Porucha glukózovej tolerancie

Príspevok v téme: Porucha glukózovej tolerancie
zuzana31

Pred 7. rokmi mi bola zistená porucha glukózovej tolerancie(OGTT: 7,2 -14,1- 7,4). Bola som evidovaná na diabetológii, postupne vzhľadom na fyziologické glykémie nalačno a 2hodiny po jedle lekárka konštatovala, že zrejme sa o poruchu nejedná a kontroly neboli potrebné. Roky som nemala žiadne problémy, až...Od Veľkej noci t.r.som zrazu začala pociťovať veľký smäd -aj 6litrov denne,pálenie v ústach,rozmazávalo sa mi pred očami a únavu.Niektoré dni mi bolo o.k. a nemala som žiadne potiaže. Nalačno som mala glykémiu 6,5, obvodná lekárka mi povedala, že mám iba držať diétu a to je všetko.Suseda mi merala 2x glykémiu- vždy minimálne 3 hodiny po jedle a hodnoty boli 7,4; 8,3. Keďže aj dcéra má poruchu GT, zakúpila som si glukomer a hodnoty kontrolujem. Hladina mi veľmi kolíše, ráno mám 6,4, pred obedom 9,5, večer 7,3; na druhý deň ráno 6,2, pred obedom 7,4 a pred večerou 10,3. Párkrát sa mi stalo, že pred obedom som mala napr.6,6, po 1/2 hodine som sa veľmi spotila a klesla mi zrazu na 4,1. Môže sa takto prejavovať porucha GT? Lekárka ma odmieta poslať na diabetológiu, že pre ňu je smerodajný výsledok u nej a ostatné nepočúva...Ocením každý názor.

zuzanka31

Bola som registrovaná ako zuzana31, ale za ten svet si nemôžem spomenúť na heslo, tak som si vytvorila nové prihlásenie...

Ahojte-,,nebola som tu vyše roka"... Dala som na všetky rady a poctivo chodím do diabetologickej ambulancie.
Chcem však napísať svoju skúsenosť, že nie je diabetológ ako diabetológ- žiaľ...Iného si však vybrať nemôžem, nakoľko vždy dostanem odpoveď ,,nie ste v našom obvode, máte vo vašom meste svojho" a nikto sa viac nebaví... V januári som zmenila obvodnú lekárku - už vyššie som písala o jej výrokoch, no ,,záhadne sa zmenila aj diabetologička"- do tej doby mi radila ako upraviť jedálniček, pýtala sa ako sa mám, aké mám problémy ap., dokonca zvažovala aj pridanie PAD. Od marcovej kontroly doslova ignoruje čo jej hovorím (ranné meranie som mala okolo 6,5- ale podotknem, že som nad ránom jedla cukor,mala som len okolo 3 (už si presne nepamätám) a ona len opakovane odvrkla, že ju mám v norme).Najviac ma však ,,dostala" tento piatok- bola som tam aj s dcérou,ktorej nasadila PAD lebo tri hodiny po jedle mala 10,2 a vraj to je už dosť... ( mne ani krv nezobrala!!)Nato som jej povedala, že ja som mala už aj 14,3-no reakcie som sa nedočkala ani keď som to zopakovala. Ešte aj sestrička jej povedala, že počula, že veľa pijem, lebo ma smädí a viete akú odpoveď som dostala? Neviete? Ani ja som to nečakala- ,,však vody je dosť", stačí keď prídete na konci januára! Regulujem to teda ako len viem (dnes v noci 8,8, ráno 11),momentálne som prechodila aj zápal pľúc a kolísavé hladiny cukru mi nepridávajú, zhoršil sa mi aj zrak(ešte v januári som mala dioptrie 3 a teraz mám 4)...A vraj voľba lekára, no v mojom prípade...Krásny deň všetkým!

ddana

Eng, prečo strašíš, nerob prosím paniku. Veď si uvedom, že nevieš kto je na druhej strane a ako reaguje na info. Tak aby bolo jasné. Sestra mala vyššiu hodnotu a to 15 (!) po dvoch hodinách vtedy, keď sa namiesto večere najedla keksíkov a nerobili sme paniku, pretože vieme, že nie je to cukrovka, ale porucha glycidov. Treba si dať pozor na to čo konzumujem - teraz v lete môže vyletieť cukor po ovocí, sladkej minerálke, nedostatku pohybu a pod.

eng

zuzana31, ak máš možnosť skontroluj si odpad cukru a acetónu v moči. A ak bude výsledok pozitívny, tak nečakaj do utorka a choď rovno do nemocnice na interné oddelenie a dones im tam výsledky ako z moču, tak aj glukometer keď ho máš.

Keď Ťa smädí, si slabá a máš takú glyčku, tak to je hotový poukaz na hospitáciu. Neotáľaj a choď do nemocnice.

zuzana31

Ďakujem všetkým za názor. Návštevu už odkladať nebudem. Nie som typ, ktorý sa rád pozoruje, alebo stresuje, ale chcem mať istotu... Pred 7,5 rokmi mi zomrela mamina (mala iba 58 rokov) na komplikácie cukrovky, ja mám teraz 40 rokov...Diabetologička v pondelky nerobí, ale v utorok tam zbehnem- aspoň po radu. Pred chvíľou ma začalo veľmi smädiť, mám silné pálenie v ústach a točí sa mi hlava, namerala som rekordných 11,6- doteraz som takéto hodnoty nemala,prechádzajú tu všetky žarty, mala som max. do 10,3- a to som vtedy jedla aj sladké, dnes mi naopak jesť vôbec nechutí.Dám vedieť, držte mi palce!

ddana

Je potrebné znova urobiť oGTT a potom sa rieši, či ide o hodnoty diabetické, alebo len porucha glukózovej tolerancie, ktorá sa po rokoch mohla zmeniť. Hodnoty 7-8 sú v pohode, veď si jedla. Sestra má hodnoty nalačno v norme a po 2 hodinách 8, a stále je to len porucha. Záleží od toho čo ješ, aké aktivity máš po zjedení - je rozdiel ak sedíš za PC alebo pracuješ manuálne. Zvyčajne sa pohybom cukor rýchlejšie spaľuje, preto máš iné hodnoty napr. na obed a iné večer.

DiabetikIvo

RNG,

je pravda ako píšeš, že pri 8 - 10 mmol/l ktoré je pri OGTT po 2 hodinách, že lekári hovoria o Diabetes Mellitus. Ale nie je pravda, že sa ihneď musia nasadiť lieky, alebo inzulínová liečba.

Veľmi, veľmi záleží od praktických znalostí lekára. Dobrý lekár po zlom OGTT robí ďalšie vyšetrenia na to, aby zistil o aký typ DM sa jedná a mohol naordinovať adekvátny spôsob liečby.

Stávajú sa prípady s nespávne určeným typom diabetu a nesprávne nasadenou liečbou.
Diabetológ s malými praktickými skúsenosťami nasadí pri pacientovi s vyššou hmotnosťou perorálne antidiabetiká automaticky bez podrobnejšieho skúmania o aký typ diabetu vlastne ide. Bez podrobného vyšetrenia a jasných indikácií typu diabetu by nemala byť okamžite nasadzovaná liečba antidiabetikami. Žiaľ skutočne veľmi záleží na to akého lekára začínajúci diabetik pri diagnostikovaní DM stretne...

RNG

Je sice pravda, ze ked cukor vystupi nad 8-10, dnesni lekari hned kricia cukrovka a treba na to lieky, ale je hromada ludi, co im pri normalnej strave napr vystupi cukor aj cez 25, a neklesne pod 10 tj maju diabetes DM2 nesporne, ale da sa to znizenim prijmu sacharidov a najma volnych cukrov velmi dobre vyberom potravin regulovat, bez potreby pouzivat chemicke lieky.
Ja som jeden z tych ludi, ktori uspesne bojuje s DM2 uz vyse 8 rokov, bez liekov, len regulaciou potravin a roznymi doplnkami potravin na znizenie hladiny cukru, ale najma na nasledky diabetes na roznych organoch(oci, cievy, periferalna neuropatia...)
Tieto poskodenia pri DM2 su aj pri velmi dobre kontrolovanych hladinach cukru, tj poskodenie je nielen z vysokej ci ovela nebezpecnejsej prinizkej hladiny cukru.

DiabetikIvo

zuzana31,

keď Ťa Tvoja lekárka odmieta odporúčať an diabetológické vyšetrenie, nechaj ju nech si ďalej myslí, že komplexné vyšetrenie na výskyt diabetu nie je u Teba potrebný a zájdi do diabetologickej ambulancie sama.

Keď už máš svoj glukometer, tak urob to, že si vytvoríš zápisník nameraných hodnôt glykémií a rob si kontrolu hladiny cukru v krvi aspoň týždeň a do tohto zošita si zapisuj ako namerané hodnoty, tak aj to čo si predtým jedla a v akom množstve.

A potom choď do najbližšej diabetologickej ambulancie a pri rozhovore s vyšetrujúcim diabetológom mu ukáž aj zošit so záznamom glykémií.

Neváhaj a neodkladaj návštevu diabetologickej ambulancie.

Držím Ti palce.