Môžem športovať so šelesom na srdci?

Richie

Ešte doplním, že teraz trénujem mládež, chalani mi pravidelne chodievajú na lekárske prehliadky, sú tam nálezy so šelestom, ale zatiaľ nedostal nikto z nich stop, všetci môžu športovať, nikdy nebol žiadny problém, tréningovú záťaž zvládli v pohode.

Ako som povedal, netreba robť z komára somára :)

Richie

Robil si futbal a chceš robiť niečo náročnejšie ako behanie alebo cestná cyklistika? Tak ono je to všetko závislé od toho, na akej úrovni čo robíš...

V každom prípade, šelesť nie je nič atypické čo by niekomu mohlo repkážať športovať, no v každom prípade, najideálnejšie by bolo vyšetrenie u telovýchovného lekára. Hrával som basketbal súťažne, so šelesťom a s alergiou počas letných príprav to nebola sranda, ale mal som na papieri od telovýchovnej, že môžem bez nejakých obmedzení trénovať, kardiologické vyšetrenie na echu každé dva roky, tak isto tuším, ako tu niekto spomínal, že mi nedolieha chlopňa, ale nie je to prekážka. Nikdy som nemal žiadny zdravotný problém ani nič počas tréningu ani po ňom. Opäť sa vraciam po 4 rokoch k vyššej záťaži tak zrejme sa pôjdem opäť nechať vyšetriť k telovýchovnej doktorke. Nie je to lacné, ale je istota :)

Takže rady typu: "Nič nerob a pekne sedkaj na zadočku" kľudne môžeš ignorovať, väčšinou to dávajú ľudia, ktorí ani nevedia o čom šport je, že je to v prvom rade o zdraví. ;) 80km na biku je v pohode, občas sa mi poštastí na horskom no a na cestnom to bude o to rýchlejšie :) Jedine je to potom závislé od profilu trate, akú ideš. Jediné s čím súhlasím je to, že treba mať istotu, preto by som tú prehliadku u telovýchovného lekára maximálne odporúčal, a keď ti on dá potom zelenú na šport, tak si to užívaj v plnom rozsahu ;)

0vecka

2 reproduktor nieje selest ako selest.... ale pravdepodobne to nejako vadit nebude...

mne napr nedolieha chlopna ale lekar mi vravel ze je to len esteticka vada a ze by som mohol byt aj kozmonautom...

Lulu2011

tiez mam a nikdy ani raz mi nikto nepovedal, ze nemozem nieco robit, zalezi aky mas respektíve od coho, ja mam z prolapsu mitrálnej chlopne, ale tak ja sa ani nenamaham, sport nemusim a aj tak nejak nevladzem :p doma max. brusaky, aby som nejak vyzerala :D

iveta t.

nikushka - áno môže športovať, ale nie náročné športy. Napr ak by bicykloval, tak v norme a nie povedzme 80 km v kuse. Veď nech riskuje, ak sa mu niečo stane, bude neskoro plakať nad hrobom.

[zruseny17]

ale ano mozes,selest ma kazdy druhy clovek a ani o tom nevie,neni to nic vazne aj moje tri spoluziacky to maly a neviem ze by necvicili na telesnej:)))aj synovec ma selest chodi na kardiologiu a nema ziadne obmedzenia...ja som sa ako decko liecila na arytmiu ale to uz bolo nieco uplne ine a vazne ja som mala zakaz aj prudko sa hybat:)ale po puberte to zmizlo aj same:)

iveta t.

určite nie !! nerob nič náročné !! Váž si svoje zdravie a teš sa, že nemáš žiadne komplikácie.

Každopádne si myslím, že naše rady neposlúchneš, takže sa treba poradiť s lekárom a konkrétne povedať aký šport chceš robiť. Ale nie rada s obvoďákom ale kardiológom.