Nadmerné dary a financie vnučaťu

Príspevok v téme: Nadmerné dary a financie vnučaťu
andrea .

prosím o radu, lebo už neviem, či som ja normálna alebo čo. Som slobodná, bezdetná, mám sestru, tá má 3 ročného syna. No a moji rodičia sa v ňom úplne vidia. To chápem, jediné vnuča ale oni su na ňom priam závislí ( to ešte akože chápem ) Ale oni mu kupujú drahé hračky a k narodeninám, meninám, vianoce, velku noc mu dávajú peniaze. Čo nezalievam, ale dávať mu po 300 eur a na vianoce 500 eur je podla mna strašne vela trojročnému dieťaťu. Sme sa povadili teraz kvoli tomu. Oni malému založili knižku pri narodení a ked je priležitosť mu gratuluju nehorázne drahými darmi plus peniaze. A dávaju ich ešte k tomu aj segre a sto krát sme sa presvedčili, že segra je zábudlivá a či dá prachy na knižku je otázne. Dá si ich v tej chvili do penaženky a čo je s nimi dalej naši nevedia, ale sú zaslepený a tvrdia, že to ona určite na knižku dá. ( a to že kedy, ked robí v blave a na návštevu banky nemá kedy ich nezaujíma) Ja som navrhla, nech malému šetria naši a daju mu knižku ked bude mať 18 rokov, ale oni len zahučia vtedy na mna a hotovo. Nechápem, ved su neni starí, majú 60 rokov, čo nepoznajú hodnotu penazí ? ved mu dávaju 15 000 ,- Sk v starom..a pritom stále vyratuvajú kolko mesačne minú...( pozn.nie sú práve najsolventnejší - taký normálny priemer ) ja malého zboýňujem takisto, ale nestačia len normálne dary plus napr, 50 eur ? načo tak veľa ?

Leela333

Vieš čo, Andrea? Daj túto tému prečítať svojim rodičom, nech sa nad sebou zamyslia a pochopia, že s tebou zdieľajú názor aj úplne nestranní ľudia, aby sa dokázali na celú tú vec pozrieť aj s trochou nadhľadu. Snáď im to otvorí oči.

Mrska Silvuska

dobra vila - uz nepis prosim ta. Lebo po precitani tvojich prispevkov sa mi dviha tlak do enormnych vysin..
Okrem toho, si tu jedna jedina, ktora si mysli, ze stari rodicia robia uslachtilu vec a autorka prispevku je zavistliva chudina (obrazne povedane).
Ruku na srdce - kto z nas dospelych dostava darom k meninam, narodeninam a podobne bezne nieco v hodnote 300-500,- eur? Resp. kto z nas kupuje v tejto hodnote dary svojim najblizsim?
3rocnemu dietatu je total jedno, co stoji 300 eur a co 500 eur, co je zadara a co tazko vydrete. V tomto pripade by rozum mala mat matka toho maleho chrobacika, a stari rodicia...ale vyzera to tak, ze ten zdravy rozum tam absentuje....co budu darovavat vnukovi o 5rokov? ten mercedes? Alebo si dobra vila myslis, ze o 10rokov (ak to takto bude pokracovat), bude z vnucika normalne dieta, ktore si bude vazit to, co ma? Ale z neho bude fracek, ktory bude vediet len polozit ruku na stol a dajte?
A nejde iba o vychovu od rodicov. V Na deti vo velkej miere vplyva aj okolite prostredie a ludia, a deti (vsetky, aj to moje) si vyberu to, co je lepsie, lahsie, jednoduchsie....
Dobra vila - mas deti?

andrea...

no a ešte sa nechcem dožiť, aby aj rodičia prišli týmto o peniaze a raz by sa chytali za hlavu, že nemajú na pohreb napr...ono sa to ťažko vysvetluje, ale fakt nejde o žiarlivosť ale aj o obavu, že prečo rodičia neprepočítajú, kolko penazí dávajú..ved volakedy stačilo 100 korun a bolo..ja viem, že je iná doba ale 500 eur - 15000 sk to je príliš ... okrem toho ani moji rodičia nevedia, čo ich ešte čaká, príde nejaká choroba a bum...treba peniaze na lieky, nemocnicu a podobne.

Leela333

dobra vila, môj bože ty už viac na omyle ani byť nemôžeš. Keď dosiahne určitý vek a hodnotné dary od starých rodičov náhodou viac nebude dostávať (hoci pochybujem, keď si ho odmalička takto učia na peniaze a drahé veci), bude úplne ale úplne neschopný a nesamostatný a stane sa z neho len ďalší príživník a odpad našej spoločnosti.

A autorka píše, že jej sestra núdzu o peniaze nemá. Tak načo výpomoc? A keď už tak aspoň v rozumnej miere, nie?

Nejde o žiarlivosť z jej strany, myslím, že sa len opodstatnene obáva a budúcnosť toho malého, veď čo z neho vyrastie ak dostane všetko čo si zmyslí?

dobra vila

Natalia a Leela, to, ze ci dieta bude rozmaznane alebo nie, zalezi od vychovy a nie od darcovstva starych rodicov! Predsa ked dosiahne urcity vek, tak bude jasne, ze sa moze spoliehat iba na seba a nie na financie starych rodicov! Nedavaju mu predsa mercedesy. Male dieta potrebuje plno veci a je normalne, ze stary rodicia vypomahaju...on nemusi dostavat hracky za tie peniaze, pozrite si kolko stoji trebars jedna decka postielka! ci cosi podobne... mladi na to mozno nemaju! A to ak mu daju 50eur ci ako sa to pisalo, je presa logicke, ze trojrocne dieta si za to nic nekupi, na to je tam matka, aby za tie peniaze kupila nieco, co dieta potrebuje...
A natalia ty si citaj prispevky riadne, predcim niekoho nazyvas sibnutou...asi si ma zle pochopila, ale jedno...
Andrea, keby si ty mala dieta, takisto ta vypomozu. A i tak je to ich vec, co svojmu vnukovi kupuju/davaju.... Mne to z tvojej strany i tak pride ziarlivost. Keby si ty bola v situacii ako tvoja setra, mozno by si ani nemukla. Ja nevravim, ze teraz nech hajdakaju peniaze ako sa da, ale ked ich treba vypomoct a vedia vypomoct.... tebe tiez urcite pomozu a skutocne neverim, ze tvoja sestra by odopierala tie darovene financie svojmu dietatu...na to je zle, co i len pomysliet...no len tolko.

andrea..

presne ako ste napísali, keby to šetrili oni a k 18. narodkám dali vkl.knižku, ešte budiž..ale takto mi to vadí. Sestra s rodinou je dobre zabezpečená, zarábajú obaja veľmi veľa, takže peniaze nepotrebuju. A o to ide, že kde je napísané, že to sestra dá naozaj na knižku ? Miluje handry a čo ked si za to kupi niečo na seba ??
nie nejde mi o dedičstvo ako písala dobrá víla, som sama zebzpečená, nepotrebujem nič. Ale tie sumy su nehorázne. Ako keby nevedeli prerátať eurá na koruny. ale su na to pomerne mladí...Ved to, že čo kolko stoji a aká je drahota vedia prerátať... ešte ma napadlo, že či nesúťažia so svatovcami, kto bude oblubenejší. Ale to už ani nespomeniem, lebo ja som tá najhoršia potom.

natalia123

Dobra vila, fakt si sibnuta...ja si myslim, ze tvoj prispevok je uplne mimo. Ja neviem kolko mas tokov, asi 12 podla toho co pises... Ja som urcite zato, ze malemu dietatu sa maju splnit prvotne potreby. My sme boli z bohatskej rodiny, ale kedze rodicia tvrdo pracovali, nikdy v zivote som nemala take drahe darceky a prachy len tak kedy som si zapiskala. Preto si ich teraz viem vazit a viem aj usetrit. Male dieta okrem vyvazeneho jedla, oblecenia, hraciek urcite nic netreba. Co dietatu je treba su rodicia ktori sa on s laskou staraju a stari rodicia, ktori si ho vezmu obcas na vikend. Ked mu chcu sporit ucet, neviem preco im nesporia oni, ja by som nikdy nedala nikomu peniaze len tak do ruky s tym, ze daj to na ucet, hej?? noramlne by som zalozila vnukovi ucet a sporila mu tam tu sumu 500 € kazdy mesiac, ked nato tak maju :D Teraz dieta tolke peniaze nepotrebuje, bude len rozmaznane nic viac. Dieta bude potrebovat peniaze, ked bude dospele, ked bude chciet studovat na VS, ked sa bude chciet ozenit, ked bude potrebovat napr. pociatocny kapital na svoj biznis, neviem preco ludia nerozmyslaju aj do buducna... Samozrejme, ked tvoja sestra nema peniaze na zaklade veci pre dieta, necudujem sa, ze jej pomahaju nato, ale ak ma ich teraz v pohode, dost mi to pride neekonomicke...

Leela333

dobra vila, ty si úplne ale úplne mimo. Že no a čo ak by dostával aj milióny? A že z neho vyrastie rozmaznaný fagan, čo bude utrácať ako sa mu zmyslí a absolútne si nebude vážiť peniaze, to je v poriadku? Aj tých 50 € je malému trojročnému decku priveľa. Radšej nech mu dajú nejakú hračku, ale primeranú.

Musím povedať, vďakabohu, že ma moji rodičia takto nerozmaznávali.

xxy

500 eur na vianoce, to je radost sa do takej rodiny narodit :D spravanie tvojich rodicov je trosku divne, hlavne ked kalkuluju kolko minu. ale starych ludi novym moresom nenaucis.
vila, ukludni sa, ako mozes vediet ci niekoho sestra si nepcha peniaze do vacku? co si vestica? ved vobec nevies o koho ide

dobra vila

To, co tvoji rodicia davaju svojmu vnucikovi, nepatri na teba, pokial je to sestrin syn. Ty zavidis malemu dietatu? Je jedno, kolko mu davaju, aj keby dostaval milion! Je to ich maly maznacik a cim inym sa stari rodicia potesia, ako obdarovat svojho vnucika. Pochopila by som tvoju slepu zavist, keby si aj ty mala dieta a jedno dieta (syn tvojej setry) by dostaval viditelne viac, ako napriklad tvoje dieta. Alebo preco tak sledujes, co oni s tymi peniazmi robia? Bojis sa, ze budes menej dedit?? Su to ich peniaze a ja som sice mlada, ale ako stary rodic, by som tiez pre svoje male vnucatko zniesla modre z neba. Niektori stari rodicia, ktori na to maju, kupuju hodnotne darceky, od trampolin po detske postielke atd... mladi si to mnohokrat ani dovolit nemozu. Tvoja sestra urcite tie peniaze nehajdaka na seba, pretoze pri malom syncekovi potrebuje urcite kopu veci...takze aj keby to neslo na ucet, malemu sa to dostane inak...ale pochybujem, ze by peniaze, ktore dostala od vasich, nacierno davala miesto uctu do svojho vacku. Ale tvoj prispevok mi pride skutocne uplne nechutne nevskusny.