Toxoplazmoza

Príspevok v téme: Toxoplazmoza
zuzka5445

dobry den...s priatelom sa asi zacneme pokusat o babatko, ale mam strasny strach ze by som mohla mat toxoplazmozu, kedze mame doma macky a uz dlho mam zdurenu uzlinu..viem, ze ked to raz prekonam ostanu mi protilatky, ale neviem ci som to mohla niekedy prekonat..mam z toho strach, ze mozem byt neplodna, to by som neprezila.mozem len tak dojst k lekarovi, nech mi urobi krvne testy.???poradte prosim

dazdovka666

No, nedalo mi to... :))) emalea, ty aj s babatkom by si sa asi mala prestahovat na dedinu k babke a spavat v sope - vies, ze by si si vyskusala, ake to je, ked je zviera najprv zvyknute spavat v byte v pelechu/na gauci/v posteli a nasledne by si ho davala do sopy. Ty kokos, nestacim sa pozastavovat nad obmedzenostou niektorych "mamiciek"...
Este k tej mojej kamaratke, asi si prehliadla, ze tu CHS ma jej DCERA, takze ta by tiez ochotne tie tabletky jedla :)
naja, dakujem.
emily, super prispevok, konecne nejaky, co ma zmysel.
rng, tvoje nazory sice nie su tak uplne od veci, ale ako tu uz niekto napisal, existuju plemena psov a maciek, ktore jednoducho su vyslachtene na to, aby zili vnutri a nie na dvore, o tom nemienim diskutovat a predpokladam, ze ani nikto tu. Okrem toho, ak aj clovek byva na dome, ze ma pre zviera velky dvor na vybeh - teraz hovorim o psoch - z pohladu kynologa je ZIADUCE, aby ten pes mal pristup aj do domu - z hladiska socializacie zvierata. Pes sa potrebuje vediet zaclenit do tej jeho "svorky", a to jednoznacne nepojde, ak je pes niekde zavrety v koterci alebo vo vybehu alebo si len pobehuje niekde po zahrade. A hlavne ze potom sa vsetci pozastavuju nad spravami ako nejaka krvilacna psia bestia roztrhala decko alebo babku alebo neviem koho... Bohuzial, toto si ludia robia sami, tak nech sa necuduju, maju, o co sa "snazili" cely zivot a tak im treba.

emalea

no vidím, že na fórach ľudia radi "slovíčkujú" asi vám prekáža, že som použila slovo "zbaviť sa " mačky, no ono vám milovníkom zvierat to asi pripadá, že tú mačku by som najradšej putila z 10teho poschodia! no to je vaša vec! máte plnú pusu o zodpovednosti za zviera, alee ja to vidím inak: a čo takto zodpovednosť za zdravie svojho bábätka??? nebavme sa tu len o toxoplazmóze ale aj o iných infekč.ochoreniach prenášanými zvieratami! a hlavne, keď v malom byte sú pokope ľudia a zvieratá...nevidím nič zlé na úvahe, že keď sa má narodiť bábo, treba zviera "presťahovať"babke na dedinu ...tá naša vlastne obe babky s tým nemajú žiadny problém!! alebo si myslíte, že mačička bude potrebovať psychológa, lebo sa nebude vedieť vyrovnať s tým, že nebude zaspávať večer na svojej obľúbenej sedačke ale niekde v šope na dreve? no...neviem, neviem....

Naja85

Emily, Dazdovka, tlieskam! Dvaja ludia s rozumnymi nazormi.

Emalea, co to svedci o charaktere cloveka, ked sa zbavi zodpovednosti alebo prehodi zodpovednost na niekoho ineho(babka) za zviera, ktore si sam obstaral? Ta babka alebo utulok sa Vam urcite podakuju! Preco vzdy niekto iny musi znasat nasledky nezodpovednosti a hluposti inych? Predstavte si, ze tiez patrim k tym ludom, ktorych nenechaju chladnych vyhodene zvierata, ci pes , macka lebo ine a snazim sa im akokolvek pomoct. V mojom meste, na sidlisku, kde byvam, sa prave potuluje nejaky krizenec, lebo jeho hovado majitel ho vyhodil(musel mat k tomu samozrejme "relevantny" dovod-mozno tiez nejaka alergia). Vela ludi sa ho snazime odchytit, ale je problem, ze hafan ma strach a panicky uteka. Pobehuje po ceste, ohrozuje bezpecnost premavky. Vzdy ked si na toho psa pomyslym, pomyslim si aj na jeho "pana" a nebudem tu pisat, ake slova ma napadaju(su to vulgarnosti). Tymto sa chcem podakovat vsetkym naozaj zodpovednym majtelom!

Emily opat

O tom ze toxoplazmoza predstavuje nebezbecenstvo pre tehotne zeny s tym ja suhlasim. Ci mi vadi, je ta panika absolutne NEOPODSTATNENE okolo maciek. Na ktore sa zvaluje vsetka vina bez toho aby ludia vedeli zopar faktov:

Toxoplazmoza je ochorenie, ktore sa prenasa zo ZVIERAT (nie len maciek) na cloveka.
Sposobuje ho parazit Toxoplasma gondii ktory napada mysi, vtaky, hydiny, osipane, kravy, kraliky.... Preco sa tozoplazmoza tolko spomina v suvislosti s mackami je, ze len tam ma parazit schopnost MNOZIT SA. Macka sa nakazi pozretim infikovanej mysi, vtaka, alebo zavadneho suroveho masa. Macka po nakazeni vylucuje v stolici po dobu 2-3 tyzdnov vajicka toxoplazmozy. Po uplynuti tejto doby si vytvori protilatky a vajicka uz nikdy v zivote vylucovat nebude, aj keby sa este toxoplazmozou este niekedy nakazila. Cize kazda macka je pocas svojho zivota nebezpecna 2-3 tyzdne.
Ako sa moze clovek nakazit od macky pocas tychto 2-3 tyzdnou? Urcite nie hranim sa s nou, hladkanim, dotykanim sa predmetov, ktore s nou prisli do styku. Jedina moznost nakazy je zjedenie casti jej vykalov! Ak napriklad holou rukou odstranite vykal macky, potom si neumyjete ruky a zjete napriklad mrkvu. Ale!!! Nato aby ste sa nakazili by museli byt tieto vykaly macky starsie viac ako 24 hodin (vtedy su dozrete a parazit je schopny vyliahnutia).
Cize ak ma niekto doma macku, cisti dvakrat denne zachod, nekrmi ju surovym masom, umyva si ruky, je jeho sanca nakazit sa hraniciaca s nulou. A tehotesntvo nie je absolutne dovodom davat macky prec.
Toxoplazmoza moze byt akutna a latentna. Zalezi ake protilatky mate v krvi. Pokial ide o IgG znamena to, ze ste uz v minulosti nakazu prekonali a ste DOZIVOTNE chraneny. Nikdy uz nemozete mat toxoplazmozu akutnu, ktora je nebepecna pre plod. Pri akutnej forme mate protilatky IgM (ale pozor, casto su vysledky falosne pozitivne!) a v pripade tehotenstva musi vasu situaciu musi posudit specialista. Pokial zena tehotna nie je, ochorenie v akutnej forme ma prejavy ako prechladnutie alebo slaba chripka, t.j. zvysena teplota, zdurene uzliny, unava. Pokial nie ste clovek s odrovnanou imunitou, napr clovek s AIDS, nepredstavuje toto ochorenie hrozbu. Velka cast populacie sa uz s touto nakazou stretla a ma dozivotne vytvorene protilatky.
Najcastejsie priciny nakazy su: konzumacia suroveho, alebo nedostatocne upraveneho masa, neumyta zelenina, konzumacia infikovanych vajec a nepasterizovaneho mlieka.

RNG

Nuz ja by som toxoplazmozu nwebral na lahku vahu moze to serioanwe poskodit babatko, a je toho ovela viac, ako by sa clovek nazdaval
en.wikipedia.org
Vobec paraziticke infekcie su lekarmi hrozne podcenovane a casto su za roznymi chorobami, najma dnes hovoria o "autoimunnych" a roznych alergii s nimi spojene.

Emily opat

Kazdy ma svoje preferencie ako chce zit a co povazuje za normalne a spravne. Je fakt, ze su plemena aj maciek aj psov ktore su vhodne vylucne do bytu a vonku by neprezili. Samozrejme ze treba aj zdravy rozum, do jednoizboveho bytu nebude najidealnejsia doga. Uz davno sa nepovazuje sterilne prostredie za vhodne pre deti ci cloveka. Strasit tu nejakymi infekciami, nakazami je nemiestne prehnane. A radit tu niekomu, ze ked pride dieta tak sa macky treba zbavit je totalny primitivizmus. Vdaka takym ludom su utulky plne, mnohe zeny venuju cely svoj cas a peniaze na zachranu a najdenie noveho doma prave pre taketo zvierata. Ktore si niekto zaobstaral, ked mu vyhovovali a potom ich jedneho dna vykopol. Sanca aby sa mamicka nakazila toxoplazmozov od maciek ak dodrziava par jednoduchych zasad je skoro nulova. Skor sa nakazi z neumytej zeleniny ci nedostatocne upraveneho masa, ale je to tak lahke a pohodlne zhodit to na macky. Oblubena prax aj lekarov. Navyse obrovske mnozstvo toxoplazmu uz prekonalo a ani o tom nevie, t.j. uz na nu nemoze ochoriet v tehotenstve. Staci jednoduchy test, ktory vam na to ta odpoved.

lenka19796

zuzka5445
ahooj takze opisem ti moju situaciu. my ked sme sa zacali snazit o babo ,dali sme si spravit obidvaja krv testy a ja som mala tu toxoplazmu..nie je to nic hrozne a doktorka ma uistila ze ked ostanem tehotna ,budem musiet len upravit niektore navyky a vsetko bude ok..par mesiacov nato som ostala tehotna a v testoh krvnyh som to mala tu toxoplazmu, takze nesmies jest surove meso,ryby, vsetko ovocie a zeleninu umyvat v specialnych pripravkoch namocene 15 minut a potom dobre oplachnut ( zijem v zahranici a u nas sa nato pouziva AMUCHINA), nesmies zahradkarcit pocas tehotenstva, a mala by si sa vyhybat mackam. ja som to cele tehotenstvo prisne dodrziavala a dnes ma moj maly 16 mesiacov a nemali sme absolutne ziadny problem ani maly ani ja...takze neboj sa,vsetko bude ok. a je dost mozne ze ked zijes s mackami tak tie protilatky mas uz v tele vytvorene. v kazdom pripade si daj spravit krvne testy aby si vedela...ale nieje to nic hrozne..viem ze to ma v tehotenstve veeelmi vela zien a aj skoro vsetky moje kamaratky to mali. a u vsetkych bolo vsetko v poriadku. dolezite je vsak to zistit a patricne sa potomn starat o seba..takze drzim palceky aby sa vam cim skor zadarilo babo.ahooj a ked budes mat nejake otazky ,tak sa kludne pytaj

RNG

Ja mam velmi rad zvierata, psi aj macky maju na mna velmi ukludnujuci ucinok, ale moj osobny nazor je, ze do maleho bytu sa nehodia, nielen kvoli hygiene a monosti roznych nakaz, ktora sa zvacsuje cim viac ludi a zvierat je v tom istom priestore, ale aj z dovodov, ze byty su aj tak uz co sa tyka prenosu nakaz primale na zabranenie epidemiam.
Aj ludia aj zvierata obvykle potrebuju ovela viac osobneho priestoru, co v prirode je samozrejme ale v civilizovanom svete dnes nie.