Strach z lietania - ako ho zvladate?

zajo_smejo

Strach z lietania NEZVLÁDAM.
Mám panický strach z výšok, nedokážem vyliezť na strechu domu, postaviť sa na balkón činžiakového bytu či vyliezť na rozhľadňu. Roky s tým bojujem ale márne. Jednoducho pocit nekontrolovanej hĺbky podo mnou je silnejší ako ja.
Tak som sa rozhodla ísť na seba nekompromisne a radikálne a neobmedzovať sa touto mojou slabosťou pri plnení cestovateľských snov. Pod stromček som dostala vytúžený zájazd spojený s 11 hodinami v lietadle :)) Už teraz mám nočnú moru, ale túžba spoznať túto krajinu zvíťazila.
Takže zháňam utlmovadalá - lieky na spanie poprípade na ukľudnenie ( alkohol mi nezaberaá, aj pri konzumácii väčšieho množstva sa môj ordanizmus bráni triezvosťou ) a hor sa do Ázie .
Jo, túžba je mocná čarodejka :))

Magy

huppps, stara tema :D
silica - na to pomaha chodit casto na husenkovu drahu alebo kolotoce ci podobne atrakcie. ked si zvyknes na pretazenie tam, lietadlo bude pre teba potom NUDA. ;)

Magy

Laurina22 - strach z lietania v sebe casto zahrna dve nezavisle fobie na sebe.
strach z vysky a klaustrofobiu.
na prvy pohlad sa moze zdat, ze ked je clovek vnutri v lietadle, nevidi predsa dole, co je pod nim, teda nemoze dostat zavrat.
lenze zavrat dostava uz z predstavy, ze medzi nim a zemou je 10 km. fantazia je silna vec, ale je to len predstava, iluzia.
co sa tyka klaustrofobie...
opat by sa mohlo zdat, ze clovek by sa mal citit horsie v malom aute, nez priestrannom lietadle.
lenze automobil ma clovek viac-menej stale pod kontrolou (ci uz je soferom, alebo ako spolujazdec je stale pomerne lahke donutit sofera zastavit), kdezto v lietadle je to inak. akonahle to vyleti, tak cestujuci maju pocit, ze su bezmocni, nemaju nad letom ziadnu kontrolu, teda to "musi byt" nebezpecnejsie, v hlave sa hned vynaraju katastroficke scenare...
na tvoje ukludnenie Laurina22, pod kontrolou a bezpecnejsie to je, a dokonca neporovnatelne lepsie ako u automobilov, ktoreho volant drzi sofer "pevne" v rukach.
lietadlo je jeden z NAJBEZPECNEJSICH dopravnych prostriedkov na svete (pocitane na pocet prepravenych osob celkovo versus pocet zranenych/mrtvych). a jeho bezpecnost postupom casu vyrazne rastie. lepsie na tom (statisticky) su uz len vytahy.
prekvapenie? ale ved aj vytah je dopravny prostriedok!
paradoxne, ten automobil, do ktoreho sa prakticky nikto neboji sadnut (a myslim ze ani ty), je omnoho nebezpecnejsi.

recou cisiel statistiky:
sanca, ze zahynies pri leteckom nestasti, je 1 k 11 milionom!!! (a to sa teraz podrz, sanca uhadnut vsetky cisla v sportke je 1 k milionu, teda 10x vacsia!)
ak to napisem este inak, musis najprv 10x vyhrat prvu cenu v sportke a az potom budes mat narok zomriet pri leteckom nestasti!
kolkokrat si uz vyhrala sportku, ha?? :DD
naproti tomu, sanca zahynut v aute, je IBA jedna k 5 tisic!!!
mas teda asi 2200 krat vacsiu sancu, ze sa zabijes cestou autom na letisko, ako samotnym letom. ;)

Laurina22, uprimne si myslim, ze lietania sa nemusis vobec, ale vobec bat. uzi si ten let, otravuj letusky (na to su tam), spolusediacich pasazierov, najedz sa a napi kolko vladzes. mas to v cene.
nemas sice automaticky narok na malinovku alebo sendvic navyse k jedlu, ale ked pekne poprosis a urobis psie ocka, letusky ti znesu aj modre z neba. maju zasoby naviac a skoro nikdy ich cestujuci nezjedia a nevypiju vsetky, tak sa neostychaj. ver mi, mne takto nasypala letuska do naruce 6 syrovych sendvicov so slovami, ze by ich aj tak musela vyhodit, ked ich nikto nezje.
a lietadlo na 17h let bude naplnene dobrotami az po okraj! ;)
ozaj, kam letis?

bibba

hmm... ja sa lietania nebojim, ale mam priserne zalahnute usi z lietania. niekedy aj hodiny a hodiny po pristati... samozrejme vzdy zujem zuvacku alebo mam cukrik, nech to trosku zmiernujem...

silica

Ahoj,
ja mam vzdy pri vzlietaní lietadla strasne tocaky, kvoli tomu sa bojim lietat, mate s tym niekto skusenosti, co na to pomaha?

kasandra

Jéééj, do Mexika, tak to ti závidím. Tiež by som tam rada šla.
No ak sa bojíš letieť, tak vezmi najakú tabletku na spanie a let prespíš, samozrejme tak aby si sa vzbudila včas:)
Alebo si vezmi so sebou nejakú veľmi pútavú knihu, do ktorej deja sa tak zahlbiš, že nebudeš vnímať, že sedíš v lietadle.
Prajem šťastný let a dolet:)

lietadielkoO

Nezvládam ho nijak, nelietam jednoducho!

a 17hodin?? a to kam ides? 2x obletieť zemegulu ci co ? (nic v zlom ) :)

syslík

Daj si do uší slúchatká a snaž sa zaspať. Mne to pomáha, aj keď neviem, či by som vydržala spať 17 hodín...:D