Tlak

Príspevok v téme: Tlak
Sasasanka

Keď som bola navštíviť starých rodičov tak si merali tlak a zmerali ho aj mne. Mňa to začalo celkom zaujímať a vedel by mi niekto povedať kedy je nízky a kedy vysoký tlak a čo to pre človeka znamená?
Pre zaujímavosť dám aj môj tlak
107 na 63 a tep 87. Ešte ma zaujíma prečo su tam tie dve čísla to horne a dolné. Je to iba moja zvedavosť a chcela by som sa o tom dozvedieť viac. Ďakujem za info :)

napochybach

ked ma clovek pravidelne vysoky tlak ..to jest / nad 130 ) prvy ,cize horny...a dolny neviem tak do 100..dajme tomu ..a niedkedy pri strese a napati mu vyskoci na 150 ,a ma to cele roky,je nachylnejsi na infarkty a problemy,ci ?ako mam tomu chapat ?je naozaj vysoky krvny tlak taky nebezpecny ?

dubs5

Vacsinou tocenie hlavy je spojene s nizkym krvnym tlakom. No moze to byt aj kvoli tym vysokym teplotam, ktore uz minuly tyzden prisli. Kazdy organizmus ich znasa inak. Ale mozno pijes aj malo tekutin, to od toho casto byva. Treba hlavne vela pit. A nie je zaco. ;)

Sasasanka

Ďakujem veľmi pekne hneď sa cítim aspon trošku múdrejšie :). No aj starký mi hovorili že mam trošku nižší tlak, kvôli tomu sa mi stáva že keď sa postavím tak sa mi točí hlava? Teraz keď je teplejšie tak skoro vždy? či to je kvôli niečomu inému ?

Ešte raz ďakujem za váš čas že ste mi to vysvetlili :)

dubs5

Mozno by som trosku doplnila natáliu66 o tom dolnom a hornom krvnom tlaku.V jednej encyklopedii som to mala krasne vysvetlene, lenze uz ju nemozem najst, tak som nieco skopirovala z internetu a myslim,ze sa do tak celkom v pohode pochopit.

Údaje krvného tlaku sú vyjadrené dvoma číslami. Tieto čísla merajú tlak na steny vašich krvných ciev.

Horné číslo vášho krvného tlaku meria tlak na steny vašich krvných ciev, keď vaše srdce pumpuje krv do vašich orgánov. Váš lekár sa môže zmieňovať o vašom hornom tlaku ako o systolickom tlaku.

Spodné číslo vášho krvného tlaku meria tlak na vaše krvné cievy, keď je vaše srdce medzi úderom a oddychovaním. Toto číslo je známe ako diastolický tlak.

A este si sa pytala, co je to krvny tlak, tak tuto je odpoved: Krvný tlak je množstvo sily, ktorú vaša krv kladie na steny krvných ciev keď nimi prechádza. Časom môže vysoký krvný tlak poškodiť krvné cievy a to môže viesť k vážnym problémom, ako napríklad srdcový infarkt či mŕtvica. Najlepšou cestou ako vedieť, či máte vysoký krvný tlak, je mať lekára, ktorý vám pravidelne kontroluje krvný tlak.

natália66

Systolický alebo horný tlak krvi, ktorý zodpovedá tlaku v tepnách počas systoly, čiže sťahu komôr. Systolický krvný tlak vzniká, keď sa srdce sťahuje a pumpuje krv do artérií.
Diastolický alebo dolný tlak krvi, ktorý zodpovedá tlaku v tepnách počas diastoly, čiže plnenia komôr krvou. Diastolický krvný tlak, čiže tlak, ktorý vzniká, keď srdce vzápätí ochabne.

Vysoký krvný tlak, je pri hodnotách nad 140/90, čiže 140/90 je najlepší krvný tlak. A tep by mal byť tak 60 až 70.

Máš nízky krvný tlak a trošku zvýšení tep srdca.

Nízky krvný tlak nie je chorobou. Konať treba len vtedy, keď kvôli nízkym hodnotám krvného tlaku dochádza k ťažkostiam.