Zrušiť nemocnice? Vieme vôbec kritériá?

Príspevok v téme: Zrušiť nemocnice? Vieme vôbec kritériá?
law

Všade sa hovorí o rušení nemocníc, o ich neefektívnosti a samozrejme o koneckoncov prospechu pre občana tým, že po ich zrušení dostane lepšiu zdravotnú starostlivosť. Nikde doposiaľ neboli zverejnené kritériá, podľa ktorých by sa nemocnice mali rušiť. Do médií bol iba vypustený zoznam zariadení, ktoré sú z pohľadu MZ SR nadbytočné. Spomenul niekto pri tom ako tieto zariadenia hospodária, ako sú technicky vybavené, akí odborníci v nich pracujú, čo na to hovoria občania, ktorých sa to bezprostredne dotkne? Je veľkým omylom myslieť si, že malá nemocnica nedokáže hospodáriť efektívne, mať najmodernejšiu diagnostickú techniku a zamestnávať špičkových odborníkov. Napr. nemocnica v Novom Meste nad Váhom patrí medzi špičkovo vybavené pracoviská elektromagnetickej rezonancie, mamografie prsníkov, gastroenterologické pracovisko, ktoré patrí k špičke na Slovensku, kardiologické pracovisko. Kto dokáže tvrdiť, že na takýchto pracoviskách nepracujú špičkoví lekári, ktorí pracujú s najmodernejšími zariadeniami na diagnostikovanie ochorení? Hovorí sa o prevencii a včasnej diagnostike ochorení, vtedy je úspešnosť vyliečenia vysoká a náklady na zdravotnú starostlivosť nižšie. Veta, skoro ako poučka z knižky. Dovolím si tvrdiť, že po zrušení týchto zariadení by prišlo k zhoršeniu dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre občana, dlhšie čakacie doby, neskorá diagnostika ochorenia, zhoršenie zdravotného stavu pacienta a predraženie liečby. Kam pôjdu pacienti z týchto nemocníc? Už aj tak do teraz preplnených nemocníc na okolí, budé ležať v preplnených izbách alebo spolu na jednej posteli? Čo sa tie nemocnice nafúknu, ďalší lekárni a sestry tam budú dochádzať desiatky kilometrov, aby liečili? A čo sa vlastne tým ušetrí? Práve včasné diagnostikovanie ochorenia odborníkmi a špičkovými zariadeniami i malých nemocníc, rýchla efektívna efektívna liečba, to je to čo by malo zaujímať poisťovne a pacienta. Zrušením kvalitných oddelení to však nedosiahnu. A ešte pokiaľ takéto zariadenie zamestnáva kvalitných lekárnov a sestry, úspešne lieči pacientov, nevytvára stratu aj napriek tomu, že poisťovne im nepreplácajú 100% výkonov a ľudí nechcú nechať zomierať, tak je to prinajmenšom na zamyslenie čo tým chce rezort zdravotníctva vôbec dosiahnuť.

ccc

a ďalšia vec : nikto sa ma nepýta,či chcem svojimi peniazmi podporovať cirkev,prečo by som mala,keď som ateista resp.ku svojej viere nepotrebujem žiadnych pokrytcov a ustanovizne ktorým ide len o moc a peniaze?
to sa berie ako samozrejmosť,ale podpora zdravotníctva ? určite by som oveľa radšej podporovala to,lebo to má aspoň zmysel a prečo si duchovné činnosti nepodporujú veriaci ?
jednoduch preto,lebo to niektorým skupinám ľudí veľmi vyhovuje ale nemôžu to povedať nahlas tak sa budú oháňať takýmito chabými argumentmi a niektorí tomu aj uveria bohužiaľ

ccc

peňazí nikto nemá dosť,stále počúvam o efektivite zdravotnej starostlivosti,ale už by som bola rada keby mi niekto vysvetlil,že keď je zdravotníctvo také stratové,prečo sa toho trepú ,privatizujú a kupujú súkromné spoločnosti, o ktorých môžme povedať čokoľvek len nie to,že by mali samaritánske sklony ?
A prečo by mali súkromné osoby práve v tejto sfére mať zabezpečený bezprácny zisk ? bola by som rada,keby mi niekto napísal ešte jedno odvetvie podnikania,alebo činnosť,kde je zo zákona dané,že každý mesiac dostanú prachy.
A po ďalšie v tomto super štáte sa dotuje plno vecí,plno činností a prečo nie je možné aspoň zčasti dotovať zdravotníctvo ?
dlho som nechápala ako je možné ,že jedna zo sukromných nemocníc mala dokonca zisk,ako sa vtedy zajac aj dzurinda bili do hrude-pozrite sa dá sa to !!
a viete, prečo to bolo tak ? pretože si vyberali hrozienka z koláča,len lukratívne zákroky a liečbu a čo tí ostatní ? tých pekne posunuli do štátnej nemocnice,kde ich liečili a vyrábali dlhy,pretože poisťovňa nezaplatila reálnu cenu za úkony hospitalizáciu a lieky ale len ten svoj maximálny limit na pacienta.
To sa potom súkromným zariadeniam machruje !! len by som chcela vidieť,čo by robili,keby v okruhu 100km boli všetky nemocnice súkromné.

anton

Dobrý den.Dovolte mi sa pridat k clanku law.Ak máme na Slovensku rušit nemocnice tak by mali byt dane nejake kriteria.napr.nemocnica v N.Meste nad Váhom lieči iba pacientov /ležiacich/ na internom oddelení, ale ci 99 percent ludi nie je chorych po internej stránke? myslim si ,že práve interná starostlivosť by mala byť dostupná pre poistencov, a chirurgickí pacienti su odvažaní na chir.odd.v Trenčíne.Takisto ortopedické operácie a ložka by mali byt na špecializovaných vybraných nemocniciach.Kolko by sa ušetrilo zrušením chirurgických oddelení,operačných sálov, ortopedických oddelení, ktoré nemaju kvalitu ako špičkové pracoviská na Slovensku.Ako často operujú malé nemocnice s aká je kvalita pooperačnej starostlivosti v nich? mal niekot havariu pri Piešťanoch a ležal v tej starej budove na chirurgii alebo na ARE?potom pochopíte o com písem.V okolí N.Mesta su dve malé nemocnice a tam su aj chirurgické odd.,ortop.odd., ORL oddelenia-nie je riešením radsej transformovat aj tieto na tak kvalitnu zdr.starostlivosť ako je v N.Meste nad Váhom a operacie presunut do Trnavy a Trenčína, ved mám intergorvaný záchranýý systém, ktorý havarie, urazy odvezie do krajských nemocíc, kde je vyššia materiálna i personálna uroven.

janosik1

nie je mozne mat taky system zdravotnictva, v ktorom sa vsetci zo vsetkeho vyliecia. urcite obete vzdy budu, aj ked to znie otrasne
je to o tom, kto to cele zaplati. penazi nikto nema dost.

samko r.

Asi si mi nerozumel, čo som myslel. Predstav si, že by tvoje dieťa malo hore nad Handlovou haváriu nie z vlastnej viny, na miesto by prišla sanitka z Bojníc, ktoré sú ďaleko, naložili by ti potomka do sanitky a odviezli. Ty by si sa to dozvedel a išiel by si do nemocnice Bojnice na príjem a tam by si stretol zachraňujúceho lekára zo sanitky a ten by ti povedal, že bohužial, dieťa je už na pitevni. Zároveň by ti povedal, že chýbalo cca 10 minút a boli by ho zachránili!!! Práve tých 10 minút, ktoré chýbali, lebo NsP Handlová bola zrušená!!! Ak toto nepochopíš, tak sa nečudujem prečo zbytočne zomiera toľko ľudí. Hauwk.

samko r.

Dobre, z nemocnice budú sklady súkromnej firmy, sanitka preto včas nedovezie pacienta do nemocnice, ten natiahne kopytá... aj tak to má byť?!

samko r.

Tak, tu musím niečo napísať aj ja! V bližšom okolí máme 2 nemocnice a to NsP Bojnice a Handlová. Tú lepšiu v Handlovej predali súkromnej firme a teda súkromnej osobe, nesmiem ju menovať, lebo zákon to nedovoľuje, ale využijem skulinku v zákone a poviem, že majiteľ distribuuje aj lieky po celom Sk. A táto nemocnica po nastúpení nového majiteľa slávnostne prisľúbila, že nič rušiť nebudú. A to zdôrazňujem, NIČ. Ale opak je pravdou. Už nejaké oddelenia chýbajú a robia to v tichosti, aby nenaštvali národ. teraz však všetci vieme, čo majiteľ plánuje s nemocnicou urobiť!!!! Ďaľší komentár je zbytočný.