Antidepresiva versus vztah

Príspevok v téme: Antidepresiva versus vztah
Veronika_S

Ahojte,

prosim Vas ma niekto podobnu skusenost a vie mi poradit???

S priatelom sme spolu uz skoro pol roka, avsak az teraz som prisla nato, ze berie uz vyse 10 rokov antidepresiva. Zazila som s nim situacie, kedy nereagoval prirodzene a teraz som to pochopila, odkial to prameni.

Uprimne povedane mam strach, ako tato jeho uzkosti mozu ovplyvnit nas vztah, nasu buducnost???

Naco sa mam pripravit, je sanca, ze ich nebude brat do konca zivota? Ja som clovek veselej povahy preto su mmi take stavy cudzie.

Kazdu radu ocenim!!!

Meretseger

Veronika_S, nie, nevycúvala by som z takého vzťahu. Presne v takom vzťahu totiž som - aj ako partnerka depresívneho človeka, aj ako sama depresívna. Občas je to takmer doslova o život, ak sa ty sama v takýchto stavoch nehrabeš, ako píšeš, je to len plus. Teda skôr preňho, priznávam, určite ale má snahu niečo so svojím stavom robiť, keď poctivo berie lieky tak dlho, a ty si až teraz došla na to, že sa to vôbec deje. Takže kvôli tomu by som z toho vzťahu iste nevycúvala.
Escitil nepoznám, to ti ani ja neporadím, pardon.

Veronika_S

Asi mas pravdu, mala by som sa s nim otvorene porozpravat.
Nepoznam tvoju rodinu, tazko sudit, ale dneska trpi depresiou strasne kvantum ludi, tak si myslim, zeby to mohli pochopit a prijat.
Berie escitil, jednu tabletku denne,ale to je asi sirokospektralne AD, da sa podla toho nieco konkretne zistit?

Mimulus

Vidíš a o tom poslednom odstavci píšem. Možno to nemám právo posudzovať ale aj mňa berú úplne normálne a čo teraz? Chápeš? Je to veľmi ťažké a neviem či Ti môžem objektívne poradiť ale ak Ti o tom nepovie sám od seba tak sa začnú problémy. Vždy si budeš totiž myslieť, že je silný vyrovnaný muž no on taký v skutočnosti nebude a nebude Ťa tým chcieť ,,zaťažovať,, pretože ako sama píšeš si veselý človek. Ak vieš čo berie tak skús zistiť na liečbu čoho sa tie lieky obyčajne predpisujú ak sa ho nechceš pýtať. Naozaj si myslíš že niečo takéto rodina ,,všetci optimisticky naladení ľudia,, pochopia? Ak si to myslíš tak sa mýliš. Presne tak ako keby si sa snažila pochopiť aké pocity Tvoj priateľ prežíva - je to úplne nemožné.

Veronika_S

Mimulus, popravde takuto situaciu si ani neviem predstavit, nerozumiem ako je mozne, ze taku dlhu dobu si to nikto nevsimol. Ak mas uz manzelku a rodinu, som presvedcena, ze to pochopia a podporia ta.
Priatel mi to povedal sam, povedal, ze trpel uzkostami ale tomu som nepripisovala velku vahu az ked som si vsimla, ze berie tie tabletky a ako dlho ich v skutocnosti uz berie. Podla tej dlzky sudim, ze to moze byt vaznejsie ako sa zda....
Jeho presnu diagnozu nepoznam ani som sa ho to zatial neodvazila opytat, ake je to vazne aby nenadobudol pocit, ze natom zavisi, ci spolu ostaneme alebo nie.
Viem, ze v minulosti mal zopar vztahov ale ako zvladal ich rozpad tiez netusim.
Navonok posobi uplne normalne, ako sebavedomy, vyrovnany a suverenny muz...