Ako vysvetliť zdravému človeku pocity, ktoré prežíva človek s depresiou?

Príspevok v téme: Ako vysvetliť zdravému človeku pocity, ktoré prežíva človek s depresiou?
Mimulus

1.) Ako vysvetliť zdravému človeku ( Priateľovi ), že depresia nie je ,,depka,, a že ju človek nedokáže ovplyvniť myslením alebo vierou?
2.) Ako sa dá niekomu vysvetliť, že človek, ktorý má depresiu tak veľakrát robí veci, ktoré by inak nikdy neurobil ( smútok, obviňovanie a ponižovanie seba s druhých, nadávky, samota...)
3.) Ako zbaviť ľudí predsudkov? Ako nestratiť priateľov, ktorí si myslia že to čo človek vykoná keď má depresiu je presne to isté čo by vykonal ak by bol zdravý???
4.) Ako vysvetliť niekomu koho má človek rád, že niekedy nedokáže vstať z postele, napiť alebo sa najesť, že viera v Boha alebo pozitívne myslenie mu určite nepomôže?
5.) Ako vysvetliť človeku že pri tejto chorobe to nefunguje tak, že človek vstane, začne sa usmievať, vtipkuje, okolie si myslí, že je šťastný no pritom je mu viac a viac do plaču. Ako mu vysvetliť, že pozitívne emócie, ktoré si môže vsugerovať nikdy nič s depresiou nespravia?
6.) Ako vysvetliť spoločnosti že má človek DEPRESIU a že nechce ostať sám? Ako nestratiť priateľov len preto, že tomuto človeku nerozumejú?
7.) Ako bojovať s depresiou ak to ľudia nepochopia a človek na všetko ostane sám, nemá prácu, peniaze, rodinu a už ani priateľov?
8.) Ako prežiť situáciu keď človek priateľov má, tí to celé napriek tomu nechápu -(pretože kto neprežil nepochopí) a odsudzujú ho alebo sa na neho preto hnevajú? Obviňujú priateľa prečo povedal to alebo ono, prečo je taký hnusný keď taký nikdy nebol a prečo nakoniec ten človek tých priateľov stratí aj napriek tomu, že ich pred týmto varoval?
9.) Ako prežiť depresiu ak človek stratil už všetko?

katty192

predsa, toto sú rady ľudí, ktorí nie sú odborníkmi, ty potrebuješ vážne prehodnotiť svoj zdravotný stav. nech máš čokoľvek, ja ťa rada príjmem takého aký si

anjelik*

Plus ten sex, ktorý navrhovala manželka. Ver, či nie, je to veľmi dobrý nápad. Ľudia sa milujú a možno ani netušia, že tam ide aj o viac, ako o púhe telesné potešenie. Sex ako taký súvisí aj s reprodukciou, tvorbou nového života a tak spúšťa v tele aj tieto programy..a tak sa vlastne ako keby *upgraduješ*...Častokrát je to pre telo a dušu prospešnejšie ako siahodlhé vypisovanie a utápanie sa v beznádeji. ;o)))

anjelik*

M, každý ti vie *poradiť* a reagovať na tvoje slová len v takej miere, v akej miere v sebe pochopenie a súcit má. Ja neviem, možno som príliš povrchná a tak nečítam všetky príspevky pozorne, ale nejak si nepamätám, že by ti niekto napísal, že si otravný a že každému lezieš na nervy. ;o) Nedá sa posudzovať len podľa napísaných slov. Slová nikdy neprenesú aj pocitový stav človeka, ktorý ti píše.
Tak ak si teraz spokojný s tým, že si si pomenoval diagnózu...tak čo chceš s tým urobiť? Snáď je už naozaj načase pochopiť, že pomôcť by si si mal sám...možno aj na základe tých strohých príspevkov, že zamysli sa a niečo s tým už urob. ;o)) Pokiaľ sa teda chceš cítiť lepšie. :o) To, že sem píšeš, je znakom, že s tým niečo chceš urobiť..len začni tým, že si uvedomíš, že nie je dôležité, aby teba ľudia pochopili, ale aby si pochopil ty sám seba a potom pochopíš aj tých ostatných. ;o)

zoe23

Ahoj Mimulus,
prosím neruš si účet, robíš chybu, mne napríklad vôbec nelezieš na nervy, a ak niekomu vadia tvoje príspevky, tak nechápem prečo ich čítajú, keď ich môžu preskočiť :) no nie?
Ja som si všimla, že si tu nebol tri dni a normálne som aj rozmýšľala, že čo asi tak robíš :) a dúfala, že sa nič zlé nestalo.
A keby si chcel vedieť, ja aj Tvojmu príbehu verím a nehovorím to len preto, aby som ťa utešila.
Teraz musím odísť, ale určite Ti niečo podobné napíšu aj ďalší, neboj :)

Mimulus

Mimulus sa neustále sťažuje, kam sa človek pozrie v každej téme samý Mimulus, Mimulus je nezodpovedný, Mimulus tu lezie všetkým na nervy, Mimulus sa neustále ľutuje a ak mu ľudia radia nepadne to na úrodnú pôdu, Mimulus je schizofrenik,ktorý má utkvelé predstavy, Mimulus vôbec nič pre Svoje zdravie nerobí len sedí celé dni za počítačom.....

Mohol by som pokračovať....
Tak ja Vám teda niečo úprimne napíšem. Myslel som si, že toto fórum je pre všetkých a dúfal som že tu nájdem aspoň pochopenie, no som veľmi sklamaný z toho čo sa tu deje...
Pred zhruba rokom mi toto fórum zachránilo život, teda téma, ktorú založila slnečnica. Vďaka nej a mnohým ďalším ľuďom som to nejako dokázal prekonať...
Myslel som si, že mám depresiu, že ten príbeh, ktorý som napísal mi pomôže lepšie pochopiť prečo som taký a že mi v tom pomôžu nestranní ľudia. Mýlil som sa. Celý rok som pozoroval ako na to, čo som napísal tie nestranné osoby reagujú a popravde sa mi potvrdilo len to, čo som vedel už dávno. Celý rok mi tu ľudia tvrdili, že som nezodpovedný, že to čo som napísal sú bludy , že mám schizofréniu a mám ísť k doktorovi alebo dokonca skúsiť zabudnúť na minulosť. Za ten rok Ste ma presvedčili len o jedinom, aby som nikdy k doktorovi nešiel.Prečo? Či už terapia a lieky fungujú neviem, no ak by som aj k lekárovi išiel tak by som mu musel porozprávať presne to, čo som napísal sem. No a úprimne kto verí tomu, čo je napísané v tom príbehu???
Je úplne jedno kto tomu verí, pretože presne tak ako tomu neveríte Vy na tomto fóre tak tomu príbehu nebude veriť ani ten lekár. Tvrdíte mi, že mám schizofréniu ale ani jedného z Vás nenapadlo, že sa to mohlo skutočne stať, mohol som to naozaj prežiť a to mi spustilo všetko to, čo prežívam teraz. Ak by som teda aj išiel k doktorovi tak čo si myslíte, že povie? Schizofrénia? Ja naozaj ani len netuším či človek dokáže 15 rokov tajiť také ochorenie , akým je schizofrénia alebo depresia? Ako Ste tu už mnohí písali s depresívnym človekom by ste sa nikdy nerozprávali a bol by príťažou aj v spoločnosti. Vysával by z Vás energiu, neustále by bol smutný, sťažoval by sa ako mu je na tomto svete zle a vyžadoval by si z Vašej strany neustálu ľútosť. Schizofrénia? No hej bludy Ale nie som si celkom istý či by okolie za 15 rokov na človeku túto chorobu nespozorovalo. Ak by som mal naozaj schizofréniu tak by som žil v predstavách, stratil by som všetkých naokolo a nevedel by som úplne triezvo uvažovať nie? Nemal by som jednu konkrétnu spomienku na jednu konkrétnu udalosť ktorá je podložená dôkazmi. Pokiaľ viem tak schizofrenické bludy sa nedajú podložiť dôkazmi, že sa jedná o skutočnosť, ktorá sa naozaj stala či?
A teraz ďalšia otázka - ak by som s tým príbehom prišiel za psychiatrom, čo si myslíte, že by sa stalo???
Asi viete. Nepotrebujem nič dokazovať ani Vám tu na fóre, ani psychiatrovi a ani priateľom. Viete koľkí mi neveria presne tak ako mi neveríte Vy tu na tomto fóre. Je to neuveriteľne tragikomické pretože napriek všetkému mám dosť dôkazov nato, aby ten človek, ktorého opisujem v tom príbehu už nikdy neopustil priestor väzenia. Ako tu už niekto v minulosti písal - otázka bola či by nebolo správne ísť na políciu a predložiť dôkazy, či by o tom nemali vedieť rodičia tých ľudí? Mali. Lenže aj ja mám Svoj život a 15 rokov som z neho už kvôli tomu stratil tak prečo by som mal stratiť ďalšie roky tým, že si budem niečo dokazovať? Nechcem a nemám silu behať ďalšie roky po súdoch a riešiť niečo čo Ste Vy tu na fóre nazvali schizofréniou.
Možno sa Vám to zdá patetické a možno sa Vám budem javiť ako ješitný ale prečo si myslíte, že som chcel napísať tú knihu???
Pretože sa môj stav zhoršuje a ak tu už nebudem tak by bola spolu s tými dôkazmi pre tých ľudí zadosťučinením.
Viem, že tu už dlho nebudem tak preto píšem. Nepíšem preto, že by ma to bavilo. Nie určite ma nebaví sedieť celé dni za počítačom a ťukať do kláves ale jednoducho to napísať musím.
No len neviem ako to celé napísať aspoň trošku vtipne... Tvrdíte mi, že tá kniha je vopred odsúdená na neúspech a že na nej chcem len zarobiť ale myslím si, že skutočný príbeh podložený dôkazmi nude vždy dobrý nech to napíšem akokoľvek...
Nebudem to tu obhajovať, pretože si o tom všetkom aj tak myslíte Svoje ale jedno si pamätajte - nikdy nesúďte človeka podľa jeho vzhľadu a správania - len ak si prežijete aj vy to isté čo on až potom ho môžte súdiť.
Arriva - ďakujem. Jediný človek, ktorý mi naozaj dokázal pomôcť. Jednou vetou mi odpovedala na to čo ma trápi, prečo nemám priateľov a veľmi jej za to ďakujem.
Nikoho z Vás ani na malú chvíľu nenapadlo, žeby som nemusel mať zrovna schizofréniu alebo klasickú depresiu. Prečo Vám leziem tak na nervy? Nikdy som si nemyslel, že to napíšem ale aj v tom mojom príbehu sú jasné znaky mojej choroby. Kým mi Arriva nenapísala tú otázku tak som si to neuvedomoval. Poznám totiž človeka a BAP a dokonca som s ním pár rokov býval takže viem ako sa približne táto choroba prejavuje...
Neviem ale opis BAP je v skutočnosti oveľa závažnejší a tu na fóre je to len akási ilúzia...
Nikdy by som za ten čas nepovedal, že to isté čo sa deje s tým človekom sa deje aj so mnou.
Nemám záchvaty, nerežem sa a manické fázy som mával v oveľa väčšej miere ako za posledný rok - dva. Preto si to na mne ešte nikto nevšimol. Vždy som si myslel, že sa mám lepšie, že depresie ustúpili ale to som zažíval manické fázy. Prečo nepoznám ani jediného človeka s depresiami? Prečo stále patrím do spoločnosti? Prečo strácam priateľov? Vďaka Arrive je to zodpovedané. Pretože všetci títo ľudia, včetne mojej manželky ma poznali len v manickej fáze. Buď som ich stratil akonáhle prišla depresívna alebo som ju dokázal zakryť tak aby si to vo chvíľach keď som bol s nimi nevšimli. Prečo strácam prácu a prečo ma v nej vždy len využívali? Presne pre toto isté. Ak som mal manickú fázu, mal som prácu, priateľov a dokonca som sa zamiloval ale ak som mal depresívnu tak som okamžite všetkých strácal a teraz strácam aj manželku...
Z toho vyplýva len jediné - naozaj sa s depresívnymi ľuďmi nikto nebaví a všetci ich odmietajú...
Viem, leziem Vám tu na nervy, som v každej téme, v každom príspevku a asi som to prehnal tak sa Vám veľmi ospravedlňujem. Naivne som si totiž myslel, že toto fórum je pre všetkých, že ak je človek chorý tak sem môže kľudne písať ale mýlil som sa...
Čo sa týka skutočných priateľov, nedajú sa zo života vypustiť ako si to niekto myslí pretože... Ak má človek naozaj skutočného priateľa tak mu dôveruje viac ako Sebe, má ho radšej ako Svoj život a nevymenil by ho za nič na svete. A čo myslíte čo sa stane ak zrazu takýto človek odíde a povie zbohom???
Pan d., kv, anjelik majú pravdu - toto fórum nie je pre chorých, sú tu také neuveriteľné predsudky, netolerantnosť a závisť, že je úplne jedno kto sem napíše. Hlavne nech nepíše že je chorý a nebodaj, že potrebuje pomoc. Čo ak Migel potrebuje pomoc? Čo ak sa pan d. chce len s niekým porozprávať? A prečo som tu ja? No odpoviem Vám aspoň za Seba. Myslel som si, že tu konečne nájdem pochopenie a dozviem sa odpoveď na otázku prečo. Dúfal som, že tu nájdem priateľov, že spoznám ľudí s podobným problémom aký mám ja, že tu budem môcť niekomu poradiť alebo sa len tak porozprávať. Mýlil som sa.
Prečo si napríklad kv myslí, že je ten môj príbeh vymyslený? Prečo si to myslíte všetci??? Čo ak je pravdivý a ja mám o tom dôkazy? Čo ak mi to všetko čo som prežil spustilo moju chorobu, ktorej predispozícia mohla byť dedičná? Čo ak mám BAP? Pôjdem k doktorovi, porozprávam mu príbeh a hneď dostanem lieky na schizofréniu nie?
Mám sa ísť liečiť a pchať do Seba chémiu? Prečo? Ak sem napíše jeden jediný človek ktorému sa podarilo vyliečiť a ktorý mal nejakú psychickú poruchu tak ok.
Budem brať lieky, keď dokážem fungovať bez nich? V čom bude rozdiel? Ak som v pohode a mám ,,manickú fázu,, tak som naozaj šťastný. Nikdy by som si nebol pomyslel, že to čo som opísal v mojom príbehu je práve manické obdobie a že môže trvať až skoro 2 roky s malými prestávkami.
Dal by som všetko na svete ak by sa mi tá školská manická fáza ešte raz vrátila.
Nechcete ma na fóre, som otravný. Dobre, ja som nikdy netvrdil, že som nejaký super človek a že sem musím písať a žeby som Vás chcel nebodaj zaťažovať mojimi problémami. Dúfal som však, že moje depresívne obdobie prečkám medzi Vami, že si tu nájdem priateľov, a keď už nič iné tak sa tu aspoň vypíšem. Je mi veľmi ľúto, že ma tu nechcete a že tu podľa Vás zahlcujem fórum. Veľmi ľutujem, že Vás tu obťažujem a že sa snažím poradiť napriek tomu, že nie som lekár...Stále sa len ľutujem a celý rok sedím pri počítači a ešte som sa ani nepohol zo stoličky.
Radíte mi, že mám všetko povedať manželke ale je tu jeden malý problém. Ak pozná len moju manickú stránku? Presne tak ako všetci ostatní ako jej po 10 rokoch toho všetkého oznámim že mám ťažké depresie, že nemôžme mať deti a že by som sa mal ísť liečiť???
Prečo strácam priateľov som zistil vďaka Arrive - ako jediná mi totiž dokázala na moju otázku odpovedať. Viem prečo ich strácam a viem že ich strácať aj budem, pretože depresívna fáza je niečo čo nedokáže pochopiť žiadny zdravý človek.
Strácam priateľov, pretože všetkých som spoznal v manickej fáze a vždy keď pominula odišli spolu s ňou aj priatelia... Ako som im mohol vysvetliť, prečo som zrazu iný keď som ani len netušil že mám niečo takéto ako...,, depresívnu fázu,,
Vedel som síce, že mám depresiu ale vždy keď mi bolo lepšie tak som si myslel, že je to vďaka mojim priateľom. Nikdy som si neuvedomil, že keď je mi na... tak pri mne nikto nie je a ak aj bol tak som musel veľa zakrývať.
Prečo mi manická fáza trvala skoro 2 roky? Prečo nie pár dní, týždňov? Prečo som si myslel, že už nemám depresie a naivne som si myslel, že som šťastný?
Možno preto, že som bol čerstvo zamilovaný a to dodávalo energiu môjmu ,,šťastiu,, Včera som dostal otázku od manželky. Kedy bude sex? Čo som jej mal odpovedať keď ledva žijem - povedal som že neviem. Viete aká bola odpoveď? Kedy mám zavolať rozvodového právnika? Čo mám písať? Prečo sa nespýtala ako mi je, alebo či ma niečo netrápi? Keby ma aspoň pobozkala ale to by som chcel asi veľa :( Všetci v mojom okolí doteraz poznali len moju manickú fázu lenže posledný rok ma skôr prenasleduje tá druhá a ak si niekto 29 rokov na niečo zvyká tak je veľmi ťažké s tým niečo spraviť. Môžem mať aj tisíc priateľov a všetkých milovať no ak príde toto, tak ich všetkých do jedného stratím. A čo je liek na depresiu? Určite nie strata ľudí, ktorých človek miluje.
Ale je to asi zbytočné, nemá zmysel písať na toto fórum, pretože Vás chorí ľudia evidentne otravujú. Ako som už veľakrát napísal, vždy tu predsudky boli a aj budú a ak má niekto na zadku vred alebo chrípku tak nikdy nemôže vedieť ako sa cíti človek s depresiou. Bude asi lepšie ak sem písať nebudem. Aspoň nebudem zahlcovať fórum a nebudem Vás otravovať. Zvládal som to sám 15 rokov tak to možno zvládnem aj ďalší rok :)

kv

inac vies co ma napadlo ja som spravila z psychiatra tiez debila :D teda mne nemal co zdiagnostikovat o to nejde, ale ze ho tak zblbnem to bol gol :D preto na psychiatrov sa nemozes spoliehat, to su uplne obyc. ovplyvnitelni ludia :)

kv

okey len ja nemam poistku na slovensku tak pockaj kym sa roztopi lad :D si nechcem niekde zlomit nozku :DD

kks preco mi tu furt daky idiot nahlasuje niekde prispevky . akoze normalne daj si facku kto sa tak nudis !