Rady na priberanie!

Príspevok v téme: Rady na priberanie!
Jojkos

Ahojte mam 18 rokov. Mam 173cm a vazim okolo 50 kg. Dlho sa snazim pribrat ale nedary sa mi uz dlhu dobu som zaseknuty na tejto vahe. Rad by som preto poprosil o nejake rady co jest a podobne rady aby som cim skor priberal. Uz ma to nebavy byt taky chudi:(. Jem 3 krat denne to vzdy. Niekedy aj viac. Ja to nechapem uz:(. Poradte ci nejake lieky ci nieco. Ale zasa nie nejake bizardne drahe tabletky alebo strasne narocnu fynancnu....... Prosim poradte. Budem vam velmi vdacni:)

Gima

Plnotučná smotana, plnotučné mlieko, zemiaky, hranolky, mäso, sladene džusy a malinovky a pizzeria sú na priberanie. Minimum pohybu a zaručene priberieš.

Gima

Pokiaľ má človek nízku hmotnosť a chce pribrať, bezpodmienečne musí zvýšiť energetický príjem a obmedziť energetický výdaj. Potrebuje zlepšiť svoje stravovanie, čo znamená, že sa musí začať stravovať viac ako dovtedy. Takéto zmenené stravovanie u pacientky s anorexiou môže byť sprevádzané veľkým strachom a výčitkami pri konzume väčšej porcie a s pocitom ťažoby a plnosti po jedle. Tieto pocity nie sú ničím nezvyčajným, považujem ich za obvyklý jav. Musím zdôrazniť, že tieto nepríjemné pocity sú prechodné a pokiaľ v stravovaní nepoľavíte, ich intenzita sa bude postupne znižovať. Je dôležité, aby ste si jedlo “dovolili“ a naplánovali. Tým, že budete konzumovať to, čo ste si vopred „dovolili“, sa zmenšia vaše výčitky a bude to pre vás aspoň o trochu ľahšie.

Pravidelnosť a pestrosť

Vaša strava by mala byť výživná, pestrá, pravidelná a porcie by mali byť dostatočne veľké. Prestaňte konzumovať nízkotučné a nízkokalorické potraviny, ktoré vám nezabezpečia dostatočný príjem energie a len vám zaplnia žalúdok. Začnite sa stravovať 6x denne, rozšírte jedálniček o jedlá, ktoré ste zo stravy predtým vylúčili. Postupne by ste mali konzumovať všetko čo ste odjakživa jedli. V závislosti od denného programu si naplánujte, kedy budete konzumovať jednotlivé chody - inak cez víkend, inak keď máte cez deň prácu či školu. Pokiaľ je to možné, stravujte sa spoločne s príbuznými, jedzte to isté čo ostatní, nenúťte rodinu, aby konzumovala diétne jedlá.
Jednotlivé chody

Vždy ráno si dajte raňajky, aj v prípade keď vstávate skoro ráno sa zobuďte dostatočne včas, aby ste sa stihli naraňajkovať. Nestačí, keď si na desiatu alebo olovrant dáte len ovocie. Vždy obedujte, na obed vždy skonzumujte aj polievku aj 2. chod. Porcia by mala byť približne tak veľká, ako porcia v školskej alebo závodnej jedálni alebo porcia v reštaurácii, keď si objednáte menu. Večerajte medzi 18 a 19 hodinou. Neskôr si vždy ešte dajte 2. večeru.

Na raňajky skonzumujte 2 pečivá s maslom a napr. syrom a k tomu pohár kakaa. Na desiatu pečivo so šunkou alebo koláč a k tomu ovocie. Pokiaľ obedujete až v neskorších popoludňajších hodinách, je vhodné aby ste mali medzi raňajkami a obedom takéto jedlá dve. Na olovrant napr. jogurt s pečivom. Na večeru môže byť buď teplé jedlo, alebo 2 pečivá s maslom so šunkou a so zeleninou. Na druhú večeru taktiež nestačí len ovocie.
Množstvo pridávajte postupne

Samozrejme, pokiaľ konzumujete len minimálne množstvo stravy za deň, spravidla nie je možné, aby ste počas jedného dňa zvýšili množstvo jedla na požadovanú úroveň. Postupne zväčšujte porcie a rozširujte svoj jedálny lístok. Nesmie to však trvať nekonečne dlho. Napr. tento týždeň začnem raňajkovať a na obed budem jesť aj polievku. Od budúceho týždňa na večeru budem konzumovať celé porcie. Od ďalšieho týždňa zväčším vedľajšie jedlá atď.

Veľkou pomôckou pre vás bude, keď si začnete písať, čo ste kedy zjedli. S odstupom času sa k tomu budete môcť vrátiť a zhodnotiť svoje pokroky pri stravovania.
Pozor na fyzickú aktivitu

A ešte jedna dôležitá poznámka, pokiaľ chcete pribrať je veľmi dôležité, aby ste obmedzili vašu fyzickú aktivitu predovšetkým pokiaľ bola nadmerná. Nie je vhodné, aby ste vo voľnom čase nadmerne športovali alebo doma intenzívne cvičili. Pokiaľ chodíte do práce alebo do školy budete mať dostatok „prirodzeného“ pohybu. Vhodné sú okrem toho krátke prechádzky do prírody.

Gima

Bielkoviny sú základnou stavebnou jednotkou pri budovaní svalov, buniek, tkanív, orgánov, kostí, šliach, väzív a pri ich regenerácii. Takisto tvoria základ imunitného systému. Skladajú sa z 22 aminokyselín, pričom niektoré si telo dokáže vytvárať samo (neesenciálne) a ostatné je potrebné prijímať v strave a pomocou doplnkov (esenciálne).

Bielkoviny delíme na:
1. ŽIVOČÍŠNE

Sú kvalitnejším zdrojom bielkovín ako tie rastlinného pôvodu. Obsahujú väčšie spektrum aminokyselín. Najlepšie zdroje: mäso (červené mäso, kuracie z dobrého chovu), ryby (losos, tuniak) , syry (tvrdé), vajcia (najlepšie z domáceho chovu), mliečne výrobky (tvaroh, cottage).

2. RASTLINNÉ

Rastlinné neposkytujú telu toľko potrebných aminokyselín ako živočíšne, preto nestavajte príjem bielkovín len na rastlinnom pôvode. Sú to sója (kupujte len fermentované produkty zo sóje), strukoviny (hrach, fazuľa, šošovica).

Príjem bielkovín
Denný príjem bielkovín pre budovanie svalov a regeneráciu by mal byť 1,5 až 2 gramy na jeden kilogram celkovej hmotnosti tela. Ak teda vážite 80 kg, mali by ste prijať 120 až 160 g bielkovín denne. Pre necvičiacich ľudí je treba prijať aspoň 1 gram bielkovín na kilogram hmotnosti tela denne.

Treba spomenúť, že k bielkovinám treba pridať dostatok zeleniny (zásadité potraviny), ktorá neutralizuje kyslé prostredie (pH v krvi), ktoré bielkoviny vytvárajú. Dve až tri dávky zeleniny do dňa vám pomôžu držať pH vyvážený a vyvarujete sa množstvu chorôb a ochorení. Plus, nezabudnite na zdravé tuky (zeleninu vynecháte pred a tesne po tréningu, pretože obsahuje množstvo vlákniny = dlhšie trávenie).

Kombinácia bielkovín a sacharidov nie je vhodná, keďže sacharidy sa trávia v zásaditom prostredí a bielkoviny v kyslom, čo vytvára horšie trávenie, pretože sacharidy musia čakať kým sa vylúčia zásadité šťavy, ktoré neutralizujú kyslé prostredie z tráviacich bielkovín. Pri takejto kombinácii potrava ostáva v tráviacom trakte aj niekoľko hodín, kde hnije, kvasí, tvoria sa plyny – telo je viac zaťažené, spotrebúva viac energie.

Vhodné kombinácie:
a) bielkoviny + tuky + zelenina, b) sacharidy + tuky + zelenina.

Výživové doplnky
Existujú doplnky, ktoré vám pomôžu doplniť presne aminokyseliny, ktoré potrebujete – BCAA (esenciálne) alebo Komplexné aminokyseliny. BCAA sú zložené z aminokyselín, ktoré telo nedokáže vytvárať, a preto ich prijímanie vám pomôže k rastu svalov, ochrane proti katabolizmu (strata svalov), regenerácii, zvýšeniu výkonu. Ich výhodou je rýchla vstrebateľnosť. Užívajú sa ráno, tesne pred/po alebo aj počas tréningu. Komplexné obsahujú väčšinu aminokyselín, aj BCAA. Ich vstrebateľnosť je pomalšia, takže sú vhodnejšie pred jedlom (medzi jedlami) počas dňa.

Ak ste vegetarián (z rôznych dôvodov), príjem bielkovín je taktiež veľmi dôležitý a potrebujete nájsť spôsob ako ich získať. Možnosťou je doplnok nazývaný skrátene „proteín“. Proteín obsahuje nielen bielkoviny, ale aj spektrum minerálov/vitamínov, aminokyselín (BCAA). Poznáme tzv. rýchly (hydroizolát, izolát), pomalý proteín (kazeín) a koncentrát (trávi sa dlhšie ako izolát). Jednozložkové a viaczložkové (viac typov bielkovín v jednom proteíne). Každý má iné využitie, kým rýchly je potrebný pre čo najrýchlejšie zásobovanie bielkovinami (ráno, po tréningu), pomalý zase pre viac hodinové uvoľňovanie živín (na noc). Koncentrát/viaczložkový sú vhodné aj ako náhrada určitých jedál či prísada do jedál poskytuje postupné uvoľňovanie bielkovín.

Zhrnutie
Ak chcete nabrať svaly, musíte zvýšiť množstvo bielkovín v strave. Správne zvolené a načasované bielkoviny vám pomôžu k lepšej regenerácii, rastu svalov a čo najmenšiemu úbytku svalstva vplyvom katabolizmu. Zaobstarajte si kvalitné zdroje (mäso, vajcia, tvaroh, cottage, tvrdé syry, ryby, mliečne výrobky,...) a kvalitný doplnok v podobe proteínu (srvátkový koncentrát). Kvalitná strava a vhodne zvolené doplnky vám pomôžu k lepšiemu výkonu na tréningu, regenerácii, rastu svalov a rýchlejšiemu progresu.

PánMarchvička

Treba sa veľa smiať a potom rýchlo priberieš. Alebo treba jesť veľa a rýchlo.
-------------------------------------------
Moja ex je teraz taká tučná, že keď sa postaví na váhu, tak jej váha len vypíše: váži iba jednu osobu.
Moja ex je taká tučná, že keď pôjde do lesa, tak aj medvede si pred ňou ukrývajú svoje jedlo.
Moja ex je taká tučná, že keď vošla do striptíz baru, tak jej dávali peniaze za to, aby sa nevyzliekla:-)
Moja ex je taká tučná, že aj Mount Everest sa pokúšal na ňu vyliezť.
Moja ex je taká tučná, že si svoje ústa maľuje s valčekom na maľovanie stien.

exwhyz

Radšej to nechaj na prírodu, to priberanie, aby si toho potom neľutoval.
Ja som cvičil, aj som pribral, čo som ani nechcel. Minulý rok na Vianoce som si spravil selfie, bola dobrá, tak som si ju dal vytlačiť. Problém je s tým, že sa mi doteraz vytlačila ešte len polovica mojej fotky.
P.S. Život nie je ani tak o chybách, ale o tom, ako sme sa s chybami naučili žiť.

Zuzka134

Ahoj :-) Ja na priberianie môžem odporučiť morské riasy, kedze pomahaju metabolizmu sa stabilizovať a taktiež upravujú tráviaci trakt. Ja teraz užívam zmes Alga Forte, ale je dobré si pridávať aj do jedla - -odkaz odstránený- :-)

René-205

MAM 17rokov a moja vaha je 55kg pride mi to strasne malo aj dost divne vyzeram chcel by som pribrat dakujme ža každu jednu radu