Vela nezodpovedanych otazok

Príspevok v téme: Vela nezodpovedanych otazok
LifeIShort

Ahojte,
neviem ci tento moj vylem bude pochopeny a ci na neho pride aspon nejaky ohlas ale skusim to.

Vela krat sa trapim pre rozne veci ktore nedokazem pochopit a neviem najst odpovede na svoje otazky.
Najviac ma vsak trapi otazka bytia a zivota. Nie preto zeby som nevedel najst jeho zmysel, nie preto ze by som sa mal zle, prave naopak.
Vela ludi mi pride divnych.
Nechapem ako sa niekto moze zmierit s tym ze tu ma odzit trebars 70-80 rokov zivota a dovidenia.
Svet bojuje o ropu, nerastne suroviny, nabozenstvo pritom zabuda na fakt ze akokolvek sa takato vojna skonci, skonci sa aj zivot cloveka.
Ludia chcu vlastnit majetky gigantickych rozmerov, alebo chcu ovladat inych ludi ci pozemky. Ja sa pytam naco? Aj najvacsi vladca sa dozije len trebars do 80? To mu staci? nechapem to.
Miesto toho aby sa spojili a zacali pracovat na technologiach, kolonizacii vesmiru, tu riesime detinske otazky.
Ak by sme vedeli kolonizovat vesmir pre kazdeho jedneho je tam planeta podobna zemi. Bijeme na malom uzemi. A niet z toho ziaden osoh ani progress, naopak len marnime cas.
To je jeden typ spolocnosti.
Druhy typ ako by fungoval podla nejakeho algorytmu prezit ale tiez sa nezamysla do buducnosti a problemy riesi len v kratkych casovych usekoch. Neriesi to ze zomrie a ani ine faktory, zije tu a teraz pracuje, uziva si pozitky. Vam to staci? takyto zivot? Ja mam vzdy pocit ze to nie je ono. Hlava sa s tymto fakto nevie zmierit, vie ze to nie je nemozne.
No podla mna ak sme niektori dostali tu schopnost uvazovat o tom ze chceme prekonat fyzikalne veliciny, procesy, ak sme dostali schopnost uvazovat o nesmrtelnosti, o tom ze okrem zeme je miliarda inych galaxii, potom musime byt predurceny aj tieto hadanky rozlustit.
Momentalny zivot ponuka miliardy moznosti ako ho prezit, otvorenim vesmiru to vsetko znasobime.
Chcel by som rozlustit tieto otazky, chcel by som vediet rozlohu vesmiru, co je po jej krajoch, v com sa tato hmota nachadza, ake su suvislosti medzi okrajmi vesmiru, su vobec nejake okraje?, odkial sa tato hmota z ktorej vznikli planety nabrala kedze viem si predsvit ako vznikal zivot a planety ale neviem si predstavit ako z nicoho mohlo vzniknut nieco.
Niekdy ma trochu stve ze som sa nenarodil par storoci alebo tisicroci neskor, ludstvo je podla vsetkeho strasne v plienkach a som smutny ze sa nedozviem odpovede na moje otazky, aj ked zijem stastny zivot, kiez by trval vecne...
Podla mna ako ludia mame na viac, na kvalitnejsi zivot ako zijeme, dlhsi, rozmanitejsi... ostava len dalsou otazkou kedy sa konecne prestaneme venovat malichernostiam a zacneme pre svoj druh naozaj nieco robit ako team z ktoreho mozme profitovat vsetci.

pan d.

Najvacsie stastie pre ludstvo by bolo, keby neexistovalo ziadne nabozenstvo. Teraz veria ludia kedecomu a to je tragedia.

bez_S

Veľmi zaujímavá téma..život je sám o sebe záhada..je krátky a trpký..a na konci je smrť...koniec býva obvykle dlhý a bolestivý...Nepamätáme si čo bolo pred narodením...takže pravdepodobne nebude nič po smrti :D ale aj tak som veriaca... hmmm alebo lepšie povedané dúfam , že bude "niečo" po smrti

anjelik *

Už som ti viackrát povedala, že odpovede sú..o tom, či je vesmír konečný a či nie..ale nie sú ničím podložené a bytosť ako ty, bude vyžadovať dôkaz..preto ti nikto neodpovedá. :o) A súhlasím s tebou, princíp slobodnej vôle je povýšený nadovšetko..aby sa bytosti naučili, že oni samé sú zodpovedné za svoj osud. Ešte jedna súkromná otázočka, ak si dopredu vedel, že ti nikto neodpovie, o čo potom išlo? ;o) Snáď nie o nejaké presviedčanie, že Boh existuje/neexistuje. V konečnom dôsledku je to predsa jedno, ľudia si aj tak budú veriť čomu sami chcú, čo im najviac vyhovuje. :o) A ak je to milý deduško na obláčiku, prečo nie, že? ;o) A ak je to model atómu..tak tiež jedno, nie? :oP

LifeIShort

lost ->
dakujem, zboznujem cestovanie.
hlavne po pamiatkach, muzeach, mojou takou destinaciou na ktoru sa pripravujem je cina, len jazyk sa trosku dlhsie ucim kedze som samouk. na zemi je strasne vela miest ktore sa oplati vidiet. Uz mam ako tak schodene polsko, rakusko, egypt, taliansko, grecko, slovensko, trochu cr, nemecko.
a nemyslim tym dovolenkove destinacie, oblubujem hrady zamky, architekturu, ale aj umenie, bol som viac krat na vystavach vo viedenskej albertine.
urcite je to velmi inspirujuce a bavi ma to. dalsia destinacia je ako som uz spomenul cina a budem musiet co najviac pochodit a pocestovat za mesiac.

Peteros -> dakujem za nazor a za tip, knihy mam rad a citam ak sa da a je cas.

Peteros

Fuha, velmi tazka tema.

Pacia sa mi prispevky od Sejla, kafik, Life, celkom dobre agrumentuje, aj ked to ma tazke, nie so vsetkym suhlasim ale priklanam sa.

ajajaja pokazila temu.Bude to najskor nejaky troll, lebo kebyze mam s nou byt 5 minut niekde tak to sa z jej reci radsej obesim :-D

Odpovede na otazky nehladaj v ludoch ale v knihach :-)

lost

Skus cestovanie :)
uvidis svet a mozno nacerpas nove myslienky atd..
vela vidiet je dobre
ale cestovanie myslim skor take mimo civiliaciu (alebo aj tam) ale skor take menej tradicne, nie to co predavaju v tescu, zajazdy, ale tie exostickejsie (kde nie je nic medzi tebou a objektom za ktorym cestujes).. nech to nie je vylet, kde ti sprievodca nic nepovie napr..

LifeIShort

ajajaja -> no myslim si ze to ta v suvislosti s tym ze ides robit nieco zmysluplne nebude mysliet trapit, vlastne som zarazeny ze este stale si tu a miesto zmysluplneho minania casu a riesenia tych nespocetne vela problemov ktore mas si este stale tu a prispievas aj ked si vravela nieco ine. Alebo lava ruka robi nieco ine ako prava? just saying.

ajajaja

nazorom uz neprispejem , len nechapem,cim este chces prispiet ty, aj ty si si ho uz prezentoval a je dsot vyhraneny, uz nema co nove ponuknut...stale to iste dokola.