Vegetarianstvo

Gima

Riziká spojené s konzumáciou mäsa

Predčasné starnutie

Eskimáci, ktorí sa živia predovšetkým mäsom, starnú vďaka skladbe svojej stravy veľmi rýchle. Ich priemerný vek je len 27,5 roka.

Kirgizi, pôvodne nomádsky kmeň z územia medzi Kazachstanom a Čínou, ktorých potravou je takmer výhradne mäso, tiež starnú predčasne. Umierajú skoro, ešte nedávno bol ich priemerný vek len okolo 40 rokov.

Jedy

Zúfalý boj, ktorý zvieratá márne zvádzajú o vlastný život tesne pred a najmä počas porážky, má za následok veľké biochemické zmeny v ich organizme. Zvýšia sa toxické látky v tele zvierat a stúpne hladina adrenalínu. Celý organizmus, vrátane mäsa, sa tak kvôli nesmiernemu utrpeniu zvierat pred smrťou stáva jedovatý.

Rakovina

Štúdia amerických vedcov, ktorej objektom bola vzorka 50-tisíc laktovegetariánov, priniesla mimoriadne prekvapujúce výsledky. Tie doslova šokovali vedcov z oblasti výskumu rakovinových ochorení. Štúdia jasne ukazuje, že v testovanej skupine sa objavilo oveľa nižšie percento chorých na rakovinu než v skupine konzumentov mäsa. Zloženie obidvoch skupín bolo porovnateľné z hľadiska veku aj podľa pohlavia. Štúdia ďalej upozornila na to, že stredná dĺžka ľudského života v skupine laktovegetariánov je výrazne vyššia a že aj kardiovaskulárne choroby sa v tejto skupine vyskytujú menej.

Jedným z dôvodov, prečo sú ľudia konzumujúci mäso náchylnejší na rakovinové ochorenia, je skutočnosť, že mäso hneď niekoľko hodín po porážke zvierat získava nezdravú sivozelenú, olivovú farbu. Aby sa zabránilo takému poškodeniu, používajú sa v mäsiarskom priemysle rôzne prípravky, napríklad nitráty a iné konzervačné látky, ktoré umelo zachovávajú ružovú farbu mäsa. Mäso potom vyzerá ako čerstvé, aj keď opak je pravdou. Výskumy z posledných rokov ukázali, že tieto konzervačné látky sú silne karcinogénne.

Gima

Myslím, že konzumácia prasaťa,jeho častí tiež nie je zdraviu prospešná.
To zviera je beztak živené odpadkami z domácností, prípadne inou stravou, ktorú nazývame pomyje. Dalej počas života sú doň vstrekované hormony alebo antibiotiká, ktoré majú zväčšiť jeho svalovinu a hmotnosť.
Potom to prevarené mäso zjes aj s tým. Počas transportu, z krajiny do krajiny to zviera nehumanne trpí, niektoré usmrtia hned na mieste.....jednoducho hrôza. Videla som videa, ako sa človek správa k takýmto zvieratám. Domáce prasa je na tom otrochu lepšie, no takisto ho čaká smrť. Počuli ste o kardiovaskulárnych ochoreniach, ochoreniach pečene atď. To spôsobuje častá konzumácia mäsa a tuku. A verte mi že zvýšená hladina cholesterolu ide ruka v ruke s vysokým tlakom, upchávaním tepien a ochoreniami srdca.

Táňa Danišovičová

ahojte (:
prosim podporte peticiu za bezmasite jedla - aby zvierata tolko netrpeli:
www.peticie.com
som za bezmasitu stravu, da sa tak v pohode prezit a najkrajsie na tom je ze ak nejete maso, neumieraju kvoli vam ziadne zive tvory...

Sonia Malini

Ak sa vegetarianstvo naozaj zaujima, precitaj si knihy a odborne clanky a nie len iba keci na fore.

Kazdy autor knihy a clanku ma tiez svoje nazory, co a ako presne jest a v akom pomere. Preto je naozaj dobre, prestudovat si viacej oblasti aj od zahranicnych autorov, z ajurvedy, z jogy, od ceskych a slovenskych vegetarianov, o kliceni klickov a mladych rastliniek a podobne.

Sonia Malini

Precitala som si knihu od Davida Wolfe - The Sunfood Diet Success System. Kniha sa da stiahnut cez internet v citackovej podobe.

David Wolfe je iba surovu stravu. V knihe pise aj o vegetariansve a teda varenej strave.

Vitamin B12, ktory vraj chyba vegetarianom sa vytvara v creve a aby sa vytvoril, netreba jest maso, staci, ak pravidelne jeme neumytu zeleninu z bio-zahrady, cize jeme aj hlinu, kde su bakterie, ktore pomahaju telu vytvorit vitamin B12.

Maso nemusis jest vobec a dokonca ani mliecne vyrobky.
Avsak v knihe od Lindy Goodman - Hviezne znamenia, pise o 5 rocnych cykloch ako prejst na vegetarianstvo. Pozri v knihkupectve kapitolu Jablko denne.

Ja som sa rozhodla teraz, Linda pise, ze v prvej faze, prvych 5 rokov treba zo stravy vylucit cervene maso. Jedlo teda pozostava z: ryby, hydina, vajicka, mliecne vyrobky, zelenina, ovocie, obilniny.

Pocas druheho 5 rocneho obdobia treba vylucit ryby, hydinu, vajicka. Ostanu nam teda mliecne vyrobky.

Postit sa treba 1x do tyzdna.

Je ale velmi vela ludi, ktory presli na vegetarianstvo zo dna na den. Nie som odbornik. Takze neviem, ci je spravny postup, to je inu temu.

kikusssik

Jefitto
áno, názory.
na utvorenie názora MUSÍŠ problematike rozumieť. odsúdiť niečo, o čom nemáš ani najmenšiu páru to nie je názor, to je ignorancia!

Jefitto

Hej... veľa času... maš pravdu.

Btw, prave žerem taku luxusnu udenu domacu slaninu, že by som ju za nič na svete nevymenil :P

kikusssik

Jefitto
ak vieš po anglicky, tak si pozri
www.youtube.com

znova opakujem otázku, na čo sem vypisuješ, keď si proti, a nič o tom ani nevieš?
veľa voľného času?
nájdi si lepšiu činnosť než rýpanie do ľudí

znova opakujem otázku, to aj v bežnom živote odsudzuješ ľudí, ktorí sú iní než ty?

o tukoch - nasýtené tuky sú zlé. cholesterol si telo vytvára samo, takže ho netreba pchať do seba.
len si pozri ten dokument (ak zvládaš angličtinu). aj tú otázku o pesticídoch ti tam zodpovedia.