Diagnostika intolerancie na lepok (celiakia)

Príspevok v téme: Diagnostika intolerancie na lepok (celiakia)
nicolette

Chcela by som sa opýtať, či sa celiakia dá zistiť zo stolice a krvi, na vyšetrení u gastroenterologa.
Asi tak pred cca 3 rokmi som bola na odporúčanie obvodnej lekárky na gastroenterologii pre moje časté problémy s nafukovaním, kde mi odobrali krv a musela som doniesť aj vzorky stolice. Krv bola v poriadku, stolica údajne taktiež. Doktorka mi odporučila užívať probiotiká (Lactoflor) a tým sa celé moje pátranie po príčine skončilo, keďže všetky výsledky boli ok, ale moje problémy sa tým neskončili, to nafukovanie a krče dodnes pokračujú.
Napadlo ma, či to nemôže byť intolerancia na lepok alebo celiakia, preto by som teda chcela vedieť, že či mi z tých vzoriek, ktoré mi boli odobraté to mohli zistiť alebo sa robia špeciálne testy na celiakiu?
Myslím, že keby som týmto ochorením trpela, tak by mi to zistili (aspoň nejaké symptomy) aj z takýchto testov, nemyslíte?
Idem si kúpiť celiatik test v lekárni, pre istotu, nakoľko je taký test spoľahlivý?

nicolette

Lulita, M 25
No biopsiu mi zatiaľ nerobili, nakoľko postup bol vtedy taký, že mi v prvom rade zobrali krv, potom vzorky tej stolice a keďže výsledky boli ok, tak mi doktorka odporučila tie probiotiká a tak sme sa k biopsii ani nedopracovali.
emalea34
No presne, mne tiež nič nezistili, výsledky boli tiež v pohode, potom som nasadila probiotiká, no tie mi nejako výrazne nepomohli. O tom teste som si čítala na internete, takže som sa rozhodla vyskúšať spraviť si ho, tak uvidím. Ja si tiež myslím, že veľa môže spraviť stres, ale v neposlednom rade i nesprávna životospráva. Ja tiež keď sa niekedy z chuti napráskam, tak to potom aj tak vyzerá s tým mojím trávením - zle, zle, zle a ja mám potom výčitky svedomia :-)
zzuzuzuuu
ten test stojí okolo tých 12 euro (M 25 má pravdu), pozerala som aj v online lekárni cenu

emalea34

Nicolette,
ja som bola u gastráča pred mesiacom, tiež mi robili rozbor stolice a krvi, všetko bolo O.K., v prípade krvi priam ukážkové hodnoty,
robili mi aj testy na Helicobct. a celiakiu-bola to taká sada ako na tehot.test, sestrička tam kapla moju
krv a vyšlo mi, že moje problémy s celiakiou nijak nesúvisia, ale problémy-nadúvanie atď. pokračovali, ale čo som nasadila probiotiká, mám
dojem, že sa to zlepšilo, ale skúsim
ešte papať enzýmy....mám dojem , že mám podráždené črevá /spúšťačom bol stres/takže mám šetriacu diétu, ale
akonáhle zhreším v jedení, problémy sa dostavia!!!Minule som si dala niečo vysmážané...no koniec...tak mi treba!!!

Lulita

z krvi alergia na lepok a potom biopsia creva hadica, test z lekarne neviem, robila som si ho a bol tam len taky tien,a le priznaky mam skoro vsetky