Je štúdium učiteľstva podradné?

Príspevok v téme: Je štúdium učiteľstva podradné?
kassandra

Ahojte
ani neviem ako zacat, jednoducho citim velky tlak..
studujem ucitelstvo v kombinacii anglictina a francuzstina, ale v dnesnej dobe a s mojim pristupom si nie som ista ci najdem v tomto obore uplatnenie ..
situacia na trhu prace je uz tak zalostna ze sa clovek musi obavat o svoju buducnost..
problem je ze ucitelkou nechcem byt, nejde ani tak o plat ale o to, ze sa necitim na taketo povolanie, jednoducho viem ze s detmi by som nevedela pracovat..
jazyky som si vybrala preto, ze mi boli najblizsie, aj ked som donekonecna zvazovala studium inych odborov ( aj som si dala prihlasky a prijali ma) a mali aj urcite lepsiu perspektivu, no nakoniec som si vzdy povedala, ved by ma to nebavilo, a nezvladla by som to, nemam na to a tak som ostala pri starych dobrych jazykoch..mohla som zvolit este tlmocnictvo/prekladatelstvo avsak to sa mi zdalo narocne, tak preto som si vybrala ucitelstvo ..
ale pocas celej tej doby uvazujem co ja s tymi jazykmi mozem robit ak nechcem ucit? dnes sa jazyk bezpochyby vyzaduje uplne vsade ale vacsinou propritom aj nejaka odbornost v urcitom smere.
ja uz neviem ci som len taka pesimistka no problem je hlavne ze som nepriebojna, ticha povaha, takze pri rade tipu ze sikovny clovek sa uplatni vsade mam akosi pocit, ze ja sa tam nepocitam najma koli malej pribojnosti

co si o tom myslite? rada by som pocula nejaky nazor nezainteresovanej osoby ( aj ked uz si viem predstavit ako am zjazdite, usudzujuc z reakcii na tomto fore :D )

Tarja93

Tiez studujem ucitelstvo - cudzi jazyk + prirodovedecky predmet, kebyze ma to netahalo k ucitelstvu, rozhodne by som si toto studium nevybrala. Bohuzial mam taky pocit, ze ak tuto skolu skoncim, vyjdem z nej este hlupejsia, ako som do nej prisla. Naozaj som ocakavala cosi ine, toto sa studiom jazyka nazvat neda, skor studiom teorie o jazyku, vyuzitie danych ,,vedomosti" v praxi fakticky nulove. Nuz, mam, co som chcela...

kassandra

dakujem velmi pekne vsetkym za povzbudzujuce reakcie :))

nuz, na skole asi ostanem, zatial som nenasla nic lepsie, nemam lepsi napad ani nejaku inu alternativu ktora by ma viac bavila, (teda mala som nieco ine v zalohe ale od toho som uz upustila), len ma stale zozieraju pochybnosti

mathias: povodne som si myslela ze tlm/prekl. je tazsie ale teraz na skole vidim uz ze v tom nie je az taky rozdiel, vela predmetov mame spolocnych a celkovo si myslim ze by som aj tamto zvladla,

Marek_123

Ak budes vediet komunikativne dva cudzie jazyky , tak sa nemusis bat. Ani zdaleka nemas jedine uplatnenie v skolstve.A ak ta to nebavi, tak tam urcite ani nechod. Firmy sa snazia prerazit do zahranicia, dokonca aj male slovenske firmy, a na to potrebuju ludi, ktori im dohodnu podmienky, atd.Velakrat nemusis mat skolu v odbore, staci ak ti to mysli, a oni si ta zasklia na to, co potrebuju. Skolu ti tak ci tak da len velmi malo do praxe.Nenapisala si, co by si chcela robit, ak nam das tuto informaciu, bude sa k tomu lepsie vyjadrovat

zewa

Môžeš učiť v jazkovke, prípadne založiť jazykovku. Môžeš robiť v žurnalistike - prekladať zahraničné správy pre noviny, televíziu. Urobíš si kurz personalistiky a pre francúzsku firmu môžeš v pokoji pracovať. A koniec koncov môžeš zostať na výške robiť si PhD. a máš aspoň na 4 roky postarané. Skús odísť do sveta - na loď. Urob si kurz pre sprievodcov a v BA nájdeš uplatnenie. A ak máš pocit, že existuje niečo, čo by si chcela robiť a bojis sa, skús psychoterapiu a popracovať na prístupe k samej sebe ;)

panika

niektore zamestnania u len praca..niektore su poslanim...byt ucitelom je poslanie..ak si si nie ista/isty....ani to nerob (nestuduj)..su veci a pocity, ktore idu zo srdca...tu nikdy nesmie ist o peniaze a spolocenske uznnie, pretoze zijeme na Slovensku..byt ucitelom z lasky k detom a narodu...to je o prave poslanie (odporucam zabezpeceneho partnera)

xxy

ak si neveris, bude ta to sprevadzat cely zivot. nemusis ucit, mozes robit sekretarku alebo tak. moja znama robi tlmocnicku a vystudovala ucitelstvo. ale nikomu sa neda vyvestit osud dopredu.

fero11111

ze neviem co cches vlastne od nas a ocom pises ale v skratke

vediet viva la franc a anglicky uplatnis sa v kazdej lepsej firme tak nestresuj ano ? a makaj na jazykoch