirurgické sa asi vykašlem, veď to je už iba sosák z kliešťa a s ním by si telo malo poradiť bez problémov, len teraz neviem čo s tou boreliózou a inými chorobami, ktoré môžu vypuknúť. Pri takom veľkom množstve kliešťov je dosť veľká šanca že niektorý z nich mohol mať v sebe tie baktérie, resp. vírusy. Mám ísť k tej svojej lekárke na to odobratie protilátok, alebo sa mám na to vykašlať a bude stačiť, keď si budem kontrolovať miesta, kde tie kliešte boli, či sa tam netvorí niečo podozrivé, alebo či sa neobjavia príznaky, ako horúčky, zvracanie? Je teda reálna šanca, že by som mohol dostať niečo vážne? Prípadne môžem sa spolahnúť na tie lieky, ktoré mi predpísala, že ak ich budem užívať, zabráni to rozšíreniu nákazy?

luciano

Záleží aj na tom, kde si tých kliešťov chytil. Tu je mapka,kde sú vyznačené miesta na ktorých žijú nakazené kliešte:

www.utsm.szm.com

Soni22

Ja som zase počula, že pokiaľ máš kliešťa menej ako 24 hodín, žiadna infekcia by sa nemala preniesť. Ale všetko je na báze "MOŽNO". Tak určite by nezaškodilo navštíviť doktora.

evellina

Biloslav...ahooj,ja nemam zatial chvala bohu ziadne skusennosti s kliestami, lebo som este kliesta nemala, ale akurat som o tom asi pred tyzdnom tiez vela citala a ver na tvojom mieste by som necakala az budu nejake priznaky.Ak je ta moznost, ze sa da zistit s protilatok na boreliozu, tak necakaj a chod.Ja mam doma kocurika a tomu som prave pred tyzdnom vytiahla 3 kliestov,ja som ich sice vykrutila a potom som sa docitala,ze lepsie je vykyvat, ale to uz je jedno, ale tiez sa bojim, lebo moj kocur ked pride z domov,tak samozrejme ze sem-tam si lahne do mojej postele a bojim sa aby som aj ja nedostala kliesta.Takze urcite to neodkladaj a chod si spravit ten test k lekarke,drzim ti prsty,nebooj si urcite v poriadku,ale aj tak...preventivne si to daj spravit....vsetko dobre,drz sa...pa