Veľká nerozhodnosť - hľadám pomoc

Príspevok v téme: Veľká nerozhodnosť - hľadám pomoc
winnie77

Uz dlhšiu dobu mam neskutocne problemy rozhodnut sa. V celkom beznych veciach ako je nakupovanie a pod. V obchode strávim aj hodinu pri výbere, neviem si vybrať farbu, hľadám kde sú chyby...neviem sa rozhodnúť medzi 2 rovnakými kusami. Keď sú veci rovnaké alebo podobné neviem vybrať, ktorú..len stojím a premýšľam..potom keď už kúpim, tak mám úzkosť, výčitky, či som nemala kúpiť to druhé, niekedy idem aj vymeniť za iné...ked niečo nekúpim...tak potom rozmýšľam, nič in nevnímam, len to že som to mala kúpiť..Neviem čo sa to deje som z toho na nervy...kde mám hľadať pomoc, dá sa z toho dostať? Predtým som nemala také problémy, možno len bežne ked niekto vyberá, ale teraz ma to už prepadá je to normálne? pomôžte, poradte, ak niekto má podobný problém

winnie77

ďakujem magy :-)..v pondelok sa objednám len neviem psychiater či psych. dúfam, že mi poradia a pomôžu, lebo už si to všíma aj moje okolie a nemôžem takto pokračovať...

Magy

extremna nerozhodnost je jeden z priznakov depresie, ale byt takto nerozhodny este neznamena, ze depresiu mas.
K takejto extremnej nerozhodnosti prispievaju osobnostne rysy, casto moze ist aj o problemy so zavazkami ci nedostatok sebavedomia. Ludia s nizsim/nizkym sebavedomim sa zvycajne dohaduju sami so sebou (a maju problem sa dohodnut) alebo sa pytaju inych na nazor (az pricasto). V takych pripadoch clovek potrebuje externe potvrdenie nazoru. Zeny maju vacsiu tendenciu sa pytat na nazory ostatnych pri svojom rozhodovani.
V urcitych situaciach ci stavoch moze byt zavazok ku konecnemu rozhodnutiu zdrvujuci, dokonca az do tej miery, ze sa zacnu vyhybat podobnym situaciam uplne.
Osobne sa domnievam, ze tvoja extremna nerozhodnost je len "vrchol ladovca" a prameni z hlbsieho a chronickejsieho problemu v osobnom ci profesijnom zivote, o ktorom nepises.
Neziadam ta, aby si sa tu spovedala, ale dany stav, ako ho opisujes, bude vyzadovat odbornejsiu pomoc.
Nie je to ziadna hanba, vyhladat psychol. poradnu a dohodnut si stretnutie. Psycholog s tebou rozoberie vsetky aspekty daneho stavu a najme ta uvidi osobne, pri rozhovore bude klast cielenee otazky a dopracuje sa k pricine tvojho stavu. Nasledne ti ho vysvetli, pomoze pochopit preco sa tak deje a pomoze zvladnut a prekonat. VZDY je potrebne sa snazit riesit podstatu problemu, nie iba jeho priznaky.