Psoriaticka artritida

Príspevok v téme: Psoriaticka artritida
Fatimaa

Dobry den, moja mama trpi silnymi bolestami sposobenymi psoriatickou artritidou. Uziva equoral, methotrexat al. medrol, flector rapide. Napriek tomu ma neznesitelne bolesti. Ako si pomahate vy? Viete mi nieco poradit? Ci uz chemicke alebo prirodne, alebo cokolvek... (Snazim saju napchavat enzymami, no slabo im veri, no to je uz na mne ju presvedcit...)

Vdaka vsetkym za dobre rady

Fatimaa

Napisem ti teda email, len som sa zatial k tomu nedostala. Nejedna sa o nejaky gel z aloe, co vies poradit? Ci cosi ine?

Ivka 1

Pri psoriatickéj atritíde by bolo dobré užívať prírodné produkty s obsahom chondroitínov, chondrosulfátov , MSM , veľmi dobrý je aj zvýšený príjem vit.C. Glukozamín – pomáha pri tvorbe a udržaní kĺbovej chrupavky, obnovuje poškodené kĺby, šľachy, chrupavky a mäkké väzivo. Udržiava tekutinu v chrupavke, je stavebným kameňom kĺbového maziva a stimuluje bunky chrupavky (chondrocyty) k produkcii kolagénu a proteoglykanu. Pri perorálnom podaní sa ľahko vstrebáva a asi do 4 hodín sa dostáva na miesto svojho pôsobenia. Má protizápalový účinok a ochranný vplyv na chrupavku.
Chondroitín – stará sa o výživu chrupavky, ktorá nie je priamo vyživovaná cievnym systémom. Je to priama zložka chrupavky. Tiež zabraňuje aktivite enzýmov (elastázu, kolagenázu) , ktoré urýchľujú degradáciu chrupavky. Má protizápalové a bolesť tlmiace účinky, spomaľuje poškodzovanie chrupavky a povzbudzuje jej rast, zlepšuje pohyblivosť kĺbu a výrazne obmedzuje potrebu užívania nesteroidných antireumatík. Chondroitín by sa mohol používať aj proti ateroskleróze, pretože znižuje hladinu cholesterolu v krvi, znižuje tvorbu aterosklerotických plakov, znižuje zápal ako zložku aterosklerózy.
MSM = Metyl-Sulfonyl-Metan - je to druh organickej síry, ktorá sa nachádza v každej bunke ľudí i zvierat. Jednou z jej najdôležitejších vlastností je jej schopnosť tíšiť bolesť spojenú so zápalom, teda aj artritídu. Síra pomáha, aby sa potrebné látky dostali do chrupavky. Spolu s vitamínom C je rozhodujúca pri tvorbe kolagénu a udržiavaní zdravej chrupavky. MSM zabraňuje prejavom alergie z potravín a zmierňuje prejavy šedého zákalu. Možno ho použiť aj pri liečbe akné, popálenín, dny a hojení rán, spevňuje vlasy a nechty.
Zápal je však potrebné riešiť aj zvonku.Bohužiaľ nemôžem tu uviesť názvy produktov ale môžem Vám poslať info ak budete chcieť.Ozvite sa mi na mail ak budete chcieť. Užívanie rôznych bolesť tlmiacich bolesť liekov je len opornou paličkou na riešenie dôsledku a ak sa nebude riešiť príčina bolesti, mamička ich bude potrebovať čoraz častejšie a vo väčších dávkach.

llek

Predpokladam, ze tvoja mama ma psoriaticku artritidu s pomerne velkou zapalovou aktivitou, podla toho ake lieky uziva a zrejma dost dlho, takze ma asi aj zmeny na klboch, ktore su dosledkom chronickeho zapalu a tiez sposobuju bolest. Ak ma mama napriek kombinovanej protizapalovej liecbe intenzivne bolesti, odporucam navstivit ambulanciu chronickej bolesti. Je totizto dost mozne, ze potrebuje aj ine lieky, ktore sice neovplyvnuju zapalovu aktivitu ale lepsie tlmia bolest. Trvala bolest je faktor, ktory velmi znizuje kvalitu zivota a priamo indukuje vyvoj depresie, co je typicke pre pacientov s reumatickymi chorbami, kde bolest sprevadza pacientov cele roky. Dnes je dostatok ucinnych analgetik, ktore mozu priniest ulavu.