Veľký problém s vyprázdňovaním!

Príspevok v téme: Veľký problém s vyprázdňovaním!
Maťo1111

Od detstva mám problémy s vyprázdňovaním, stolicu mám tak raz za 2 týždne, a aj z toho je 1 týždeň vždy hrôza, pretože to zo mňa nejde von a mám zápchu. Aj teraz sa mi chce stále na veľkú, ale keď tam sadnem nič nejde, a takto to robím aj niekoľkokrát za deň a nič nejde... Proste aj keď cítim že potrebujem sr**ť, nejde to!!! Aj teraz cítim ako si v sebe nosím tú stvrdnutú stolicu, nemôžem kvôli tomu skoro ani sedieť lebo ma z toho bolí brucho. Mám len 20 rokov a ozaj nechcem aby som mal za pár rokov kvôli tomuto nejaké vážne zdravotné problémy alebo rakovinu hrubého čreva. Ovocie aj zeleninu jem, denne venčím psa, takže mám aj pohyb, sedavé zamestnanie nemám, pijem iba čistú vodu... Nechápem tomu. Veď stolica raz za 2 týždne predsa nie je normálna!!! Tá stolica je naviac úplne tvrdá, a skoro vždy je problém ju vôbec spláchnuť aká je veľká. Nemáte pre mňa nejaké rady? Najlepšie skúsenosti čo pomohlo vám?
ps: neraďte návštevu lekára, viem že tam raz budem musieť ísť ak za to nezlepší...

Magy

ach jaj, to je tu zase kopec ludi, co maju "zarucene ucinny liek" ale sem to nenapisu, lebo je to supertajomstvo!!! :D
a ked im napises, tak zistis, ze pytaju strasne prachy za nejaku gebuzinu, ktora sa tvari neskutocne vedecky.
navyse mam dojem, ze Maťo tu nebude vysedavat pol roka a cakat na "zazracne" rady. to uz by ho odvtedy roztrhlo.
osobne si myslim, ze ma aj zlu zivotospravu a malo pohybu. treba chodit plavat, hybat sa, sportovat, tancovat... a rozhybe sa aj peristaltika.

gadget3

Urob to tak, že si teraz vypýtaš od sestričky, čo máš u obvoďáka skúmavku na stolicu, že si chceš dať vyšetriť v rámci prevencie. A potom bez stresu, keď to na teba príde a podarí sa, tak môžeš rovno odniesť.
A nemusíš sa stresovať, že bude trapas.
Lepšie dať preventívne skontrolovať, ako potom hlavu o múr hádzať.

Erdog

na stranke alternamedica.sk si precitaj tie pribehy, je tam aj pribeh o zapche. myslim, ze by si to nemal podcenovat. na konci toho pribehu je aj recept proti zapche.

chorecrievko

kup si psylium v lekarni na zaciatok, klasicke bez prichute a vela vela vela k tomu pi.. je to hnusne ale pomoze. uplne vyluc vsetko cukor, niele cokolada zapeka ale sladkosti vseobecne, takze ziadne sladke veci, sladke napoje, dzemy, sirupy atd. dalej lanove semienka pomahaju, lyzicu semienok vecer zalej vriacou vodou a rano to vypi (pusti to taky slyz, hnusne to je, ale pomaha).. a vela zeleniny, ovocia.. ziadne vyprazance a suche veci, typu chipsy, tycinky.. menej masa..

ferotaraba

veru nie je to normalne. u dospeleho cloveka je normalna stolica 1 a moze byt aj dvakrat za den! prisun vlakniny na den aspon 50g! dostatok tekutin - podiel vody v hovne je aj 70% takze je to dolezite + pohyb. a hlavne ist na stolicu hned ako prvykrat citis nutkanie, preto ked po prvom nutkani nejdes na kadibudku, tak hovo sa vrati spat do hrubeho creva a tam sa zacne z neho vstrebavat viac a viac vody, a do konecnika pride uz len susina a problem je na svete. zacni jest ovsene vlocky, denne aj 150g + ovocie, voda, a chilli papricky do polievky, alebo mna prehanalo aj od arasidov v chilli cesticku. aj chilli pomoze. ked sa to do 2 tyzdnov neupravi isiel by som k doktorovi, nech predpise od nejake prehanadla. nemyslim, ze by ti hned dal doniest stolicu!

Maťo1111

Ešte jedna otázočka, ak pôjdem k tomu lekárovi tak čo mi bude robiť? Asi určite bude odo mňa chcieť priniesť aj stolicu, že? tak to bude riadny trapas keď na tú stolicu bude musieť čakať 2 týždne :-/

Nela41

Skús jesť denne dva biele jogurty activie, mne to pomohlo ale tvojmu problému asi aj tak pomôže len návšteva lekára no za pokus nedáš

Dadula56

Mato, ale tu sa ine nez navsteva lekara radit neda. Naozaj. Ak nepredpokladas problem v sposobe zivota, tak si uz sam nepomozes. Myslim, ze veci ako vlaknina, ovocie, zelenina, prijem tekutin si uz skusal.A k lekarovi co najskor, sam si uvedomujes, ze je znacne rizikove.