Zajakávanie sa

Príspevok v téme: Zajakávanie sa
xmoniax

Dobrý deň, môj priateľ sa od smrti mamy (od 5tich rokov) zajakáva. Chcela by som sa spýtať, či sa s tým dá čosi robiť, zlepšiť to?? Mne to vôbec nevadí, že sa zajakáva, ani som si to tak neuvedomovala, až kým sa mi on s tým nezdôveril. Povedal mi, že sa za to hanbí v práci a hlavne sa bojí, že sa ja zaňho budem v spoločnosti hanbiť :( To ma najviac mrzí, že na to čo by len pomyslel, moc mi to prišlo ľúto. Počula som, že so zajakávaním sa sa nedá nič robiť, no ja i tak mu chcem nejako pomôcť, prosím o rady, ako mu čoby len zlepšiť situáciu môžem??

prezyvka

v ziadnom pripadne ho neupozornuj aby rozpraval pomaly alebo aby si premyslel co chce povedat. tiez mi to vsetci hovoria a strasne ma to rozculuje stale dookola to pocuvat! potom sa to este zhorsi

htherapy

Ahoj, hypnoza vie ucinne pomoct, o to lepsie, ze dokonca vie udalost, ktora to zacala. Ked si z Bratislavy alebo okolia, napis mi.

mam56

Ja som s tým mal trochu problémy, resp. aj trochu mám, ale mám to v paži. Asi je za tým niečo, ale nemám náladu to ani riešiť.
Tento problém je podľa mňa duchovno-aurický. Taký najrýchlejší spôsob by boli asi elektrošoky len neviem, čo by ti na to povedal psychiater, že chcete riešiť koktanie el. šokmi.
Radím ti skutočne od srdca a nechcem vám ublížiť.
Pri koktaní je slabšie prepojenie ľavej a pravej hemisféry. Trochu by mu pomohlo, keby napr. hral na klavíri, resp. gitare.
Možno to spraviť aj vedome, to prepojenie hemisfér, ale to by musel mať veľmi dobrú predstavivosť a tak ďalej, asi by to nedokázal.
Nepodceňujem ho však.

teme

Zajakavost ma prenasleduje od 8 rokov.(23)Casto som rozmyslal nad tym,ako vytlacim tento zvyk zo seba prec.Pocit ked na jazyku drzis triumfalnu vetu,ktora jednoducho nepride?,tazko som sa stym vyrovnaval.Ja to mam však naopak,pri najblyzsich,kamaratmi pred známim sa zajakavam a pred davom rozprávam plinulo.Od mala som bol dieta hviezd a nemohol som dopustit ten pocit ked som sa nevedel vyjadrit.Viete co som urobil?zacal som na to srat!a to pekne z vysoka!žit mam vraj iba raz?tak preco nie koktavy!psychika?Pochodil som par logopedov žiadny mi nepovedal že največší liek je nadhlad a nesustredit sa na to ako rozpravam ale rozpravat to načo sa sustredím.A to pekne hrdo.Bum

adf

Ja kokcem keď chcem niečo povedať ale keď kričím alebo hresim tak nekokcem vôbec nechápem tomu a kokcem asi 16 rokov :-D

klaudia16

Dobrý deň. Zajakavam sa už 14 rokov a je to neuveritelna každodenná prekážka. Nič som stým nerobila a priam som sa vyhýbala logopedom a psychologom. Neviete poradiť či by pomohlo ešte niečo ine? Hypnoza?

pan d.

Ja som sa zacal trochu zajakavat odvtedy, ked som bol na sude so svojou ex ohladom maleho. Nechapem, ako ma to, co povedala, mohlo tak zlozit. Sama falos, to si neviete ani predstavit. Ona je psychopat, podla mna.

GiovanniX

aj ja sa zajakavam od malicka,nie do narodenia,ale s pribudanim rokov to mizne,mam 23 a sem tam mam blok,proste nejde to slovo vonka zo mna,ale zlepsuje sa to,proste netreba to brat ako chorobu a aj jemu by som odporucal to,aby sa nevenoval tolko koktaniu,lebo to rec este zhorsi,cim viac sa tlaci na pilu,tym viac sa to zhorsuje,donedavna som mal strach z telefonovania,vyhybal som sa mu,ale teraz uz kludne zodvihnem,alebo zavolam,proste s prace mi casto volaju a nedalo sa tomu vyhnut,cize ci chcem ci nechcem,musim fonovat :D ale citim sa uz sebavedomejsie pri telefonatoch,len treba sa donutit k tomu,aj z okolia ludia nech pomozu,ked samemu to nejde...cize volaj mu denne a bude to lepsie uvidis :)

Alex876

Pokiaľ vie kde problém vznikol, skúsila by som hypnozu, možno autogénny tréning ale to naučí len odborník. To by mohlo pomôcť, ale treba sa zveriť do rúk skúseného terapeuta. V každom prípade zajakavosť vzniká kombináciou príčin napríklad príliš citlivá povaha alebo komplikácie pri pôrode ktoré sa inak neprejavili (niečo inak fungujúce v hlave) keby to bolo len o zlaknutý koktalo by oveľa viac ľudí. V každom prípade treba pracovať s psychikou, to je to najdôležitejšie psycholog, psychiater, hypnoterapeutik, hocičo....