21 a stale nic

Príspevok v téme: 21 a stale nic
Orb.Viktor

Zdravim vyskytol sa u mna taky problem ak sa to da nazvat. Mam 21 no doteraz som nemal ziaden vztah, ani jednu pusu- proste nic. Neviem co si mam sam o sebe mysliet. Pride mi to dost uletene ale som s tym aj zmiereny ze nemam ziadnu priatelku ani ziadnu vaznu znamost.
Ked stretnem na ulici nejaku peknu tak problem by nebol ju oslovit. Skor by som povedal aj ked nejaku peknu uvidim hmm tak je pekna ale neoplati sa- jednak ja az tak velmi krasou nevynikam ale zato skaredy tiez niesom. A dalsim problemom by bolo aj to ze sa snazim uvazovat triezvo co sa takych veci tyka. Takze aj ked sa zalubim do nejakej tak to nikdy nedotiahnem do niecoho co by sa dalo povedat ze by bol vztah. Konci to tym ze ma odmietne, no pre mna to nie je ziadna velka prehra skor naopak akoby mi spadol kamen zo srdca a pozrel sa na ten svet este triezvejsie nez inokedy.

Tak rozmyslam co by bolo lepsie ostat nadalej bez vztahu a sam alebo o nieco bojovat?

beskyd

olivienka, ohovara sa predsa vsade:) uz mam co to odrobene v kolektive a viem ze ludia z miest v tomto rozhodne nezaostavaju. akurat ten stereotyp ze dedina = ohovaranie je v ludoch zazity zrejme z knih a filmov kedze sa kazdy minimalne v skole stretne s autormi typu timrava, jesensky a pod. ktori to pranieruju a vzdy to viazu k dedine.. kedze v danom case tu ani nejake mesto moc nebolo, vsakze... a podaktori zo svojej dediny ani za cely zivot nevystrcili nos, takze ani o inom pisat nemohli.. co bol pripad spominanej Timravy ak sa dobre pamatam. to je jav na ktory si proste clovek na svk musi zvyknut ak tu chce zit a mat nad tym nadhlad:) okrem toho je to ista forma socialnej kontroly, nikto sa ti neutrhne z retaze ked vie ze by bol konfornotvany so socialnym vylucenim, zrejme aj preto je v malych sidlach aky taky poriadok, slusnost a ochota medzi ludmi (a to aj vo vztahu k tretim osobam mimo daneho prostredia), kdezto mesto je anonymne takze nie si tak na ociach a teda nikto neberie ohlad na nic.
.
to ze ludia sa prisposobuju prostrediu je mi uplne jasne.. ale skor je sanca ze clovek vychovany a nejak mentalne vyvinuty na dedine si svoju osobnost a prejav viac ci menej uchova aj po zmene prostredia nez by clovek vyvinuty v meste mal fungovat v rozpore s tym co na neho vplyva a vplyvalo pocas vyvinu, v mladosti, pocas dospievania najma. keby mal clovek, ako ty hovoris, selektovat len na zaklade vnutornych hodnot a nie na zaklade vonkajsieho prejavu, cas za ktory by medzi ludmi vznikol nejaky vztah by bol neumerne dlhy, to proste nejde. vzdy na zaciatku vychadzas z vonkajsieho prejavu lebo nic ine k dispozicii po dlhu dobu o danom cloveku nemas, mas ho zaziteho v minime situacii lebo na zaciatku to inak ani nemoze byt. cize ked vidis tretiu triedu v meste, nezacnes ju riesit len preto, ze ta jednicka z dediny by bola v meste este horsia:)

olivienka

pozri, ja do určitej miery viem, o čom hovoríš... čo sa týka toho, koľkokrát som bola v malom "sídle", do jedného (okolo 150 obyvateľov) chodím de facto od narodenia každý rok 3-4 x na týždeň až dva... inak som sa aj na dedine narodila, ale to sme tam bývali dokopy 3 roky, z toho ja som bola na svete 2 roky, takže ma to asi až tak neovplyvnilo :D poznám dosť veľa ľudí z dedín a je pravda, že tam sú iné vzťahy medzi ľuďmi, ale to je dané povahou toho, že je tam málo ľudí, takže sa poznajú a preto majú k sebe bližšie, nie tým, že ľudia sú všeobecne lepší! a k tomu, že sa všetci poznajú, sa často viaže napríklad aj to, že niečo spravíš a hneď to všetci rozoberajú a ohovárajú, to sa ti tiež zdá ok? a áno, ľudia sa prispôsobujú prostrediu, ale oveľa ľahšie, ako si myslíš - je vysokopravdepodobné, že ak vezmeš ženu z mesta (samozrejme, nie nejakú nadutú fiflenu, ale tých je minimum, aj keď tomu možno stále neveríš :D) do prostredia, kde si všetci pomáhajú, do mesiaca bude pomáhať aj ona :D naopak, vezmeš tú pomáhajúcu dedinčanku, dáš ju do mesta, do mesiaca sa prispôsobí - nie preto, že by jej morálna kvalita klesla, ale preto, že, čo ja viem, nechce vytŕčať? preto je dôležité ísť v prvom rade po vnútorných hodnotách a názoroch, nie po vonkajších prejavoch - vlastne neviem, načo sa ti to pokúšam vysvetliť :) možno len preto, aby si nechodil po mestách s klapkami na očiach, s názorom, že tu je samá burina, kvety rastú na vidieku... kvety rastú všade, niekedy len potrebujú poliať :) a burina je tiež všade, len má niekde zdravší vzduch, tak môže pôsobiť, že je rovnako pekná ako kvet
a ešte jedna otázka, ak stretávaš v meste zachmúrené tváre, napadlo ťa už, že môžu byť proste len nešťastné a unavené z toho istého, ako ty? aj keby to možno ani samy nevedeli definovať?

beskyd

olivienka, kolkokrat si bola v nejakom malom sidle (nemyslim samozrejme obce ako tatranska lomnica v zime na lyzovacke a pod.) a s kolkymi miestnymi si sa bavila alebo aspon prisla do styku, pripadne kolkych spoluziakov alebo kolegov v praci si mala z tychto prostredi? pytam sa len preto, aby som vedel kto len teoretizuje a kto aj zazil. ono vsade su problemy, predsa nepisem ze mimo miest su vsade "uzasne harmonicke miesta, kde sa vsetci lubia jak kone a cele dni pestuju moralne hodnoty", ale treba si uvedomit ze clovek je po svojom narodeni nepopisana tabula, nic este nezazil, nevstrebal, neprijal za svoje, nestotoznil sa so ziadnym modelom spravania a hodnotovym systemom, ten si osvojuje az pocas vyvinu. a teraz je len logicke ze iny clovek, alebo ina zena vzide z prostredia kde si ludia viacmenej pomahaju a stoja pri sebe ako komunita (jeden ma auto, druhy nejake naradie, dalsi vie opravit, iny dopestuje, dalsi dochova), kde nie su konzumne a malomestiacke vplyvy, stres a zhon ako z prostredia kde tieto vplyvy su, ludia sa maju na salame a kazdy chce akurat kazdeho odrbat a zakesovat, kedze v anonymite nemas socialnu kontrolu a teda robis to co ti kaze inak prirodzeny egoizmus. potom je vysledok taky, ze kym na dedine ta na zastavke slusne zdravia decka s ktorymi cakas na bus (stalo sa mi minuly tyzden v novej sedlici), za tmy ta vezme zadara prijemna uplne neznama zena na noc prespat do domu ked nevies nic volne a cenovo dostupne najst a este ti ponukne jedlo ktore sama spravila (stalo sa mi v maji v oscadnici a to uz bol aj pre mna sok), vodic busu ta v mraze nenecha stat vonku ale zavola ta dnu hoci ma odchod az za 10 minut (stalo sa za sedlicou tiez minuly tyzden), milo sa ti prihovori kde kto, poradi, ochotne pomoze bez naroku na odmenu v hocicom (stalo sa x krat kde kade), pozries na mlade zeny a vidis vludne a prirodzene tvare bez nadutosti atd atd. (to by som tu pokracoval aj do rana, vyznam to aj tak nema jednotlivo ale vo svojom suhrne), v meste z tohto nemas nic, si rada ze ti niekto vobec zavola zachranku ked odpadnes na ulici plnej ludi. no a ked tieto protichodne prostredia zacnu formovat ludi, ich myslenie, tak ti v nich vzniknu dve rozdielne v zasade protichodne skupiny ludi/dievcat/zien, co som si vsimol napriklad na gympli ktory bol na dedine na strednom svk kde som odisiel na 5 rokov z BA, cize sa nejedna o teoretizovanie. jasne, staci mi ked je baba fajn hoci nezazila zly vplyv lebo v tom prostredi mesta by som taku hladal ako hovorim aj niekolko zivotov, pritom na dedinach je ich kopec (nehovorim ze vsetky, neidealizujem, aj z dediny som poznal slepice samozrejme), preto ked chcem niekomu v dobrom poradit co sa tyka hladania zenskych tak pisem to co pisem lebo to mam zazite x krat potvrdene vlastnou skusenostou. a vyber baby pochopitelne zrejme nebude za zasluhy ked pises o tom blate na tvari:)

olivienka

beskyd, a ty už si v meste stratil kvalitu? či to iba ženy ju strácajú?

mňa ten tvoj predpoklad/názor/overený "vedecký" poznatok o rozdiele medzi ženami v meste a na dedine asi nikdy neprestane fascinovať. súhlasím s doubledogom, ak je tvoja teória založená len na tom, že baby z dediny sú super, lebo nie sú "skazené" mestom, nevadí ti, že to o ich charaktere nič nevypovedá? aká je moja zásluha, že nechodím s tvárou zamazanou od blata, ak som blato nikdy nevidela? alebo ti stačí, ak je žena "čistá" len naoko? mimochodom, dedina nie je žiadne sterilné miesto, špina je všade, len je možno iného druhu (a v tomto vidím najväčší nedostatok tvojej teórie, totiž keby fakt existovali úžasné harmonické miesta, kde by sa všetci ľúbili jak kone a celé dni si pestovali svoje morálne hodnoty, to by som ti aj verila, aj by som si tam išla hľadať chlapa :D žiaľ to tak nie je...). a percento je všade rovnaké, tie skazené mestské baby, nad ktorými lámeš palicu, by sa rovnako skazili aj keby si ich nechal v dedine. čo je skazené zvnútra nijako nevyliečiš, tak ako neverím, že sa dá skaziť niečo, čo je vnútri čisté.

a ešte k téme, Viktor, vyčkaj času, zbytočne si budeš nasilu hľadať babu... počkaj, kým stretneš takú, do ktorej sa zaľúbiš, potom nebudeš potrebovať zháňať rady na fóre, že čo máš robiť :D alebo možno budeš, ale iného druhu :D nemysli si, že ak je dnes bežné, že všetci od 15 sexujú a striedajú partnerov ako ponožky, že to je tak správne...

kardinal

este prichadza do uvahy nejaka exotika ... kup si v akcii spiatocnu letenku do caracasu, a mozes sa zamilovat do krasky, bude skromna, vie kde je jej miesto, no proste paradicka :)

beskyd

problem je akurát v tom že ak sa dlhšie zdržiavaš na mieste kde tú kvalitu bežne stretávaš a potom si podľa toho nastavíš filter v meste, tak by si potreboval tak 3 životy na to aby si natrafil na nejakú, ktorá ti cez ten filter prejde, zároveň nebude zadaná a zároveň jej budeš vyhovovať aj ty:) tu otázka stojí len tá, do akej miery by si žena žijúca v malej dedine, na samote alebo kopaniciach udržala status quo v prípade, že by išla do mesta len kvôli chlapovi, teda inak by dané prostredie zásadne nepreferovala a teda má potenciál byť voči jeho vyplvom imúnnejšia. inú možnosť čo sa tohto týka nevidím, preto to odporúčanie.