Chcem si spraviť birmovku, len neviem kedy sa to robi...

PPGA

budeš si takto 100 %-ne istý, že je to údajné božstvo, aj v momente, keď budeš opúšťať tento svet? Lebo hodina smrti bezpečne preverí hodnovernosť všetkého, čomu sme v živote verili

wreck

fascinujuce aku dolezitost pripisuju jedenotlivci iniciacnemu ritualu, pri ktorom saman, ako opravneny predstavitel daneho kmena, odrieka predpisanu formulku, aby uspokojil novacikovu tuzbu po zdanlivo blizsom spojeni s udajnym bozstvom.

Harold

Najlepšie to majú gréckokatolíci, oni majú birmovku hneď s krstom a až potom ako sedemročný tuším a niektorí aj neskôr majú prvé sväté prijímanie. Takže žiadné testy, skúšanie majú to už dávno za sebou.

lulina141200

ja som na birmovke este nebola ale viem ze sa chodi okolo 2 rokov na pripravu a potom je aj skusanie z teorie ale podla mna ze birmovka by sa nemala robit len formalne ale ak je na to clovek duchovne pripraveny. tie testy a pripravy su len formality ale ak ti ide len o papier tak je to dost blbe ale radsej si pockaj a maj birmovku nie preto ze musis ale preto ze chces :)

xxy

lenka, si vskutku cudna, najprv sa pytas na svadbu, ked dostanes odpoved, hovoris, ze ti o svadbu vobec nejde a ze budes krstna mama. no a keby si chcela vediet, vsetko zalezi len od farara a jeho tolerancie, ci musis alebo nemusis mat birmovku, takze TAM sa treba pytat.

Lenka222

Do kostola chodim každu nedelu a v prikazane sviatky, no okrem krstu a prijimania ešte na zakladnej škole v bielych šatach nemam birmovku. Nejde mi o to či ju potrebujem k svadbe ale možno budem krsta mama tam ju treba.
Neviem vela o týchto veciach čo, kde a ako preto sa tu pýtam na nazory a rady.

Chemik

Vysvetli mi načo si chceš robiť birmovku, ked evidentne mas tieto veci na haku.
Ak ti ide len o to, aby si mala peknu svadbu v kostole, nato birmovku nepotrebujes. Staci krst a svate prijimanie,
Nikdy nepochopim ludi ako ty. Ved dokelu bud som ateista a absolutne do kostola nechodim, alebo som veriaci ale beriem to skutocne vazne a nechodim do kostola akoze "Dajte mi sviatosti a nic o do mna nechcite"

Lenka222

Aha no tak to ste ma nepotešili, myslela som že je to take jednoduche ako s prijimanim. Na prijimanie môžu isť už male deti ktore ešte ani do školy nechodia a ked idu počas omše na oplatku maju vlastne za sebou už prijimanie a na škole sa už nemusia obliekať dievčata do bielych šiat...? Na to netreba žiadnu špecialnu pripravu. Mam pravdu v tomto? Myslela som že aj s birmovkou je to take jednoduche.
Treba mať birmovku vtedy ak sa chce niekto brať v kostole? A čo ak je svadba naplanovana o dva-tri mesiace a ta priprava na birmovku trva ako ste spominali pol roka - rok? Musi sa aj svadba kvoli priprave odložiť o ten pol roka - rok?

xxy

no birmovku ti nik neda len tak. naprv zajdi za fararom a povedz co je vo veci. budes musiet chodit na pripravu, vacsinou trva okolo jedneho roka (zalezi od farara), su tam nejake povinne omse a stretka. a birmovka sa robi potom hromadne v ramci omse.

sad2

väcsinou sa to robi ked je clovek v 1. alebo 2. roc. na strednej, ale jasne vek nie je prekazkou, ale nejde to tak,ze v ten den si jednoducho prides do kostola a budes ju mat, chodi sa na pripravu, u nas to bolo okolo polroka, raz za tyzden.. informuj sa u svojho farara a on ti povie ako to je v tvojej farnosti..