klasický porod vs cisársky

gabca222

I po cisari sa už dá dneska v pohode fungovať. Spýtajte sa svojho lekára na pumpičku xantis, ktorá sa dáva po operácii priamo k rane a vypúšťa utišujúcu látku priamo do rany....ja som s tým nedávno rodila, tiež som o tom predtým vôbec nepočula a osm rada že mi lekár poradil, je to celkom novinka

ahjaj

cisársky rez sa doporučuje len v lekársky odôvodnených prípadoch. Je rizikovejší pre matku aj dieťa.
Pri cisárskom: máš daný termín pôrodu.
Pri spontánnom: termín pôrodu je daný plodom. Za normálnych okolností vydá plod hormón, alebo chemickú látku, ktorá ide do mozgu matky, ktorý spustí hormóny a začne pôrod.
Takže plod si sám určí, kedy sa chce narodiť.
Plod netuší, že sa dá narodiť aj cisárskym. :-)
Prirodzené to preň určite nie je.
Čo sa týka bolestí, správnou dýchacou technikou, prípravou na pôrod a cvičením pre tehotné, sa dajú bolesti zmierniť. Najviac na zmiernenie pomáha psychika. Celkom sa uvoľniť, nebojovať proti tomu. Kontrakcie sú každých n minút. Majú svoj začiatok, vrchol a odznenie. Potom pár minút pokoja. Počas začiatku sa sústredíš na dýchanie, počas vrchola vieš, že je vrchol, a že ideš do fázy odznenia, tak to znášaš lepšie. Najhoršie pri prvom pôrode nie je bolesť, ale strach. Prvorodička nevie čo ju čaká a bojí sa. Má celkovo znesiteľné bolesti, ale už sa bojí, že tie ďalšie budú horšie a ako to zvládne.
Ale to sa človek bojí asi aj nejakého bolestivého vyšetrenia a tak....

Kikirik

Bolia obidva aj porod aj cisarsky. Cize ak jediny dovod preco zvazujes vybavit si cisarsky je bolest je to jedno. Cisarsky sa len zda lahsi lebo samotny proces "porodu" neboli no spytaj sa zien po cisarskom a ako dlho sa davali dokopy. Prirodzeny porod zas boli no je tu moznost epiduralu napr ale das sa rychlejsie dokopy. Oba sposoby maju svoje komplikacie a mozne nasledky cize ani jeden sposob nie je lepsi ale bohuzial nic lepsie ako mat dieta ak neratam nahradnu matku este vynajdene nebolo.

simiona

Len čo som počula od druhých.

Normálny pôrod. Pôrod viac boli, ale skor sa môžeš hýbať a chodiť bez bolesti.

Cisársky. Napichaju ta injekciami proti bolesti, takže vybratie dieťaťa je vlastne bezbolestné. Ale trvá viac dní, kým sa môžeš hýbať, aj to s bolesťami, kým ťa prestane telo bolieť.