Neviem reagovat

Príspevok v téme: Neviem reagovat
hop

mozno poznate tu situaciu, stava sa mi to mam pocit ze pricasto - neviem reagovat. situacia s pre mna neznamymi ludmi, v ktorej nie som schopny pruzne reagovt, nastane ticho, a mam pocit ze sa odomna ocakava nieco zmysluplne :D popis dost zvlastny, viem, ale dufam ze je to pochopitelne. na toto asi niet rady, len ma zaujima ci to zazivate, a ako sa s tym vysporiadate spatne. pre mna je to strasne ubijajuce, mam potom vycitky svedomia a necitim sa dobre. je to tak prakticky vzdy, strasne ma to hneva, citim sa menejcenne a mam pocit ze na ludi to posobi velmi nedobre

anjelik

Pokiaľ by si bol skutočne Mr. Nobody..tak to by bolo iné kafe..:oP ( môj obľúbený film a jeden z najkrajších mužov na svete v ňom )
No netreba sa snáď posudzovať ako na býčom trhu, či si predajný kus alebo nie. :o))
Ak si ťa raz niekto vyberie, tak to bude osoba, ktorá bude musieť ísť viac do hĺbky, a nie skĺzavať po povrchu...Dôležité je, aký si vo vnútri. Ja sama nehodnotím ľudí podľa zovňajšku a nehodnotím ich na základe ich okamžitých reakcií. A to radím aj tebe..všetko chce svoj čas. A ten dopraj aj tomu druhému.
Vlastne sa sama neviem donačudovať, prečo je treba stále dokola riešiť takéto veci...si dokonalý taký, aký si..vyriešené. Je mi vážne záhadou, prečo treba znovu a znovu spochybňovať všetko..ako ok, klamem, nie je. ;o)
Jedna vec je ovládať teóriu a druhá vec, je mať silu ju realizovať. Tak na tom pracuj. Upevňuj svoje postoje, aplikuj znovu a znovu návody, až sa stanú natoľko pevnými, že ich úplne zvládneš. Prestanú byť návodmi a stanú sa tvojou súčasťou. Nerieš momentálne neriešiteľné, teš sa z toho , čo momentálne zvládaš..iba tak budeš mať silu zvládnuť viac. A že sú druhí podľa teba lepší?? Jaká blbosť, keď to posudzuje niekto, kto nevie ani seba správne posúdiť...:o)))

supaciakoza

Mily HOP...v tomto si musim pomoct sam,nikto iny ti nepomoze len ti sam to v sebe musis najst,ano daju ti tu vela dobrych rad ale to tu uz bolo tisickrat napisane...otazka na teba...Cervenas sa??

hop

teoriu ovládam :) to by nebol problem. viem ze to vsetko je mnou samym. snazim sa s tym nieco urobit. je to vsak tak tazke. mam dojem, ze kazdy naokolo to vsetko hravo zvlada. toto je jeden z mala problemov co ma trapia. mam pocit ze nemam hodnotu aj ked si to krasne napisala, ad v com spociva hodnota atd. viem, to vsetko viem. mam vsak pocit ze som mr. nobody :D tak velmi by som chcel byt " normalny ", no s tymto fungovanim o mna zaujem mat nik nebude, na mysli mam to, ze clovek si utvori negativny obraz o mojej osobe. uznaj sama, ako by si (ne)reagovala na cloveka ktory sa takto sprava v spolocnosti? 9 z 10tich negativne, a to nemam na mysli ze to daju navonok na javo, myslim prvy dojem/obraz o cloveku

anjelik

Tak inak..otázka, prečo treba v ľuďoch vyvolávať dobrý dojem?? Prečo ich potrebuješ, aby ťa potvrdili?? Že si úžasný a zábavný a bystrý a pohotový?? Toto ti nikto nedá, to si naozaj musíš v sebe vybudovať sám.
Môj názor je, ako som ti napísala..netreba sa nasilu zapájať do žiadnej diskusie..ako nikto neskape nudou, kto má potrebu rečniť, bude. Ak ty nemáš, tak čuš. A iba celú situáciu pozoruj a zabávaj sa na tom, ako ľudia reagujú. Nechaj sa kľudne unášať atmosférou...veď nie si na súťaži v rétorike. To, že niekto pružne reaguje ešte neznamená, že ty nemôžeš byť lepší od neho..aj keď reálne nič nepovieš. Tvoja hodnota nespočíva práve v okamžitých reakciách...je to viac o sebakontrole a sebaovládaní. Príklad...obráti sa na teba niekto a tebe momentálne vyvstane v hlave obraz..panebože, panebože osvieť ma, nech niečo múdre poviem. Z pochopiteľných dôvodov Boh nič nenašepkáva a tak ďalší obraz...zlyhal som. Okamžitý pocitový stav...som nula, som looser. :o) Je mi zle, do tela sa ti vyplavuje náležitá chémia...ľudovo povedané, si v p...;o))
Navrhovaný model: otázka...reakcia..viem zareagovať?? Asi nie, tak nereagujem..nechám si čas, moja hodnota nie je o tom, moja hodnota som ja sám. Pocitový stav: kľud a pokoj. V tele sa objavujú príjemné pocity a príjemná chémia. Ľudovo povedané...mám to v p..., čo si o mne pomyslia.. :o))))) Že som zase nič múdre nepovedal.
To nie je návod, aby si bol ľahostajný, to nie. Iba návod, aby si sa cítil lepšie a umelo si nebudoval komplexy a problémy. Lebo to robíš ty sám. :o)

hop

neviem ci som to spravne popisal :)
nehovorim ze neviem odpovedat, to vobec. pokial sa ma niekto nieco opyta, nemam problem. ok, niekedy mam :D
mal som na mysli plynutie konverzacie napr. 4, piatich ludi. kazdy niecim prispeje, reaguje jeden na druheho, a to je problem. rozhovor typu otazka - odpoved nie je problem. skor mam na mysli taku pohotovost a trefnost, resp. strach z toho ze to bude mimo.
ako som pisal, niekto nieco povie, nie je to otazka, je to proste konstatovanie ktore si vyzaduje reakciu/hodnoteie a ja nie som schopny na to zareagovat. je to urcite hlbsi problem.
mam problem sam so sebou, resp. prijat sam seba.
na zaklade popisaneho " problemu " nie som schopny " zaujat " , resp. vzbudit v ludoch aspon aky-taky dobry dojem,. to ma strasne moc trapi. potom sa situaciam ad standardny styk s ludmi vyhybam. je to trapne. potrebujem sa posunut, ale neviem ako. chyba je vo mne, viem, ale netusim ako na to

anjelik

Tak Hop, od detstva si v sebe usilovne budujeme tzv. komplex vážnosti. Veľmi chceme, aby nás ostatní brali vážne. Ako deťom sa nám nechtiac vysmievali a my sme tak veeeeľmi chceli byť už veľkí a všetkým ukázať, akí len sme my múdri a skúsení. Otázka ale je, je to naozaj tak dôležité?? Sme pre to lepšími a prijateľnejšími?? Alebo je to len jeden veľký omyl. To, čo skutočne tomu druhému dávaš je atmosféra..to, že si milý, príjemný a otvorený a neberieš sa smrteľne vážne..nerozumej mi, že máš byť šašo..len sa proste nesiľ do niečoho, čo nemusíš. Ak nevieš odpovedať..tak sa usmej a požiadaj o vysvetlenie. Ver, že ti radi odpovedajú..lebo vtedy sa zase vysvetľujúci dostáva k prameňu tvojej pozornosti..a to má každý rád. Blok sem, blok tam..ako netreba si stavať Čínsky múr, jeden tu už je. Neuzatváraj sa ľuďom...sme bytosti sociálne, ako také bez sociálnej atmosféry neprežijeme. Môžme, ale to je už trošku iný level.;o))
Proste si to vždy pripomínaj...som taký , aký som...ani lepší ani horší..ale stále sa snažiaci pochopiť svet okolo seba.
A dnes som počula úžasný výrok...Optimisti sú preto optimisti, lebo tie kurvy si nič nepamätajú. :o)))))

renushik

pravdu maju vsetci, ale chcem vyzdvihnut predovsetkym nazor anjelika, lebo naozaj, od toho aky vztah mas k sebe, a ako vies komunikovat sam so sebou, tvoj postoj k sebe samemu dost ovplyvnuje tvoje vystupovanie navonok, ja som bola tiež taká nevedela som sa vykoktať :D tak veľmi som chcela zaujať ostatných svojou komunikáciou, že som si nevšímala ani čo rozprávajú, nevšímala som si ich ako osobnosti, bola som zahľadená do seba, všímala som si kedy sa zakokcem, ale to je zle, v prvom rade maj rad sam seba, v druhom maj uprimny zaujem o tych druhych a pojde to vsetko, ostatne je o cviku... a aj ked to mozno nepojde hned, ber to tak, ze nie kazdy je recnikom od narodenia, vsimaj si kolko ludi nie je prilis komunikativnych, len ty to nevidis, lebo si vsimas prave tych recnikov, vela stastia :)

hop

Anjelik, tvoje prispevky ma vzdy dostanu svojim nadhladom a optimizmom :)
ja som dobry posluchac, no mam na mysli situacie v spolocnosti, kde mi kvazi niekto nieco " nadhodi " a ja by som mal reagovat, vec smerovana priamo na mna, a ja neviem ako reagovat. toto je konkretnejsia situacia. potom to ten dotycny (niekedy :D) uhra a ja sa citim trapne a okamzite blok - nepohnem sa z miesta. toto ma trapi. s ludmi mne blizkymi nemam problem, resp. je to lepsie :D niekedy neviem o com hovorit, je to komplexnejsi problem, toto spominane je cast

majkyy111

je to vysledok kombinacie stresu a introvertnosti.. riesenie je byt viac uvolneny a orientovany na skutocne veci ktore su vonku okolo teba, namiesto orientacie na pocity a fantazie v tvojej hlave:)