Z čoho (zdravého) sa priberá?

Príspevok v téme: Z čoho (zdravého) sa priberá?
Anelise

Ahoj, celý život sa snažím pribrať, skúšala som už všetko možné, ale moc sa mi nedarí, BMI mám len 15, čo je strašne málo. Chcem sa spýtať, z akých potravín (jedál) sa čo najviac priberá? Mám však intoleranciu mlieka, tak nemyslím teraz žiadne smotanové omáčky, puding a tak, ale inak môžem takmer všetko (mám len nízky stupeň). Ale zas tak aby to nebolo vyslovene nezdravé (vyprážané jedlá z fastfoodov, hranolčeky...) Mňa napadajú napríklad asi biele pečivo, rôzne jedlá z cesta (pirohy, koláče, palacinky...), možno tučný jogurt... Čo ešte také?

A ešte sa chcem spýtať, vraví sa, že keď človek je menej krát denne ale vo väčších porciách (a hlavne večer), tak viac sa z toho priberie, je to pravda? Ale zas niečo sa mi marí, že odborníci na výživu aj chudým ľuďom odporúčajú jesť viac krát denne v menších porciách, aj keď možno sa mýlim.

Anelise

arman: Lenže ja som až príliš chudá, úplne by mi stačilo pribrať len tuk aspoň tých 10 kíl, aj keď aj potom ešte budem mať podváhu, ale bude to omnoho lepšie. A príde mi to jednoduchšie takto pribrať ako s cvičením. Jedna známa tiež bola vždy dosť chudá, začala cvičiť (dosť veľa) a áno, postava jej spevnela, ale chudá je stále a fakt maká v tom fitku už roky. Ja som skôr na turistiku, bicykel, mám dosť aktívneho psa, takže chodíme na dlhé prechádzky každý deň, ale momentálne neplánujem nič viac.
Fero m.: Ďakujem za rady a vysvetlenie.

Fero m.

No tak ideme na to.

1. Ak mas problem pribrat tak to poznam mal som tiez l. Ale ak nezacnes cvicit aspon trosku tak tvoje telo nedostane pokyn pribrat a budes spalovat aj tony jedla lebo mas taky metabokiznus a ja to dobre poznam.

2. Mozes si kulit gainer protein za cca 30 euro a mas ciastocne probkem na 6 tyzdnov vytieseny.

3. Zacni jest viacej masa a hlavne cestoviny, zemiaky, ryza.

4. Skus si kupit hroznovy cukor a ak mas nejaku zataz ako chodza alebo niekam ides, nieco robis tak si daj 20g alebo aj viac pred aj po.
Ak cches nieco visc napis napisem ti na email

arman

Na cvicenie nemas cas? To by ma zaujimalo, ako je to mozne. To ta asi velmi netrapi tvoj problem, ked si nevies najst 3 x tyzdenne 2 hodiny casu.

Anelise

arman: No ja som skôr myslela, že či by mi niekto nevedel poradiť rovno konkrétne nejaké jedlá, potraviny a že ako je to s tým počtom za deň.
Snažím sa jesť vážne veľa, ale keďže sa mi nedarí, rozmýšľala som, že by som na to išla viac premyslene.
K tomu cvičeniu som sa už vyjadrovala nižšie.
Na rôznych vyšetreniach som už bola a nič mi nezistili. Zostáva metabolizmus, genetika... Ale zabaliť to nezabalím. Keby si toto povedal každý, keď sa zdá, že už nie je nádej, bolo by to smutné.

arman

Pribera sa hlavne zo sacharidov, nie z tukov.
Nabehni do posilovne, 3x tyzdenne, a postupne zacni jest tolko co jedia chlapi.
Ak nepriberies do 3 mesiacov, tak to mozes rovno zabalit, a mozes s istotou tvrdit, ze tvoj problem bude niekde inde, ale urcite nie v mnozstve ani zlozeni potravy.

anonymm

mám podobný problém. Intolerancia laktózy, jem vela - nepriberám .. BMI 15,2 mám 15 ... ty máš kolko rokov?

Anelise

0vecka: No ja kebyže nejem 1 deň v týždni, tak asi schudnem 4 kilá ako sa poznám, to fakt nie. Ale zas ja niekedy jem veľmi málo keď som v strese alebo počas prvého dňa MS. Čo sa týka cestovín, chcela som to spomenúť tiež, ale zrovna táto téma ma moc nepresvedčila www.zdravie.sk Ale asi máš predsa len pravdu, je to jedna z prvých vecí ktoré mi napadli. No a ešte myslím zo syru sa priberá, ale toho zas nezvládnem zjesť nejak extrémne veľa a polka enciánu ku chlebu ma asi nespasí, ani rohlíky natreté syrokrémom hmm. Si predstavujem, že toho syru by muselo byť ozaj veľa. Inak ja jedávam aj tie vyprážané veci a tak, len ma zaujíma aj tá zdravšia alternatíva :)

LucyInTheSky: Ďakujem za rady aj odkazy! Bohužiaľ len na orechy som alergická.

ina prezyvka: Neviem či sa orientuješ v BMI (body mass index), ale 15 je neskutočne málo, aj keď je mi jasné, že je dôležité aj cvičenie a pohyb na získanie svalovej hmoty. Ale mne by momentálne stačilo pribrať aspoň trochu akokoľvek a bohužiaľ na cvičenie nemám toľko času aby to u mňa malo aj nejaký výraznejší efekt.