Sebavedomie - co to je?

Príspevok v téme: Sebavedomie - co to je?
sako

zdravim vsetkych,dobry den, alebo ahojte. mam problem z nizkym sebahodnotenim, alebo s tym ze sa negativne hodnotim uz od detstva. teda teraz mam nizke sebavedomie a neviem vlastne ani co to sebavedomie je. neviem sa prijat aky som som v neustalom konflikte sam so sebou a ani neviem ako mam to sebavedomie nabrat. z minulosti asi dobre zaklady nemam... trpel som v minulosti obrovskym komplexom menejcennosti, a ani neviem kde mam zacat pri budovani sebavedomia. obavam sa neuspechov hned na zaciatku a aj som sa ich vzdy bal. som ustrachany na zaciatku bol odjakziva strach. svoje problemy som si pocas zakladnej skoly riesil onaniou... urcite to nebolo spravne, ale aspon som sa zbavil nahromadeneho napatia. myslite si ze moze onania poskodit osobnost cloveka, alebo ju natrvalo znehodnotit? a moze ju vobec poskodit? kvoli svojmu nizkemu sebavedomiu, ktore si neviem vytvorit velmi trpim, mam sklon ku psychickym problemom, ktore si asi vytvaram sam, bol som uz aj u mnohych psychologoch a ani u jedneho som tu onaniu nespomenul, velmi som sa hanbil , bolo mi to blbe rozoberat... dnes chodim ku psychiatrovi a beriem AD. obcas sa mi aj nechce zit, ale chcel by som to napravit. avsak neviem co robim zle. dakujem pekne vsetkym za pripadne nazory.

marek183

Asi hovorite o tom istom, len kazdy oznacuje pojmom EGO nieco ine. Podla mna konecny idealny stav v akom by mal byt clovek je rovnaky pre budhizmus, rozne psychoterapie, nabozenske viery a vsetky duchovne smery snaziace sa o vnutorne zdokonalovanie.

Jedni potom nazyvaju tento stav ako ciste bytie, nibana, dalsi ako zdrave ego alebo dobre ego. To zle potom, co tam nepatri, napriklad budhizmus oznacuje jednoducho EGO, ine smery ako zle ego atd.

Takze Arman sa naozaj napr. z pohladu budhizmu zbavuje ega s pohladu ineho smeru sa zbavuje zleho ega a buduje to dobre a pod.

anjelik*

Šejla, ty vieš, že si občas my dve vymieňame názory, čo ktorá ako myslela. Ale tentokrát som nemala potrebu nejak korigovať tebou vyberané pojmy, takže ja osobne si myslím, že si to napísala dostatočne pochopiteľne a nemusím preto byť z iného sveta. ;o)
Pre mňa je skôr zábavné čítať, ako niekto tvrdí, že sa zbavuje svojho ega. Pretože pre mňa ego = osobnosť. A bez osobnosti by sme ani len netušili, kto sme. Osobnosť je súbor základných spomienok a návodov. A v nej ústredná je spomienka na tento život. Keby tam nebola, ani netušíme po zobudení, kto sme. :o) Takže snažíme sa pretvárať našu osobnosť..ale to nie je žiaden hurá systém...to vyžaduje vysporiadanie sa so všetkými spomienkami a nielen tohoto života...tak by som vážila slová, že ja to už roky robím...:oP
A k tej onanii...čo rieši zakladateľ témy..pokiaľ nebude v tvojom živote nič podnetnejšie ako potešenie z tohoto aktu, budeš robiť iba to. Takže prečítaj si všetky príspevky...nájdeš tam rady, čo máš budovať...vedomie seba samého...rozširovať svoj vlastný vnútorný svet, lebo tým si ty sám, si svojimi myšlienkami a svojimi spomienkami...a tie tvoríš myslením a zamýšľaním sa o veciach, ľuďoch, o svete. V dnešnej dobe nie je problém nájsť si aj na nete to, čo ťa zaujme. Ale pokiaľ to budú iba videjká jedného druhu, ďalej ťa to naozaj neposunie a výsledný pocit bude znechutenie. Rob sa, keď máš chuť, ale všetko s mierou. Svet je aj o inom. :o))

Sejla

harmony, arman
Ae ja som písala o egu ako pojme vo freudovskej psychológií, žial ego a egoizmus, ako ich chápete vy, sa v hovorovej reči používajú trochu nesprávne a negatívne - čo je opäť vplyv našej kultúry a náboženstva, ktoré zámerne potlačujú zdravý egoizmus, ako prirozdenú súčasť vývoja osobnosti. Teda, ako u koho. A ega sa nedá zbaviť, ako sa arman mylne domnievaš, dá sa len vyladiť do želanej podoby a spolupráce s podvedomým.
Avšak som si myslela, že svoj príspevok som napísala celkom pochopitelne a bolo zrejmé, čo tými pojmami myslím. ALe ak nie, tak na to zabudnite, ja si žijem niekedy v dosť inom svete:)

arman

Ego je falosne ja... najhorsia vec, ktora brani cloveku v sebapoznani a pochopitelne taky clovek kona vzdy so strachom za chrbtom, ktory obycajne dokladne maskuje.
Ja sa ega uz roky zbavujem... uf, to by som si teda zavaril, keby som si ho naspat zacal znovubudovat. :-)

harmony

Sejla, si si istá, že poznáš dostatočne význam pojmov, ktoré používaš?
Egoista je niekto, koho centrum vesmíru plus komplet okolie je ON. Paradoxne sú to často ľudia rozmaznaní v detstve ale s deficitom lásky a porozumenia. Takýto človek v základe NEBUDE MILOVAŤ DRUHÝCH, pretože to NEPOZNÁ a absolútne pre neho nemá význam. To, že človek ktorý chce milovať musí v základe milovať samého seba je správny úsudok a dá sa považovať takmer za axiómu. Predpokladám však, že tým egoizmom si skôr myslela budovanie vlastnej osobnosti.

amsterdam

ano,nikde nieje napisane,ze veda ma vzdy pravdu,vzdy vsak budu ludia,ktorym onania skodi a kym si to uvedomia,tak uz su za svojim zenitom :) no prevazna vetsina ludi onaniu berie ako uplne normalnu vec na odburavanie napetia

hfdhdg

Onania je nieco strasne aj ja som si to uvedomil len pred nejakym casom.Ked sa to vezme z celkoveho hladiska,ak si muz a onanujes je to pre ZENU maximalne ponizenie,znehodnotenie,je to zle.Nerob to!Onania skodi.
Krestanstvo malo predsa nieco do seba a ja som tomu neveril ked vyhlasovali ze sebaukajanie skodi.JE TO SAKRA PRAVDA.CHLAP BY TO NEMAL NIKDY ROBIT!
Kazdy kto tvrdi ze onania je zdrava je fabulant a klamar,prestante s tym.
Nie som ziadny veriaci aby ste vedeli,len si treba zacat uvedomovat prirodne zakony.
Skuste si polozit preco asi tak vznikali vsetky tie myty o masturbacii? NA TOM NIECO BUDE!!!