Kompromis alebo obmedzovanie

Príspevok v téme: Kompromis alebo obmedzovanie
angelinna

Žijeme s priateľom vo väčšom meste, pochádzame obaja odtiaľto, máme tu svoje rodiny. Priateľ prišiel o prácu a má trochu problém niečo nájsť, aj keď je tu viac príležitostí ako v menších mestách. Začal preto uvažovať o odchode do BA, čo je od nás vyše 200km. Ja ale vôbec nemám chuť tam ísť. Bavili sme sa už o tom dávnejšie, keď sme spolu chceli začať bývať a on uvažoval, že by zmenil prácu. Vtedy som mu vysvetlila, že vôbec ma také veľké mesto neláka (vyrastala som na dedine, už to že teraz bývame v meste ma dosť deprimuje) a že asi by som mala problém nájsť tam prácu s mojím zameraním a že hlavne nechcem ísť moc ďaleko od rodičov, lebo otec má dosť vážne zdravotné problémy a mame s ním treba občas pomôcť a mladšia sestra toľko nevládze nakoľko aj ona mám zdravotné problémy. Povedal vtedy, že teda ok, že ani jeho to moc neláka tam ísť, ale sú tam dobré pracovné príležitosti. Tak sme tú debatu vtedy ukončili tým, že v úplne najkrajnejšom prípade snáď by sa to mohlo skúsiť.
No a teraz je bez práce a je dosť zúfalý z toho, že nemôže nič nájsť. Ponuky by síce aj boli, ale finančné ohodnotenie sa mu moc nezdá, na to aké má skúsenosti a čo by všetko mohol skúsiť. Vidím na ňom, že je fakt dosť nervózny z toho, aj keď je to len mesiac, čo je nezamestnaný.
Včera večer, keď si myslel, že už spím, počula som ho telefonovať s kamarátom. Vyrozumela som, že sa bavia o práci, spomínal mu pohovor, na ktorom bol. Potom zrejem dotyčný spomenul niečo s tou BA, lebo priateľ odpovedal, niečo v zmysle, že "vie, že tam sa dá dobre zarobiť, ale keď ona tam ísť nechce, tak to je ťažko".
Je mi čudne z toho. Vtedy som myslela, že sme to uzavreli ku spokojnosti oboch, ale ten jeho tón, keď telefonoval, ma dosť zabolel. Pritom som mu vtedy dala aj taký návrh, aby to skúsil v BA, že bude chodiť na "týždňovky", funguje tak zopár našich známych. Ten návrh sa mu nepáčil.
Ja si myslím, že v našom meste je celkom dosť pracovných príležitostí, len možno trochu trvá, kým človek nájde niečo dobré. A priateľ má ten problém, že nevie komunikovať v cudzom jazyku. Keby vedel, tak už by mal minimálne 2 dobré miesta. Platy asi tu nie sú ako v BA, ale zase všetci predsa len nemôžeme ísť do BA.
Neviem, naozaj ma to neláka odísť na opačný koniec krajiny, medzi úplne cudzích ľudí a pritom ten konečný efekt nemusí byť až taký úžasný ako sa zdá.
Myslela som, že sme to vyriešili kompromisne, ale z toho telefonátu som mala pocit, že ho obmedzujem.

wrwrwr1

ze Bratiska je velke,,mesto,,hahaha..to som sa dobre zasmiala,,..ale mam ju rada ako rodena Presburacka , nemenila by som za ziadnu dieru na sk.200 km neni vela,chodit za otcom tyzdenne.Len to chce pohnut ritou

Dadula56

Mne to tak pripada, ze tvoj priatel vymysla. Nieco typu, ze co by on uz mohol byt, keby bol v BA. Lenze v BA bez tych jazykov tiez velku karieru nespravi. To uz moze rovno zostat tam kde je ak neplanuje medzinarodnu firmu. Ci je zamestnany u Jozko, s.r.o. tam u vas alebo v BA je uplne jedno. Mimochodom, preco nevezme aj tie menej platene miesta?Nie je to lepsie aspon zatial, nez sediet zufaly bez prace?Ved v hladani moze pokracovat. Ty si s tym vobec nerob problem, ze by to bola tvoja vina, to je cisto jeho vymyslanie podla mna, cela ta situacia.Mas na to velmi dobre dovody, preco sa nechces odstahovat. Praveze ak by si isla, tak to bude obmedzovanie teba.

akotak

no najst dnes dobre miesto s dobrym platom bez znalosti jazykov je dost zlozite aj v blave. to po prve. a po druhe - nemozes chciet, aby sa prisposobil iba tebe. nejake ustupky musis urobit aj ty. inak bude nespokojny a napokon sa rozidete v hneve. v blave z teba nikto neodhryzne a je tu mozno vacsie sukromie ako v mensich mestach, lebo sa o teba nikto nestara. neviem, ci si z banskej bystrice, tam je sice pekne, ale aj blava ma dost prirody a nemusis sa tu citit vobec stratena a opustena. su to z tvojej strany iba predsudky. najskor vyskusaj, potom posudzuj.

odpovedam

Kompromis znamena v podstate obojstranny ustupok. To znamena, ze ani jedna strana nie je tak celkom spokojna :-). Horsie by bolo, ak by tvoj priatel siel do BA na pohovor bez toho, aby ta o tom informoval.
Je to tazke bez prace. Chapem tvojho priatela, ze je zufaly. Vyssie pises, ze BA je krajne riesenie a mozno podla tvojho priatela je na neho cas. Kompromisy sa vazne robia tazko.

Neviem, co by som robila na tvojom mieste, ale trapilo by ma to rovnako. Asi by som povedala priatelovi, ze som vecer este nespala, ked som ho pocula telefonovat a ze ma mrzelo, ze z jeho tonu to znelo, akoby som ho obmedzovala... skus zacat rozhovor a uvidis, kam sa v nom dostanete.

Ale hlavne sa nepohadajte :-). Mozno by si mu s hladanim prace mohla pomoct tiez. Niekde blizsie pri vas. Osobne vsak by som brala hocijaku pracu, len aby nejaka bola. Stahovanie do BA je prilis velka zmena.