Načo škola bez známostí

Príspevok v téme: Načo škola bez známostí
leana

Bohužiaľ v tomto svete sa človek bez známostí nikam nepohne a už teraz sa mi tisnú slzy do očí, keď si uvedomujem, že nebudem môcť robiť, čo chcem, keďže nemáme nikoho na protekciu. Najhoršie na tom je, že už tri roky chodím na súkromnú vysokú školu a keď ju skončím nič prevratné ma nečaká. Nemôžem kvôli tomu spávať, trápim sa pre rodičov, ktorý tvrdo drú aby som robila, čo chcem a čo ma baví a pritom to nemôžem nikdy dosiahnúť :( Chcela by som to tretím ročníkom ukončiť, pretože rodičia sú už z financií psychicky na dne, ale nechcú o tom ani počuť vraj to nie je moja starosť. Im sa to povie, ale nechcem zažiť ďalšie roky ako tento. Plný kriku, vresku a plaču. Ach, čo mám robiť?

milli11

Podla mna maju Beskyd, Budzogan a Mimulus pravdu. Ale dnesna doba je fakt sila, ludia musia mat znamosti vo firmach, aby vobec v nej mohli robit obycajnych robotnikov, teda aspon tu na vychode sa s tym stretavam.

sweater*

obhaj bakalarsku pracu a prestup na statnu skolu, ja vidim toto ako riesenie. a nemam rad ked ludia hadzu predom flintu do zita, nikdy nevies co ti zivot nadeli a ako sa veci vyvinu...nikdy..

trupik

A co sa tyka vasej financnej situacie. Ak mas v tretom rocniku bakalarske skusky, tak by nemal byt problem prestupit na statnu skolu v tvojom odbore nie ? Tym, ze studujes jazyky, tak nebudes mat problem v lete brigadovat v zahranici a tym padom si schopna zarobit si minimalne na jeden semester.

trupik

Na kolkych pohovoroch ste boli, ze ste taki svetaznali ? Ja mam vystudovanu elektrotechnicku VS a som v meste, kde som studoval, nie kde som sa narodil a kde mam rodinu. Ziadne znamosti ani rodinkarstvo teda nehrozili. Napriek tomu som bol na 4 pohovoroch a na 3 ma vzali, na jednom by ma vzali, ak by som mohol robit 8 hodin denne, co vtedy nebolo mozne, lebo som pisal diplomovku. Je si jasne, ze ked ma niekto vystudovanu socialnu pracu, tak sa niekam dostane hlavne po znamosti. Ale na to treba mysliet uz pri vybere skoly. Zvycajne plati tazko na cvicisku, lahko na bojisku. V tomto pripad - tazko na skole, lahko v zamestnani.

Mimulus

olivienka - veď aj ja sa tým riadim! To sme sa nepochopili :D

Tou ovečkou čo bude mať kvalitnejšie mlieko asi zakladateľka byť nechce nie? Prečo by mala chcieť a dúfať, že bude mať síce svoju česť, názory a hodnoty ak sa nikde s týmto postojom neuplatní. Alebo ak ostane na lúke sama...

Ani toho Ježiša si celkom nepochopila, pretože sa pozri na svet ako vyzerá dne :( Myslíš, že sa obetoval a veril niečomu preto aby na svete panovala, nenávisť, predsudky, neistota, chudoba, hladomor, závisť. Ak ľudia jeho posolstvo prijali a berú si z neho príklad tak prečo je na svete toľko vrážd, prečo sú všade vojny, prečo sa to dobro a láska nešíri???

olivienka

mimulus, ja som to pochopila aj bez tvojho siahodlhého vysvetlenia, ale riadiť sa tým nechystám... ja si cením svoje hodnoty viac než to, aby ma okolie "prijalo" alebo aby som mala ultra špeci prácu - za cenu, že mi bude na vracanie samej zo seba. a z ovečkami je to presne naopak, než píšeš. stádo spása burinu, ja si pôjdem radšej na druhú stranu lúky hľadať šťavnatú trávu. ak ma za to bača zabije, jeho smola, mohol mať zo mňa kvalitnejšie mlieko ako z tamtých :D
a mimochodom, paradox, že spomínaš ježiša - ktorý zomrel za to, čomu veril a na čom nebolo nič zlé (okrem iného aj za hriechy ľudí - bola to obeť, ktorú dobrovoľne podstúpil, ale to teraz nemienim rozoberať, aj keď ja veriaca naopak som). ako vidíš, ešte aj po 2000 rokoch sa o tom hovorí a presvedčil MILIARDY ľudí. čo myslíš, koľko by ich presvedčil tým, že by sa prispôsobil, a čo by mal zo života, v ktorom by zradil samého seba, aj keby si "požil dlhšie"?

Mimulus

lost - palec hore :)

olivienka - aby si lepšie pochopila o čom som písal tak Ti uvediem príklady.

Predstav si veľkú zelenú lúku a na nej ovečky, ktoré spásajú chutnú zelenú trávu. Jedného dňa k nim pribudne ovečka, ktorej jednoducho tá chutná zelená tráva nechutí a vždy ide na opačnú stranu lúky spásať burinu. Čo myslíš presvedčí celé to stádo aby zrazu začali žrať burinu? Myslím, že nie a tá ovečka tam ostane úplne sama. Buď ju bača zabije alebo ju zožerú vlci.

Predstav si väzenie a v ňom 15 vrahov a násilníkov. Viem, že by sa to nemalo stávať ale čo ak sa medzi nimi ocitne úplne nevinný človek? Čo sa stane ak by si sa tam ocitla napríklad ty? Myslíš, že presvedčíš tých vrahov, že sa k tebe majú správať slušne a že viera, dobro a spravodlivosť sú najdôležitejšie hodnoty? NIE! Určite sa Ti ich nepodarí presvedčiť a buď Ťa niekto z nich zabije alebo sa prispôsobíš. Budeš sa len jednoducho brániť tými istými zbraňami.

A teraz posledný príklad. Nie som síce príkladom veriaceho človeka ale prečo skončil Ježiš na kríži? Bol to predsa syn Boha. Bol to človek, ktorý sa snažil, rozširoval dobro, nádej, vieru a lásku a neprestal sa snažiť ani vtedy keď umieral. Myslíš si, že sa mu malo prispôsobiť okolie? Ak by sa bol prispôsobil on a aspoň raz by zaklamal tak možno by žil oveľa dlhšie.

Lost má pravdu no len ako jeden človek dokáže ovplyvniť milióny? Ak by sa naraz proti systému postavilo viac ľudí tak je to úplne super. Na Zemi by zavládol konečne mier.

Aj ja som sa vzoprel systému ale vôbec mi to nepomohlo skôr naopak pretože ak máš super prácu a si v nej perfektná tak sa jednoducho musíš prispôsobiť ak ju nechceš stratiť. A je úplne jedno či začne človek klamať a podrážať nohy kolegom ale v dnešnej dobe prácu stratiť nechce.