Ma zamestnavateľ pravo manipulovať s celou dovolenkou?

Príspevok v téme: Ma zamestnavateľ pravo manipulovať s celou dovolenkou?
Liviaaa

Mam 20 dni dovolenky a celu nam ju určuje šef. Takže pre svoje osbobne rozhodnutie kedy chcem aspon jeden den pre seba kedy potrebujem nemam.
Spoločna v lete, spoločna v zime a ostatok nam da volno behom roka zase on kedy mu to vyhovuje. Takže pre mna zbytočne volno lebo ho nevyužijem nato čo potrebujem a kedy potrebujem.
Ma nato pravo?

beskyd

§ 2
Rozsah inšpekcie práce

(1) Inšpekcia práce je
a) dozor nad dodržiavaním
1. pracovnoprávnych predpisov, 2) ktoré upravujú pracovnoprávne vzťahy, najmä ich vznik, zmenu a skončenie, mzdové podmienky a pracovné podmienky zamestnancov vrátane pracovných podmienok žien, mladistvých, domáckych zamestnancov, osôb so zdravotným postihnutím a osôb, ktoré nedovŕšili 15 rokov veku, a kolektívne vyjednávanie,
.
1) Inšpektorát práce je oprávnený uložiť pokutu, ak tento zákon neustanovuje inak
a) zamestnávateľovi za porušenie povinností vyplývajúcich z tohto zákona, z predpisov uvedených v § 2 ods. 1 písm. a) prvom bode až treťom bode a šiestom bode alebo za porušenie záväzkov vyplývajúcich z kolektívnych zmlúv až do 100 000 eur, a ak v dôsledku tohto porušenia vznikol pracovný úraz, ktorým bola spôsobená smrť alebo ťažká ujma na zdraví, najmenej 33 000 eur,

Liviaaa

Žiadne dohody medzi zamestnancami a zamestnavatelom u nas nie je. Jednoducho pride šef na dielnu, povie zajtra ste doma viac sa nepýta na naše nazory. Mimochodom už nam takto zobral aj tri dni z novej dovolenky, takže nabuduci rok už mam predurčených iba 17 dni a to musim ratať na januar na leto a znova na zimu spoločne volna. Takže už teraz viem že ani jeden den nemam na sukromne veci :-(

beskyd

(2) Zamestnávateľ môže po dohode so zástupcami zamestnancov určiť hromadné čerpanie dovolenky, ak je to nevyhnutné z prevádzkových dôvodov.

(3) Hromadné čerpanie dovolenky podľa odseku 2 nesmie byť určené na viac ako dva týždne, ak tento zákon neustanovuje inak. Ak ide o vážne prevádzkové dôvody, ktoré sa zamestnancom oznámia najmenej šesť mesiacov vopred, môže byť hromadné čerpanie dovolenky určené na tri týždne.

(4) Hromadné čerpanie dovolenky podľa odseku 2 v umeleckých súboroch z povolania nesmie byť určené na viac ako štyri týždne. V divadle a v inej umeleckej ustanovizni, ktorej predmetom činnosti je interpretovanie hudobného diela, možno určiť hromadné čerpanie dovolenky v celej výmere.

(5) Ak sa poskytuje dovolenka v niekoľkých častiach, musí byť aspoň jedna časť najmenej dva týždne, ak sa zamestnanec so zamestnávateľom nedohodne inak. Čerpanie dovolenky je zamestnávateľ povinný oznámiť zamestnancovi aspoň 14 dní vopred. Toto obdobie môže byť výnimočne skrátené so súhlasom zamestnanca.

milli11

V nasej firme nam zhora povedali, ze ma pravo manipulovat s celou dovolenkou. Predtym to bolo polovica, ale vzhladom na to, ze je kriza, uz mozu s celou. :(((