Zacinam mat strach, depresiu

Príspevok v téme: Zacinam mat strach, depresiu
Betka0X

Neviem, ci je to to spravne slovo - depresia. Pred mesiacom som nastupila do novej prace. A je tam zla atmosfera. Neviem ani, komu verit, no vidim to tak, ze asi len sama sebe mozem verit. Jedna osoba je doslova priserna. Nerada sa takto o ludoch vyjadrujem, ale dotycna osoba strka nos do veci, do ktorych ju nic, vsetko vie, vsade bola, o kazdom chce vsetko vediet,...a potom to pekne roznesie ďalej. Sprava sa ako najvacsia kamaratka, ale nie je to tak. A inak je to velky krestan! Bola som hlupa, naivna, lebo blaznivo som odpovedala na nejake jej otazky a neuvedomila si, ze to moze proti mne zneuzit a pridem tak teda aj o svoje sukromie. Nepaci sa mi to ani trochu, mam z toho skluceny pocit, citim sa nanic a miestami mam pocit, ze si asi daco spravim. Potom, ked to predycham, je znovu fajn. Velmi ma to však stresuje, nepredstavovala som si, ze zly kolektiv v praci moze mat na cloveka az taky dopad. Tiez ma tazi dalsia vec, ani neviem, co ma viac tazi...Vedel by mi niekto poradit - ma zamestnavatel pravo pytat sa, ci beriete antikoncepciu? Ako by ste reagovali na takuto otazku? To je podla mna prudky zasah do sukromia.

Sejla

okrem toho, nie je pravda, že po 3 mesiacoch nemáš nárok na 1 deň/pol dňa dovolenky. Aj keby si nemala, môžeš si zobrať neplatenú dovolenku, alebo ísť na 1 deň PN. Podľa zákana nepotrebuješ žiadny dôkaz od lekára.

Sejla

Betka...musíš si proste vydobiť rešpekt a je už aj teraz dosť neskoro, aby si im ukázala svoju pravú osobnosť, lebo očividne si sa doteraz javila ako ustráchaná bábka na zametanie. Hlavu hore a žiadny strach. Nielen kvôli tejto konkrétnej práci, ale aj inde v živote sa ti zíde, keď popracuješ na svojom sebavedomí a verbálnych zručnostiach. Keď si nová, je dobré ukázať, že si priateľská, ale nie za každú cenu. Keď sa nabudúce niekto spýta na tvoje súkromie, odpovedaj neurčito a rýchlo zmeň tému. Taktiež ľudia veľmi radi rozprávajú. O sebe, o svojich pocitoch, o tom, čo sa im v práci nepáči... takže sa nenápadne pýtaj, zakaždým skús zistiť, ako sa majú a čo ich baví, ako sa cítia. Oveľa viac počúvaj, než rozprávaj. Okrem toho, že sa veľa dozvieš nielen o náplni práci, ale aj o tom, akí je kto. Na "ilegálnu" otázku zamestnávateľa by som mu asi povedala, že som asi zle počula a poprosila ho o zopakovanie. Ak by ho to stále neodrádzalo, normálne povedz, že na to nie si povinná odpovedať. V zahraničí by som okamžite dala výpoveď z takého pracoviska, ale viem, že na slovensku musíme byť tiež realisti. Toto sa deje dosť často. Profesionality sa asi ťažko dočkáš.

Betka0X

Nie je lahke zmenit pracu. Som sa tesila, ze po dlhom case nejaku vobec mam (asi ako kazdy na SR sa tesi, ked najde pracu)a pocas prvych troch mesiacov nemam narok ani na dovolenku, takze by som nemohla ist ani na ziadny iny pohovor. A tiez mam skusenost, ze ked ma volali na pohovor, tak tesne den-dva pred pohovorom mi zavolali a ja musim planovat dovolenku skor. Takze dalsi problem. Vykonavam pracu, ktora je psychicky narocna a tak mi to tato situacia este viac zhorsuje.
Najvaci problem je mozno ten, ze ked tej osobe neodpoviem na jej otazky, tak si ju mozem pohnevat (a ja od nej potrebujem pomoc, lebo sa este len ucim)a ked odpoviem, citim sa mizerne. Citim sa hlupo, ako male decko, lebo neviem ako konat. A ako mi tu niektori radite, tato robota ma zrejme casom znici. Neviete mi niekto poradit nejaku literaturu ako sa pohotovo branit v takej situacii a to tak, aby ste ostali s danou osobou za dobre - teda aby ste sa vy citili fajn a aby ste si zaroven dotycnu nepohnevali? Neviem sa branit.

luciano

Betka bojuj! Prečo by si ty mala dávať výpoveď, ako ti tu niektorí radia. Nech dá výpoveď tá krava, čo ti ničí život. !Začni ničiť život ty jej !

zewa

Nenazvala by som to depeesiou. Ale časom sa tam aj zblaznis. Mala by si zmeniť prácu. Začni si vážiť samú seba, lebo evidentne teraz to tak nie je. A zamestnávateľ na to.právo nemá. On chce vedieť, podľa mňa, či je riziko že pôjdeš na materskú. Nie je seriózny.

Ingrid

Plne súhlasím...treba opustiť prácu...viem o čom hovorím...sama som dala po 12 rokoh výpoveď len nedávno, a cítim sa konečne fantasticky....niektoré
veci treba riešiť radikálne!!!

arman

Betka... opustit robotu, hento ta casom znici. Niektori ludia su na to imunny, a na nich si take potvory ani netrufnu, ale vacsinu ludi to zacne vnutorne nicit. Nechci vediet, ako budes na tom za pol roka...

ani neuvazuj nad tym, ze tam ostanes.