Stravovať sa zdravo

Príspevok v téme: Stravovať sa zdravo
palii

Rozhodol som sa, že sa začnem stravovať zdravo. Snažím sa vyhýbať škodlivým ečkam no mám problem nakupovať niektoré potraviny. Do mobilu som si stiahol aplikáciu so zoznamom ečok, a v obchode si kontrolujem zloženie potravín. Dosť ma zarazilo, že aj v mineralkach sa nachádzajú rakovinotvorné ečka. Tak si dávam pozor už na všetko. Len napríklad som objavil aj v salámach alebo mäsových výrobkoch taktiež škodlivé éčka, čo je myslím dosť veľký problém pretože nie v každom obchode dávajú k saláme jej zloženie. Zatial som to videl len v hypermarketoch, aj to nie všade. A zase nemám dostatok peňazí nato aby som nakupoval len v bio potravinách, tak radšej strávym viac času v obchode, čítaním zloženia a časom sa už naučím čo kupovať a čo nie. Ale vedeli by ste mi poradiť, aké máte overené značky bežne dostupných potravín? Od kedy sa zaujímam o to čo ziem, je pre mňa zaražajúce, koľko svinstva do seba pcháme a ešte viac ma zaráža ako niekto také potraviny môže vyrábať a ešte väčší hupáci ich dovolia dať na trh.

palii

Som študent, takže mám aj veľmi obmezdené financie a taktiež nemám možnosť si niečo dopestovať sám. Na intráku bývam dlhodobo, domov chodím len zriedka. Zatial som sa zaujímal hlavne o nebezpečné ečka, lebo som ich našiel kopec v potravinách, kde by som ich ani nečakal. A hlavne tie škodlivé. Tak by som sa im chcel vyhnúť. Ma aj dosť prekvapilo, že v drahých značkových potravinách som našiel kopec ečiek a hlavne tých nebezpečných a paradoxne v niektorých hypermarketových lacných produktoch neboli.

- mira

pomôžeš si i tak, že sa budeš vyhýbyť priemyselne upraveným potravinám. Jedz nespracované obilniny, nerafinované . Var si strukoviny, zeleninu. Nejedz jednoduché cukry, repný cukor je najviac opracovaná rafinovaná a najviac striekaná potravina. Jedz potraviny prevažne domáceho pôvodu. Dôležité je vyhýbať sa spracovaným a živočíšnym tukom, ktoré v tele tuhnú a tvrdnú a spôsobujú usadeniny na cievach a orgánoch, základ cýst a nádorov. Nepreháňaj množstvo bielkovín.

raciobio

Maslo kupuj len klasické, nie natierkove, syr je najzdravsi neudeny, obycajny eidam, prípadne ovci či kozi alebo prírodný (cottage) . Tavene a údené a plesive su uz upravované. Jogurt je najlepší obyc biely. Mlieko plnotucne alebo polotucne, nie trvanlivé. Strukoviny a ryby su dôležité, kupuj bud čerstvé alebo mrazené, nie v konzerve. Vajcia kupuj tie z fariem.

Lulu2011

pali - myslim, ze to bude mat tazke, lebo na Slovensko sa vseobecne dostavaju potravinove sracky, ked maso tak z bio farmy, ked zeleninu tiez niekde bio vypestovanu, na salamy rovno zabudni, nejde ani tak o ecka ako o to, co vsetko je tam pomlete, keby si vedel v zivote nekupis, myslim, ze "blbej" strave sa vyhnut uplne neda

zameraj sa na bio obchody, popripade nejake veci maju aj Alnatura ci ine firmy, vyrobky najdes napr. v DM

raciobio

Salámy vôbec nejedz, ani parky, masové výrobky. Iba čisté mäso, aj to kupuj ak môžeš u kvalitného predajcu lebo uz aj mäso všeličím napichavaju. V zásade kupuj čo najviac čerstvých nekonzervovanych potravín. Údeniny tiež obmedz, obsahujú veľa soli. Pečivo je najlepšie celozrnne (pozor na fejky) . Zeleninu a ovocie nakupuj u pestovateľov na trhu.

m,mlk

len pozor na ortorexiu - posadnutosť zdravou stravou. To človeka v konečnom dôsledku stresuje viac a napácha viac škôd, ako normálne stravovanie človeka, čo veľmi nerieši zdravosť a škodlivosť potravín.