Som psychicky na dne + obezita

Príspevok v téme: Som psychicky na dne + obezita
neviemktosom

A teraz uz vazne. Potrebujem schudnut do septembra aspon tych 10 kil. Mam 12 rokov a je to hroza. Nie som ziadna bulimicka ani anorekticka, toto co sem napisem, je proste hroza. Mam 163centimetrov a 90kil!!!!!!!!! Ak ste neomdleli, tak pokracujem... Mam nadvahu a skusala som ovocnu / zeleninovu dietu a stravu s pohybom 5x denne. No nic nezabera, som zufala. Od zajtra zase zacinam so stravou 5x denne, ale ja uz placem od rana do vecera, 1.jula som si hovorila, do septembra budes mat 68 kil, ty to zvladnes, a nabrala som dalsich 5 alebo kolko.Som uz na dne...pomoze mi niekto??? prida sa a povie nejake tie rady? dakujem : (

Fuuuu

V tvojom prípade asi prvé čo by som spravila, začala by som pátrať po tom, či to je iba zlé stravovanie, alebo je príčina v nejakom zdravotnom probléme, napríklad zlé fungovanie štítnej žlazy alebo podobne.

Čo sa týka jedálnička, ja som od 15.r aktívne športovala, veľa pohybu+zožrala som neskutočne veľa. Pre problémy s chrbtom som musela prestať a aj telo si teraz pýta menej papať a rapídne som schudla cca 5-7 kíl, samozrejme je to aj úbytkom svalovej hmoty, lebo nemám zakázanú snáď len chôdzu :-(.

Bála som sa že pri tom kolko zjem a bez športu priberiem. Trošku som študovala a počúvala názory ľudí, ktorí mi poradili vyradiť z jedálnička všetky rastlinné tuky, niektoré majú vysokú teplotu topenia okolo 45 stupňov celzia, a povedzme si narovinu, teplota zdravého človeka je do 37 stupňov C, čiže telo taký tuk nedokáže spáliť a tuky sa usádzajú v tele, čiže nejem žiadne ramy, hery, vetá, ale normálne klasické maslo, to čo na nás chrlia z reklám aké to je zdravé, je akurát tak marketingový ťah. Drahšie maslo, ale zdravšie. Čo sa týka vysmážania, žiadne oleje, ale pekne masť živočíšneho pôvodu, samozrejme všetko s mierou. Vyhýbam sa výrobkom s nápismy odtučnené, plnotučné a bez cukru s umelými sladidlami (poznám prípad, kedy pánovi zistili cukrovku a jeho žena zo solidárnosti začala jesť všetko bez cukru a s umelým sladidlom, do roka ju mala tiež). Cukor je energia, ty si v podstate ešte dieťa a cukor potrebuješ, ale nie sa zas ládovať čokoládami od nevidím do nevidím. Zelenina a ovocie je samozrejmosť, ale sú látky, ktoré zo zeleniny a ovocia v takej miere ako potrebuje telo nezískaš, napríklad hovädzina je veľmi bohatá na železo ktoré priamo súvisí s hemoglobínom a pokiaľ je ho málo, dochádza k anémii. V tomto ti vo veľkej miere musia pomôcť rodičia, držím palce. Radšej dať viac peňazí na kvalitnú stravu, ako neskôr na doktorov.

xdanielax

Na bielom nizkotucnom jogurte nevidim nic zle (okrem chuti :D )
Aj acidko biele nizkotucne je ok, i ked jasne, chutovo je lepsie to trojpercentne, huste.

Vela cukru je hlavne v ochutenych light (nizkotucnych) potravinach.

A suhlas, urcite je nutna konzultacia v rodine! Ako 12r. si este totiz dost odkazana na to, ako sa stravujete doma, co rodicia kupuju atd. Treba aj podporu z ich strany. Urcite to velmi zavazi.
Na zaciatok vyrad vsetky sladene napoje, ale vela pi: nesladene caje, vody .. A skus obmedzit sladkosti, kolace atd.. a tucne syry (niva, vsetky syry kt. maju viac ako 30% tuku), vyprazane jedla.

A pohyb mas aky? Bicykel, plavanie, prechadzky su na teraz uplny ideal.

Dadula56

Na jogurtoch nie je nic zle, len musia byt neochutene, neosladene. A netreba to s nimi prehanat.
A pozor na "nizkotucne" - tuk je nahradeny mnozstvom cukrov.

Mrska Silvuska

Hned ako som precitala uvod, ma napadlo, kde je podpora rodicov??? Až ked som precitala komenty som zistila, ze nie som jedina, koho to napadlo. V 12tich rokoch si podla mna uplne sama s tymto problemom nepomozes. Nejde o diety, ide o absolutnu zmenu stravovania, hlavne zmenu dlhodobu, plus pohyb. A samozrejme velka, velka, najvacsia podpora rodicov, hlavne psychicka. Moj nazor.
Trochu mimo veci - moj syn ma 9 rokov, doslovne žerie, on neje, on žerie, je to taká kyselina. Raňajky zje za mišu pišu, čiže minimum, desiatu (ovocie) nema problem, v skole obed komplet-polievka aj druhe, kazdy den chodil na "duplu" (som cakala, kedy pride šek na dve deti:-), prisiel poobede zo skoly, prva otazka, co mame jest...to len nieco lahke. Potom vecera...a u neho este druha vecera v podobe brumika so salkou mlieka alebo tepleho caju, ale ta druha vecera musela byt, inak by ani nezaspal.Dva krat v tyzdni ma hodinu a pol trening basketbalu, nechci vediet, kolko zbácha, ked pride domov. To sa nevie dožrať (pardon za vyraz, iny na to nie je:-). A idem k tomu hlavnemu - vies kolko s nim "bojujeme" doma, co jest ano a co jest nie? Varit tak, aby to bolo zdrave, jedlé, chutné, výživné? V obchodoch poctivo citam, ktory vyrobok co obsahuje, aj ked vyzeram pre ostatnych ako blbec. Necitam pre mna a priatela, ale preto, ze to bude jest moje dieta. A neboj, u nás ide na dracku aj sladke, ale mnozstvo tiez regulujeme, a sladkosti na vecer nehrozia u nas vobec. Keby som ho nechala jest len to, co chce, co si vypyta, bol by uz ako bublina. Mekáč, párky, sladkosti, ovocie načo, kopec jogurtov za den, biele pecivo...klasika, ved je decko. Ale ja ako jeho rodic som tu od toho, aby som to regulovala. Pre jeho vlastne dobro.

fuu, ale som sa rozpisala...tym som chcela povedat, ak to tvojich rodicov nenapadne samo od seba, treba sadnut, a vsetko vyklopit) ale ide aj o to, aky mas s rodicmi vztah.
drzim palce, hlavne vela vela trpezlivost a pevnej vole.

Magy

Dadula56 ti to pise spravne, k tomu sa uz maloco da dodat. zaklad podpory musi byt od rodicov a to, co kupuju a ty mas k dispozicii na jedenie. zacat s pohybom treba opatrne a pridavat. a najme - nevynechavat! za ziadnych okolnosti. navyk na pravidelnost a sebadisciplinu je velmi dolezity a ocenis to neskor, ked budes starsia a nebudes mat problem zvladnut veci, u ktorych ini uplne zlyhaju pre nedostatok sebadiscipliny, trpezlivosti a odhodlania.

mate59

všetci predo mnou ti radia správne, riaď sa tým, čo ti píšu.Je to LEN A LEN NA TEBE.
Zabudni na sladkosti,sladké nápoje a pohyb si naplánuj ako svižné minimálne hodinové prechádzky.Absolvuj stále tú istú trasu, meraj si čas a nikdy nevynechaj.Dieta je hlúposť,jedz správne.A máš ešte jednu výhodu pred sebou,si v období rastu, takže sa ešte vytiahneš a o to rýchlejšie sa ti hmotnosť zníži.Píš si, čo zješ za celý deň a vedz, že je to len o tvojej silnej voli, držím ti moc a moc palce.

Dadula56

Mala by si to oznamit rodicom, ze chces naozaj schudnut, aby ta podporili. V 12 si velmi tazko mozes regulovat, co jes, kedze si uplne zavisla na nich. Potrebujes ich plnu podporu.
Dalej zabudni na osvedcene diety. Jednoducho zacni jest zdravo a primerane porcie. Nema zmysel zurivo skrtit stravu, lebo to dlho nevydrzis a caka ta jojo efekt.
Pohyb zacni pozvolna, tiez nieco co ta bavi. Ja by som zacala napr. dlhymi prechadzakami s kamaratkou, postupne pridat nieco "akcnejsie", teraz by si si len zbytocne zatazila klby.
Dalj mi napada, ci nemas problem so stitnou zlazou. Skutocne je tych 90 kg len "vyjedenych"?
Jedalnicek najdes na strankach pre chudnucich, zadaj do google.