Manžel - Nevera - Nemiluje ma

Príspevok v téme: Manžel - Nevera - Nemiluje ma
vyhorena

Ahojte, mám 28 rokov, dvojročného chlapca, tak isto starého manžela, ktorého milujem nadovšetko. Chodili sme spolu od svojich 16 rokov. Po 6 rokoch chodenia sme sa vzali. Požiadal ma o ruku on, do ničoho som ho nenútila ani jeho rodičia. Nikdy sme nemali ideálny vzťah, ale ja som to brala tak, že hádky patria proste k životu. Pred týždňom sa mi priznal, že ma už nejaký čas /cca rok/ podvádza s BRATOVOU PRIATELKOU, vraj ma už nechce klamať, vraj si to nezaslúžim. Čakal na moju reakciu, myslel si že ho pošlem preč, alebo odídem s malým ja preč. Ale žiadnu scénu som mu nespravila. Prvé čo som od neho žiadala, nech ostane s nami, že mu odpustím. Asi to ho prinútilo prehodnotiť sutiáciu a zostať. Zatiaľ. Neviem kde som spravila chybu. Kamošky vravia že som bola až príliš tolerantná. Manžel je typ človeka, čo sa rád zabáva, flámuje, má rád priateľov, nie je príliš rodinne založený. Myslela som si, že proste ešte nedospel. Hádali sme sa často, a dosť intenzívne ale to sa po pôrode synka zmenilo, sústredila som sa hlavne na dieťa a manželovi dala tú voľnosť po ktorej tak túžil. Doma mal vždy upratané, navarené. Doma sme ho čakali my a čakali, kedy konečne povie, tak rodinka, ideme na výlet, alebo kedy zostane s nami večer doma. A nič. Tak sme čakali a čakali, až sa stalo čo sa stalo. Vraj ju ľúbi. Teraz vidím ako smúti za ňou. Ide mi srdce roztrhnúť. Neviem ako mám pokračovať ďalej. Ako si ho získať späť? Milujem ho. Som kresťanka, nie som za rozvody. Myslím že rodina by mala zostať pokope. Všetko sa dá vyriešiť, ale musia chcieť obaja. To bude náš problém. Som asi divná. Ja neviem, som nešťastná, on sa nechce o tom baviť, vraj nech sa správam normálne a všetko bude dobré. Ale on bude nešťastný. Chcem aby bol šťastný ale so mnou. S nami. Malého ľúbi, ale nevie byť otcom a manželom. Je mi ťažko poradiť, ale aspoň som sa zvdôverila. Chcem sa mu zapáčiť. Udržiavam sa v kondičke. Je pravda že po pôrode mi zostali strie, mľandravé bruško,celulitída. Aj keď som štíhla. Ale starám sa o seba. Ako sa bojuje o muža? Bola som si ním taká istá. Taká istá tým, že ma nikdy nepodvedie a môj život sa zrútil. A náš chlapec? Ako z toho vyjde on?

bella12

... po prečítaní nižšie uvedenej knihy zdieľam názor autora, že každé manželstvo sa dá zachrániť, ak to obe strany chcú. A nie je pravda, že rozbité sa nedá zlepiť, naopak, je dokonca možné, že manželstvo po prekonanej nevere je ešte silnejšie a pevnejšie ako pred ňou, závisí to však od vôle oboch manželov pracovať na svojom vzťahu. Vyhorenú manžel určite miloval, keď si ju bral, po čase však niektoré faktory mohli spôsobiť, že bol náchylnejší k nevere. Len sama vyhorená a jej manžel môžu posúdiť, čo bolo príčinou. Ak poznáme diagnózu, môžeme nasadiť správny liek. Základom je byť otvoreným počúvať toho druhého, vedieť, po čom túži a naučiť sa vzájomne napĺňať si svoje túžby a potreby. V takomto vzťahu potom nemá nik tretí šancu na úspech.

Už len pre úplnosť rebríček 10 potrieb, ktorých naplnenie stovky manželov uviedli ako podstatné pre ich manželské šťastie: nákonnosť muža, potreba rozhovoru, čestnosť a otvorenosť muža, finančné zabezpečenie, oddanosť rodine (vo všeobecnosti najdôležitejšie pre ženy); sexuálne uspokojenie, spoločnosť ženy vo voľnom čase, atraktívna manželka, domáce zázemie, obdiv ženy (vo všeobecnosti najdôležitejšie pre mužov). Každý človek je jedinečný, takže nie je vylúčené, aby žena ako potrebu č. 1 uviedla potrebu sexuálneho uspokojenia a pod.

Ženy a muži ponúkajú svojim partnerom uspokojenie tých potrieb, ktoré sú pre nich samotných podstatné a neuvedomujú si, že tieto nie sú pre toho druhého až tak potrebné. Preto manželky často zahŕňajú manželov prejavmi citov, pretože ich samy oceňujú a túžia po nich. Manželia podobne nadbiehajú manželkám sexuálnymi návrhmi, pretože to je pre nich jedna z nadôležitejších potrieb. Obe strany sú zmätené, ak ten druhý odpovedá so slabým nadšením či v horšom prípade mu úsilie partnera prekáža a reaguje naň chladne či dokonca podráždene. V dôsledku neporozumenia toho druhého tak každý z manželov nevedomky ťahá za opačný koniec v snahe uspokojiť svoje potreby na úkor parnerových.

nugeta

myslím, že čerešňa má pravdu. ja som bola presvedčená, že moje manželstvo je navždy. keď som zistila, že ma podvádza naša dcéra mala 10 mesiacov. bola to práve ona, kto mi dal silu ísť ďalej. chcela som aby vyrastala v harmonickom prostredí. ale ak sa váza rozbije, zlepiť ju môžeš, no už nikdy do nej nedáš vodu a kvety, lebo sa budeš báť, že praskne opäť. a pochopila som, že šťastie pre moje dieťa je radšej vyrastať iba s jedným rodičom a v pokojnom prostredí plnom lásky, ako s oboma - no v dusnom prostredí. deti sú tie najcitlivejšie stvorenia, nech sa budeš akokoľvek pretvarovať, ono to bude cítiť. ja som sa snažila veľmi, tváriť sa, že je s ockom všetko OK a pochopila som, aká je to hlúposť, keď sa ma moja malá spýtala, kedy ma ocko naposledy pobozkal. a povedala: maminka, podľa mňa ťa ocko veľmi dávno nepobozkal, lebo máš veľmi smutné oči. úprimne: bolo to veľmi dlhé obdobie, čo sa ma ani nedotkol. a nebolo to preto, ako som vyzerala. po dcére som do roka bola na svojej dievčenskej váhe a striu nemám ani jednu, ani celulitídu. muži nepodvádzajú ženy preto, lebo sa zmenil, robia to preto, lebo na to majú chuť. držím ti palce. rozhodnúť sa však musíš sama, v týchto prípadoch sa rady nedávajú. ale človeku veľmi pomôže, ak to dá zo seba von a prečíta si, alebo si vypočuje osudy iných. no rozhodnúť sa - ako ďalej, to je iba na tebe. držím ti palce a ver si. určite si krásna aj so svojimi striami a celulitídou. máš zdravého chlapčeka a to je ten najväčší dôvod, prečo sa nevzdávať. drž sa.

bella12

John medzičasom v práci trávi čoraz viac času s atraktívnou manažérkou Noreen. Preradia ju na jeho oddelenie a začnú spolu pravidelne spolupracovať. Keď Noreen opustí manžel kvôli inej žene, John sa ju usiluje utešovať a podporovať, ako sa len dá. V priebehu nasledujúcich mesiacov sa ich priateľstvo denne prehlbuje a Noreen má čoskoro nazbieraných pár stoviek bodov na účte v Johnovej banke. Noreen "vkladá" na svoj účet vo chvíľach, keď sa zhovárajú pri káve a iných vhodných príležitostiach. John nemá zábrany hovoriť Noreen o dobrých i zlých skúsenostiach zo svojho života. Ich rozhovory mu občas pripomínajú jeho "staré časy" s Mary.

A tak, keď sa John začne cítiť frustrovaný, pretože má pocit, že Mary nemá nikdy čas na sex (a vlastne čokoľvek iné okrem štúdia), zverí sa so svojimi pocitmi Noreen. Tá prejaví veľkú mieru pochopenia a dokonca sa Johnovi prizná, že od čias svojho rozvodu je tiež sexuálne frustrovaná. Medzitým ubieha týždeň za týždňom a mesiac za mesiacom. Mary získa bakalársky titul a vrhne sa do magisterského štúdia. "Už len dva roky a je to za nami", hovorí Johnovi.

O pár týždňov neskôr je Mary zaneprázdnená prípravou na polročné skúšky. V rovnakom čase je John zavalený prácou na mimoriadnom projekte. Musí kvôli nemu zostávať často dlho v práci s Noreen. Jedného večera sa to stane. V jednej chvíli sa John zverí Noreen, aký je osamelý, a vzápätí ju drží v náručí a milujú sa. Keď je po všetkom a chystajú sa domov, John je viditeľne znepokojený a má výčitky svedomia. Noreen to cíti a povie mu, že nechce zničiť jeho manželstvo a postaviť sa medzi neho a Mary. "Pozri", hvorí, musím ti povedať pravdu. Zaľúbila som sa do teba a chcem ťa urobiť šťastným. Prečo by sme sa jednoducho nemohli pomilovať, kedykoľvek sa nám na to naskytne vhodná príležitosť? To je všetko, čo chcem."

Cestou domov John dospeje k rozhodnutiu, že sa vlastne necíti až natoľko vinný. V skutočnosti začína mať povznesenú náladu. I ke´d to nie je jej chyba, Mary momentálne nie je schopná uspokojiť jeho sexuálne potreby. Noreen vlastne nechce nič iné, než ju dočasne zastúpiť. Prečo by som jej to nemal dovoliť, keď to pomáha aj jej samej? Veď by to prirodzene bolo len dočasné - dovtedy, kým Mary dokončí školu a bude mať viac energie na sex. Od tej chvíle sa John miluje s Noreen aspoň raz týždenne, niekedy častejšie. Ani nie za rok stav na Noreenom účte v Johnovej citovej banke vyskočí na 1000 bodov a takmer sa vyrovná stavu na Marinom účte. K tomuto obrovskému nárastu došlo preto, že Noreen nikdy neurobí ani nepovie nič, čo by v Johnovi vyvolalo nepríjemný pocit. John začína byť do Noreen veľmi zaľúbený.

To, že sa John zaľúbil do Noreen, neznamená, že by už nemiloval svoju manželku. Keď im už nestojí v ceste sexuálna frustrácia, Johnov a Marin vzťah sa výrazne zmení k lepšiemu. Zahŕňajú malú Tiffany do všetkého, čomu sa spolu venujú a dajú si záležať na tom, aby podnikali spoločné rodinné výlety. Keď si Mary nájde krátku chvíľu pomedzi učenie a chce sa milovať, John jej je nadšeným partnerom. To sa však bohužiaľ nestáva veľmi často.

Mary by sa o Noreen nikdy nedozvedela, nebyť jej dobrej priateľky. Mary jej sprvu neverí. Keď sa však vyberie overiť si veci sama, prichytí Johna priam pri čine. John je otrasený, pretože si nikdy nemyslel, že by ho mohli odhaliť. Ak by sa Mary o Noreen nedozvedela, nebola by zranená. Po prvý raz sa John cíti strašne vinný. Prosí Mary o odpustenie a usiluje sa vysvetliť, prečo to urobil. Mary je zúrivá a zranená a po prvý raz si uvedomí, že sa chytila do vlastnej pasce honby za titulom. Horko narieka a John je rovnako zničený. Prosí Mary, aby mu odpustila a sľubuje, že sa s Noreen už nikdy viac nestretne.

Mary Johna naozaj miluje, odpustí mu a usiluje sa veci zmeniť. Obmedzí svoj školský rozvrh, aby si našla čas na tenis. Usiluje sa s Johnom milovať niekoľkokrát do týždňa, vášnivo a nadšene. John sa usiluje ostať verný, avšak v prvých týždňoch po ich konfrontácii sa cíti deprimovaný ako nikdy v živote. Či sa mu to páči alebo nie, jeho citová banka prijala isté vklady. Miluje Mary a miluje Noreen. Noreen mu chýba, Mary však nedokáže opustiť. John skrátka miluje a potrebuje obe ženy. Obe majú zhromaždené nezanedbateľné prostriedky v jeho citovej banke, a zdá sa, že nemôže existovať ani bez jednej z nich.

Bez ohľadu na to, ako veľmi sa usiluje, nedokáže sa Noreen vzdať. Znova sa s ňou stretne, aby si uľavil vo svojej depresii a zistí, že i Noreen trpela. Opätovne sa zvítajú vo večere plnom vášnivého milovaia a vynájdu spolu prepracovanejšie spôsoby, ako sa stretávať bez toho, aby riskovali odhalenie. Netrvá však dlho, kým v Mary opäť začne hlodať podozrenie, a čoskoro zistí, že sa delí o svojho manžela s inou ženou - so ženou, od ktorej sa stal závislý. V tejto chvíli sa ľudia ako John a Mary často ocitajú v mojej kancelárii.

Háčik je v tom, že chybujúci partner - v tomto prípade manel - sa nedokáže vzdať ani jednej zo "svojich žien". Jeho milenka uspokojuje niektoré z jeho potrieb a manželka sa zasa stará o iné. Takýto muž sa podobá na somára, stojaceho medzi dvoma snopmi slamy - nevie, ktorý z nich si má vybrať, ale keďže nechce zahynúť od hladu, usiluje sa uždibovať si z oboch!

bella12

V manželstve neustále fungujú 2 citové banky - banka, patriaca manželovi a banka, patriaca manželke. Pozrime sa na príbeh Johna a Mary, aby sme si ukáyali, čo sa môže stať, keď manželkine prostriedky na účte v banke jej muža utrpia obrovský pokles a na jeho pracovisku čaká "v zálohe" chápajúca žena.

Predpokladajme, že vo chvíli svadby má Mary na účte u Johna nazbieraných 1000 bodov. Prvý rok ich spoločného života je mimoriadne šťastný. Bez veľkého premýšľania sa im darí veľmi dobre napĺňať základné citové potreby toho druhého. John a Mary už síce nezbierajú body na svojich účtoch takým tempom ako pred svadbou - najmä preto, že ich spoločné skúsenosti sú oveľa rôznorodejšie, než tie z čias spoločného chodenia. Vklady a výbery na ich účtoch prebiehajú v súlade s priaznivými a nepriaznivými chvíľami v ich živote. Marin počet bodov stále stúpa, na konci prvého roku ich manželského života predstavuje celkový súčet 1100 bodov. Johnov účet v citovej banke jeho manželky je na tom podobne. Počas nasledujúcich 4 rokov prostriedky na oboch ich účtoch neprestávajú rásť. Rozhodnú sa, že si založia rodinu a na začiatku 6. roka sa narodí malá Tiffany.

V tomto roku sa začínajú diať v ich živote kritické zmeny. Mary je stále radosťou Johnovho života; John si však začína uvedomovať, že "zlých chvíľ" v ich živote začína pribúdať. Malé dieťa si predsa len veľa vyžaduje a je i zdrojom negatívnych skúseností. Vstávať neskoro v noci, aby vymenil plienku, malú treba nosiť na rukách a kŕmiť z fľaše. Mary sa na dôvažok nedarí zhodiť kilogramy, ktoré nabrala počas tehotenstva. V dôsledku týchto drobných prirodzených zmien Mary stratí zo svojho účtu v Johnovej citovej banke v priebehu roka 100 bodov. Tento pokles ešte nie je významný. Jej bodový zostatok je stále veľmi vysoký a John ju hlboko miluje.

Okolo Tiffaniných druhých narodením však Mary začína byť nespokojná. Chce si nájsť významnejšie miesto a nechce čakať, až kým ich deti vyrastú a odídu z domu. Rozhodne sa ísť študovať a John s jej nápadom súhlasí. Ponúkne sa, že sa postará o Tiffany, kým Mary bude v škole. Mary sa zapíše do školy a čoskoro dosahuje výborné výsledky. Skvelé známky si však vyžadujú obetu - a to Johna ani trochu neteší. Najviac mu prekáža, že Mary má zriedkakedy chuť milovať sa. John chápe jej dilemu. Škola ju oberá o veľký kus energie, a to, čo z nej zostáva, venuje domácnosti a starostlivosti o Tiffany. Kým nadíde večer, je vyčerpaná a John si uvedomuje, že naliehať na ňu za týchto okolností by bolo bezohľadné. Rovnako mu chýba pozornosť, ktorú mu kedysi Mary zvykla venovať a ich spoločné tenisové zápasy, ktoré zvykli hrávať v sobotné rána. Teraz s ním Mary zriedka trávi čas. Cez víkendy pracuje okolo domu a na školských úlohách, ktoré potrebuje mať dokončené na pondelok.

John a Mary žijú týmto spôsobom nasledujúce 2 roky. Stav na Marinom účte v Johnovej citovej banke pomaly, ale isto klesá. John začína premýšľať, kde sa podelo to ľúbezné stvorenie, ktoré si vzal za ženu. Všimnite si, že stav na Johnovom účte v citovej banke jeho manželky je stabilný, pretože John je pomáha uspokojiť pre ňu momentálne veľmi dôležitú potrebu - získať vzdelanie. Mary si uvedomuje, že netrávia spolu dosť času, veľmi však oceňuje jeho obetavosť a zjavnú oddanosť rodine. Všetko sa zmení k lepšiemu, len čo dokončím školu, hovorí si, pričom si dostatočne neuvedomuje, ako s cíti jej manžel.

bella12

Nemyslím si, že by sa manžel opäť nemohol do vyhorenej zamilovať. Pred časom sa mi dostala do rúk výborná kniha Dr. W.F. Harleyho s názvom Moje túžby, tvoje túžby. Autor je klinický psychológ a dlhoročný manželský poradca, ktorý zaznamenáva výrazné úspechy v riešení manželstiev v kríze. Hovorí, že manželstvo poznačené neverou netreba sa môže stať tým najlepším manželstvom, ak obe strany chcú. Na základe svojich skúseností identifikoval 10 základných emocionálnych potrieb manželov, ktoré manželia očakávajú, že budú v manželstve naplnené. Päť z nich je najdôležitejších pre ženu a päť pre muža. Kameňom úrazu je, že tých 5, čo je pre ženu naj, je v rebríčku muža na poslednom mieste a opačne. Stačí, že jediná z 5 naj potrieb muža/ženy nie je jeho partnerom uspokojovaná a ostatné 4 sú uspokojované dokonale, a už vzniká priestor pre neveru. Preto základnou podmienkou šťastného manželstva je poznať svoje potreby aj potreby svojho partnera a snažiť sa o ich uspokojenie.

Autor hovorí, že každý z nás má tzv. citovú banku. Každý človek, ktorého poznáme, má v našej banke vedený jeden účet. Tento človek má možnosť na daný účet u nás vkladať prostriedky alebo vyberať. Stretnutia, ktoré nám prinášajú uspokojenie, predstavujú vklady a bolestné skúsenosti naopak výbery. Každému vkladu alebo výberu autor pridelil určitý počet bodov. Ak sa stretnem s priateľom, a toto stretnutie vo mne vyvolá príjemný pocit, priateľ vložil na svoj účet v mojej banke jeden bod, ak je to dobrý pocit 2 body, veľmi dobrý pocit 3 body a výnimočne dobrý pocit 4. Naopak, ak mám zo stretnutia s ním nepríjemný pocit, priateľ vybral z účtu 1 bod, ak sa cítim vyslovene zle, vybral 2 body, veľmi zlý pocit je výberom 3 bodov a ak je to pre mňa jedna z najhorších skúseností, účet utrpí stratu 4 bodov. Postupom času sa množstvo vložených prostriedkov od rôznych ľudí u mňa mení. Niektorí nazhromaždili veľa bodov, iní sú v pluse, ale ich zostatok je nízky a sú aj takí, čo sa u mňa dostali do mínusu. Myšlienky na týchto ľudí vo mne zanechávajú nepríjemné pocity a nemám chuť sa s nimi stretávať. Tento systém citovej banky nie je matematicky presným systémom, len dokumentuje skutočnosť, že pri každom kontakte s inými ľuďmi na seba navzájom citovo pôsobíme. O to viac ako inde funguje u manželov. Čo sa deje vo väčšine manželstiev, u ktorých po čase dôjde ku kríze? Budem citovať autora, verím, že viacerým to pomôže uvedomiť si, čo sa v ich vzťahu deje:

anjelik

Milá Vyhorená, rozhodla si sa zostať vo vzťahu. :o) Tak asi tam by som na tvojom mieste začala. Manžela ľúbiš, miluješ svoju predstavu dokonalej rodiny a domácnosti a vlastne ani nemáš kam odísť....tak na tom stavaj. Nemá význam sa trápiť s tým, čo bolo a čo sa stalo. To už sa neodstane. Manžel je niekto, koho miluješ aj s jeho chybami, ale nemôžeš očakávať, že preto , že ty si taká a taká, aj on sa zmení. Ale nemusíš sa meniť ty, zostaň to príjemnou, slušnou a milujúcou..lebo taká si. Rozdávaj ďalej svoju lásku...nezištne. Je to ťažké, veľmi. Ale ty taká proste si, či už si to niekto váži, alebo nie. Miluj svojho chlapčeka, manžela, ale nezabúdaj na seba. Sprav čiaru za minulosťou a prestaň sa užierať. Nemysli už na to. Pretože rozhodnutie si už urobila. Zostať. :o)
A k tomu, ako získať muža?? :o)) Nuž asi najviac hravosťou..vráť sa späť do doby, keď ste spolu začínali a pouvažuj, čo vás vtedy spájalo..a čo ho na tebe priťahovalo. :o)
Zlé veci sa stávajú. Ale nemusia nás ovplyvniť natoľko, aby nás zničili. Tak ti držím palce. :o) A nie si nevyrovnaná a ani nie vyhorená, to to len tak vyzerá, máš síl dosť, keby nie, reagovala by si inak. Najjednoduchšie je totiž utiecť. A ty si neutiekla, ale postavila si sa tomu. Tak si to na sebe váž. :o)

kukucko

Podstata problemu je, ze lubis muza, ktory Ta nelubi. Ked ho naozaj lubis, doprajes mu vsetko, aby bol stastny, teda aj lasku k inej zene.
Ved on od Teba odist nechce. Chce sa nadalej starat o chlapca spolu s Tebou, znasat naklady na rodinne byvanie. Horsie bude, ked uz nebude mat zaujem o rodinu, o chlapca. Vtedy pride na rad rozvod.
Najdi si i Ty nejaku lasku, ktora Ta potesi a ktora bude vzajomna. A mozno sa casom dohodnete s muzom a rozidete sa kazdy k svojej laske. A jediny, kto z toho bude mat problemy bude Vas chlapcek, ked Vas uz nebude vidat spolu.

Mrska Silvuska

...treba si položiť otázku, čo sa zmenilo v jeho postoji k nej....na zamilovanie sa do inej osoby netreba extra dôvod, no pokiaľ mi partner vyhovuje, pokiaľ mi vyhovuje náš vzťah so všetkým dobrým aj zlým, pokiaľ na tom vzťahu chcem stále "pracovať", nie je dôvod zamilovávať sa inde..napriek vzťahu, v ktorom žijeme, máme oči aj na to, pozrieť sa na opačné pohlavie, ale nie sa hneď zamilovať...a ak aj so mnou lomcuje nejaký cit voči inej osobe, prehodnotím sám v sebe, čo mi je viac - rodina alebo nové zamilovanie sa....lebo aj pri tom stálom partnerovi sa to začalo motýľami v bruchu)))
milá vyhorená, tu ti nik nedá tu správnu radu..musíš si tým prejsť sama, sama to poriešiť...píšeš, že sa k tebe chová pekne, ale bez lásky...pravdepodobne si ťa váži ako matku svojho dieťaťa, ale nie ako svoju partnerku...menej sa zameraj na to, ako vyzeráš, viac na to, aké vnútro máš..

jeeej, aj sa to rýmuje:-)))

mashiko

Si príliš dobrá...a on si ťa nezaslúži. Vlastne tazko nájdeš takeho, ktory by si ťa zaslúžil. Ale začni konečne myslieť aj na seba, doteraz si myslela na neho, na dieťa...nezaslúžis si trápiť sa. Otca malý nestratí, o to nemaj strach. Ale on si tvoj záujem uz nezaslúži.

vyhorena

Ďakujem všetkým za odpovede. Viem, že všetci máte pravdu. Ale jedno je priznať si to v hlave a jedno priznať v srdci. Vybudovali sme si domov, z lásky. Teda mylslela som si to. Máme spoločné bývanie, nie sme príliš majetní, splácame hypotéku. Ani jeden to sám nezvládne splácať. Nie je to také jednoduché, odísť od neho. Naozaj ho ľúbim. To však neznamená, že ma nebolí čo mi spravil. Ničí ma to, som súca psychiatrovi. Zničil moje ilúzie. Ale ľúbim ho natoľko, že som mu ochotná odpustiť. Avšak samozrejme keby chcel. To je to veľmi ťažká situácia. K malému je dobrý, vie sa postarať ale príliš sa spolieha na mňa. Bojím sa robiť teraz niečo čím ho úplne odradím. Nebola som dokonalá. Často som mu robila výstupy, že sa nám nevenuje, že myslí len na seba. Lenže nemalo to zmysel, robil si čo chcel aj tak. Tak som sa rozhodla, že to budem do istej miery tolerovať. Myslela som, že raz sa uvedomí. žiaľ stal sa opak. Myslím, že som tu spravila chybu. Nedokážem od neho odísť. Ale jedno viem, podvádzať sa nenechám. Myslím, že si šancu zaslúži, aj keď si myslí, že ju nechce. To ma mrzí, že už nie je možnosť, aby sa znova do mňa zaľúbil. Som príliš naivná, a som aj sprostá. Priznám si to. Mám odísť? Kam mám ísť? Mám čakať, že prilezie a ospravedlní sa mi? Nebola by som taká istá ako on? Taká istá v tom, že by som ho ponížila? Lebo aj on mňa ponížil. Som zrejme nevyrovnaná osobnosť. Myslím, že potrebujeme pomoc. Avšak so žiadnou terapiou nesúhlasí. Som nešťastná, neviem čo ma čaká, neviem aká budúcnosť čaká malého. Nešťastnejšia by som už len bola, keby som to celé znášala sama. Správa sa ku mne pekne, akurát ma bolí, že bez lásky. Teda správal sa tak posledný čas, možno niekoľko rokov, ale nevedela som, že je to bez lásky a teraz ma to trápi. Nevedomosť je lepšia. Ale celoživotná nevedomosť. Nikdy sa to nedozvedieť.