Asi strácam schopnosť písať i plynule rozprávať

Príspevok v téme: Asi strácam schopnosť písať i plynule rozprávať
huawey

Mám 20 rokov počas štúdia som bol jednotkár, nemal som žiadne problémy s učením, zmaturoval som na jednotky, učitelia boli vždy nadšený mojimi vedomosťami a schopnosťami. Chcem ísť na vysokú len v posledných mesiacoch a hlavne v posledných týždňoch pozorujem, že nedokážem plynulo rozprávať, skomolím slová,nedokážem niekedy i bežné slovo poriadne vysloviť, Podarí sa mi to až na X-tý krát. Predtým sa mi to nestávalo,perfektne a odborne som sa vyjadroval, možno len zriedka som niečo skomolil. Pri písaní (hlavne na PC) poprehadzujem písmenká, napíšem písmená, ktoré v tom slove ani nemajú byť. Keby toto čo píšem nekontrolujem 10 krát, asi to po mne ani neprečítate. A určite tu je ešte veľa chýb. Mám brigádu - administratívne práce a vypisujem rôzne dokumenty. Spravím chybu, orpavím sa poviem si, že si musím dávať pozor ale hneď v ďalšej sekunde spravím tú istú chybu. A takto to je niekedy aj 4 krát posebe. Kontrolujem po sebe čo napíšem, ale tie chyby si niekedy ani nevšimnem, prečítam to slovo normálne ako pôvodne malo byť ale je to nezmysel. A poznáte to, že sa niekam zahladíte na nejakú vec a nevnímate poriadne ani okolie? Tak som mal pár dní, že som bol celý deň dezorientovaný,akoby mi celý čas padal pohľad len na pár vecí z okolia....čo mi môže byť? Takéto veci sa mi nestávali, ale teraz to nabralo rýchli spád. Pred časom som len trpel pár týždňou veľkými bolesťami hlavy,doktory nezistili z čoho to je. Samo to zmyzlo a už som sa o to nezaujímal ale teraz prišlo toto a veľmi ma to hnevá a začínam sa o seba báť.

aga

orbitka% moze to byt aj choroba pecene.pocula som,ze pri zlej peceni zabudas pomenuvat predmety ich menom. skus si ju dat vysetrit

vebe

Mozno ja z tvojimi problemami len pretazenie elektronikou, ci ako by som to nazvala. Skus ak mozes urobit trochu zmeny v kazdodennom zivote. Rob na pocitaci len tolko kolko musis, vecer aspon 2 hodiny pred spanim uz nebud na pocitaci. Skus obmedzit telefonovanie cez mobil. Mnohi ludia maju zapnute mobily aj v noci. Vecer si vypni mobil a to urob aj cez vikend, aspon na nejaky cas. Ak mate doma napriklad bezdrotovy telefon, dajte si taky obycajny, drotovy. Neviem ci sa venujes nejakemu sportu, ci pohybu vonku na vzduchu, ak nie, tak sa zacni. Mozno je okolo nas prilis vela elektromagnetickeho smogu, ako hovori moj syn a nas nervovy system na to reaguje. Nesrandujem, co som napisla som myslela vazne

pepe89

netravia nas nejakou chemiou? teraz aj konskym masom v anglicku. nejde ani o to z coho je to maso, ako o dadovstvo,ktorym tie zvierata krmia alebo liecia. aj chlor vo vode, flor v pastach,ecka v jedle,sprejovanie atmosfery, ockovanie, farbiva v obleceni,ziarenia z techniky, take pokladiky nasi dedovia nepoznali a mysel mali cistu kym si nedali frtana.

orbitka%

ja sa v poslednom case nemozem sustredit na to, co robim. nieco niekde polozim, samorejme, ze neviem kde, a dokonca sa 5 min,po tom, ako som to mala v ruke,dokazem hasterit do krvi, ze som to ja nemala, ani nevidela. jednoducho robim veci asi bez rozmyslania, alebo zabudam. je mozne, ze za 5 min.zabudnem, ze som nieco robila? kde som nieco dala...a este horsie, ze som tu vec vobec mala v ruke? vobec si to nepamatam. a este jeden problem som si vsimla,stava sa mi, ze si nedokazem spomenut na slovicka. neviem pomenovat veci, ktore su normalnou sucastou zivot. chcem kamaratke povedat, ze aloe vera je zdrave, a nie si spomenut, ako sa to aloe vera vola. den predtym som ho pila, recnila o nom, a pride chvila, moment, ze si nespomeniem, ani keby ma mucili.chcem povedat, ze som si kupila leginy, a zabudnem, ze to, co som si kupila su leginy,tak to musim opisat, ako to vyzera...a samozrejme su to trapne leginy. vyzeram ako hlupak.
mam obavy, co sa robi. nejaka choroba? psychika? odumieraju mi bunky v mozgu? vzdy som sa dobre ucila, nikdy predtym som takyto problem nemala. poradte, prosim, povzbudte.

J111

Mne na take problemy predpisala doktorka Lucetam a zabera:D Musel si zazit nejaky stres. Mozno sa u teba spustila nejaka psychicka choroba, ale nechcem ta strasit. Keby si isiel k psychiatrovi, urcite by ti nieco napisal:DDD To vedia dokonale, este ze to aspon zabera tak, ako ma, aspon u mna.

Jane_3sto18

Aliz - to je dobrý nápad, to mi ani nenapadlo. Určite sa o tom s psychologičkou porozprávam a keď tak tam skočím.

Jane_3sto18

Ja práveže prepracovaná nie som vôbec, všetko v kľude, aj v škole bolo všetko v pohodičke, žiaden stres, neviem prečo.
Psychiater si vyvrtol členok tak neordinoval :-D chudák...
Ale 11-teho idem k psychologičke a jej sa na to spýtam, že čo to asi môže byť. som zvedavá, čo mi na to povie.

huawey

Jane_3sto18 proím potom daj vedieť čo ti na to povedal špecialista. Ja by som určite tiež mal navštíviť nejakého odborníka ale neviem si nájsť čas a mám z toho i obavy.
A možno som len prerpacovaný ako hovorila zewa v poslednú dobu som dosť v strese a nedokážem sa uvolniť. Ale myslím si, že toto sa mi stávalo už aj predtým ako som začal pracovať.

Jane_3sto18

Ja mám podobný problém, ale u mňa to ide strašne postupne a pomaly. Kokcem, to je pravda, niekedy veľmi, niekedy len trošíčku, neviem veľmi často prísť na správne slovo, zabúdam a o písní ani nehovorím. Mäkké a tvrdé i/y sa mi dosť často mýli, pristihla som sa už, že som napísala "krit" "sy" a podobné perly, za kt. sa hanbím, pritom diktáty na jednotku, ja proste gramatiku viem... Plus, vynechávam písmená, keď píšem v PC, tak ich prehadzujem, alebo tiež vynechám, v zošite skôr len vynechám.
Už mi to ide na nervy, musím sa na to spýtať psychologičky, alebo psychiatra, zajtra k nemu idem. Pripadám si, ako keby mi odumieral mozog, je to také pomalé a zakrádajúce sa, ako nejaký mor, ktorý mi zabíja bunky alebo čo. Častokrát sa mi stane, že niečo napíšem a vlastne o 5 min. to čítam znovu a čudujem sa, čo som to napísala, vôbec si to nepamätám.