Introvert a kariera

Príspevok v téme: Introvert a kariera
Dagmar151

Zjednodusene, pre tych ktorym by sa nechcelo citat: Ma vobec introvert sancu spravit karieru, ziskat vyssiu poziciu?
Som introvert, teda ma sprevadzaju vsetky charakteristiky: radsej som sama, velka spolocnost ma vycerpava, necitim sa tam dobre, energiu si doplnam samotou, mam problem s prednesom pred publikom, tazko nadvazujem priatelstva, bohaty vnutorny zivot atd. Casto som sa pokusala to zmenit, ale ziadny uspech sa nekonal. Prinutim sa ist na nejaku akciu, lenze uz po hodine hladam sposob, ako odtial odist a ist domov si citat, alebo za priatelom. Viem byt aj hlucna, dominantna,lenze to zasadne len v spolocnosti ludi,ktori su bud moji velmi blizki kamarati alebo rodina. Nevadilo by mi to, lenze v dnesnej dobe je zrejme nutne byt extrovert, aby mal clovek karieru. Tazko si ma niekto vsimne, ked sa nebudem zucastnovat vsemoznych firemnych zabav, nebudem sa kontaktovat s kolegami inak, nez na pracovnej baze a nebudem vykrikovat svoje nazory na pracovisku. Zatial som len studentka(VS ekonomickeho zamerania), lenze uz teraz to pocitujem-pracovala som dva roky v jednej kancelarii brigadne,ked som odtial odchadzala, mala som bilanciu ako taky kamaratsky vztah s dvoma kolegami, ale vyhradne na pracovisku. Brigadnicka, ktora nastupila mesiac pred mojou vypovedou(nevyhodili ma, odisla som sama) si uz po 2 tyzdnoch tykala so vsetkymi a viedla s nimi druzne rozhovory. Na pohovoroch je vzdy podmienkou "komunikativnost". Neviem, co presne si mam pod tym predstavit...nemam problem vyjadrit svoj nazor (skusajuci mi na ustnych casto hovoria, ze sa vyjadrujem na urovni), viem sa spravat slusne, ale ozivenie kolektivu a hrejivu atmosferu rozhodne nesirim. Dokonca som sa uz viac krat stretla s nazorom, ze introvert=nesebavedomy clovek. Ak to je skutocne takto vnimane, tak skoncim v kute kancelarie, bez nadeje na postup. Moze mi tato moja crta uskodit, alebo sa mozem utesit tym, ze ak budem podavat slusny vykon, so znalostou cudzich jazykov, slusnym a korektnym spravanim, tak to vadit nebude?Mate niekto osobne skusenosti, alebo aspon z druhej ruky, ako su tito ludia vnimani na pracovisku?Dakujem.
PS: ospravedlnte absenciu diakritiky, nemam momentalne nainstalovanu slovensku klavesnicu.

youki

konecne som vyhrabal odkaz na jedno zo zaujimavejsich videii o introverzii, odporucam par minut venovat, ak to niekoho zaujima hlbsie:
www.ted.com

youki

0vecka: ok nechcem takymto sposobom diskutovat - snazil som sa presne odpovedat na tvoje otazky a ty si na moje ani nezareagoval, skor stale produkujes utoky - ja si nepotrebujem nic dokazovat, mam nastudovane osobnostne typy, lebo momentalne vyvijame program na testovanie ludi a veci s tymto spojene: presiel som si mnozstvo publikacii, dizertacii k teme, nastudoval mbti testovanie atd.
Ak niekto povazuje za typicke vlasnosti introverta ze nevie komunikovat, tak sa vlastne ani nemame o com bavit, ja som sa snazil, ale zase presviedcat nikoho nebudem.
Moj nazor je jasny, introvert ma minimalne rovnaku sancu sa uplatnit a dokonca sa lahsie nauci spravat ako extrovert. Introvertov je asi 25% v priemernej populacii a su rovnako potrebni ako extroverti.

Na zaklade dotaznikov a vysledkov nasich testerov aplikacie usudzujem, ze malo ludi ma jasno aky je v tom rozdiel v com ma utvrduzuju aj niektore vyroky v tejto diskusii, ale uz to vysvetlovat nejdem.

Autorke temy (Dagmar151): az teraz som si precital cely tvoj dlhy prispevok - ak mas zaujem, napis mi na email a mozem ti poskytnut otestovanie v nasom systeme (anonymne,zadarmo). Mozno ti to pomoze najist slabe stranky a nam sa zide spatna vazba.

Sejla

0vecka ale kde... expert vo svojej oblasti to dotiahne ďalej než riťolez. A súhlasím s Youki. Spýtaj sa 100 skutočne úspešných známych ludí, či sú intro alebo extro, možno by si bol prekvapený! Finta je, že väčšina z nich sa naučilo správať extrovertne na verejnosti. Je to forma sebaobrany:)

0vecka

2 Sejla ty to vobec nechapes... mas nejaku napr IT firmu tam niekto zacne ako mukl (v zivote tych firiem vystrieda viac) ale postupne sa vypracuje a clovek co prebera zakazky zaraba ovela viac ako ten mukl... takze neviem co si myslela tym nic moc financnym ohodnotenim....

Sejla

Dagmar, je úplne jedno, či si introvert, alebo extrovert, každý má šancu uspieť kde chce. Inteligentný človek vie hrať rolu podľa situácie a potreby, vie sa naučiť pôsobiť ako extrovert tam, kde je to potrebné. Toto je súkromná vec každého človeka, na samotnú kariéru to až tak nevplýva. Otázkou len je, prečo introvert chce byť na nejakej manažérskej, či vedúcej pozícií??? Veď to je utrpenie, nátlak zdola, zhora, zboku, práca s luďmi, manipulácia a podlizovanie sa, to je ich odbor. A tiež finančné ohodnotenie nič moc! Na to netreba ani žiadnu kvalifikáciu. Prečo sa nesústredíš viac na vlastnú erudovanosť v odbore? Introverti majú dobré akademické schopnosti, veda, umenie, technológia.... je kopa subjektov, ktoré sú vhodné pre introverta a dosť často aj lepšie zaplatené.

majkyy111

najlepsie to vystihol z celej diskusie doubledog- budovanie neformalnych vztahov s ludmi. ak nemate zrovna genialny obchodny model ako v 90tych rokoch microsoft (viz nespravny priklad od youkiho ohladom gatesa) alebo neskor google, kde samotny charakter biznisu zarucoval uspech (velmi ziadane technologie) ale ste podnikatel, alebo manazer v nejakom standardnejsom konkurencnom prostredi, su najdolezitejsie z celej prace prave neformalne kontakty. to je prave to co odlisuje top menezment od low managementu, co odlisuje menezment ako taky od vykonavacich pozicii a co odlisuje vo vseobecnosti tych uspesnych od neuspesnych. kontakty a schopnosti ovplyvnovat ludi. a netyka sa to len podnikoveho prostredia, je to vidiet v akejkolvek spolocenskej oblasti

0vecka

2 youki ukludni sa prosim ta... odkedy sa uspech meria peniazmi? a tym ze vypichnes dva extremy este neznamena ze mas pravdu... :-P ...

ja sa na to pozeram normalne ocami cloveka co uz v zopar firmach robil a vidim ako to chodi a kto je povyseny... kto robi vo firme 5 rokov a ma veduce postavenie a kto 15 rokov a je len radovy pracovnik....

nehovorim ze introvert nema sancu ale dnesna doba praje viac extrovertom...

bill gates vyhral loteriu myslim ze on nieje vhodny priklad a tiez warren je investor na to sa naozaj viac hodi introvert ako extrovert....

youki

evidentne tu poniektori nemaju sajnu co to znamena byt introvert.
0vecka: to ze si nikoho nevidel neznamena, ze nie su. Podla coho niekoho oznacis sa introverta? Ved to vobec nemusi byt zrejme z pohladu. Evidentne podla teba je introvert ten, kto ma problem prehovorit pred ludmi. A ze introverti nevyzaruju na ludi energiu? Z intorverta castejsie vyzaruje pocit zodpovednosti, vyspelosti a istoty.

Ak chces pocut o introvertoch, ktori su uspesni, hovoria ti nieco mena ako Bill Gates alebo Warren Buffe? Tak mi napis nejakych extrovertov, ktori dosiahli viac :)

doubledog

kariera toho typu, na aky asi ty myslis, sa ziskava hlavne budovanim neformalnych vztahov s ludmi.
takze introvert ma velmi malu sancu.