Strach

Príspevok v téme: Strach
nika88

ahojte, mam taky pre mna dost velký problem, co sa týka fobie. Mam pocit mocenia a silnie to viac, ked som niekde kde nie je WC, napr.cestou do prace..az ma chyta panika a je mi z toho na odpadnutie..
Velmi mi to zeprijemnuje zivot a neviem sa s tym sama vysporiadat..ako vytiahnem paty z domu uz to na mna ide.Stale je to horsie a horsie..docitala som sa, ze by mi mozno pomohla hypnoza?
u lekara som nebola...neviem si sama pomoct...dakujem za radu

mizu82

nika88-Tvoj problém sa volá agorafobia.
Býva často spojená s panickou poruchou, generalizovanou úzkostnou poruchou. Je to jednoducho úzkostná porucha. Sám sa na tieto problémy liečim ale nie že mám pocit na WC, ale pocity na odpadnutie, závraty,bušenie srdca,návaly horúčavy.....neskôr som dostal depresie a začal som sa liečiť už neskoro. Teraz sa stým mordujem už 5 rokov.
Navštív psychológa, alebo psychiatra.
Psychologia je podľa mňa taka nijaka,mne osobne nepomohla. Psychiater mi vysvetlil, že musím nejaký ten mesiac prežiť na liekoch, teda v absolútnej pohode a \\\"vymaže\\\" sa to z mechelice. Ja som ho samozrejme nepočúval a nechcel som byť na liekoch.....Až som to celé posral a už je z toho 5 rokov.
nechcem zle poradiť preto navštív odborníka, ale radšej psychiatra a potom s pomocou aj psychológa sa toho úplne zbavíš....
Držím palce!!!

nika88

dakujem za vsetky rady..uvedomujem si, ze vsetko mam v hlave..skusala som aj vydrzat s cim nemam problem, ked som doma alebo v robote, lenze problem je v tom ze ma chyti panika, ked nevidim WC..az take stavy, ze mi ja na odpadnutie, co samozrejme je vsetko hlave, uz ma boli aj zaludok a nehovorim o hnackach, co som z toho vsetkeho v strese..
neviem ako dalej, no takyto zvysok mojho zivota si nepredstavuem

bella12

htherapy, niečo o iracionálnej fóbii viem a pomohla mi práve táto logika, ktorú odporúča psychológia ako veda (kognitívno-behaviorálny prístup). Namýšľala som si pocity na zvracanie (aj keď mi nemalo byť z čoho zle, dokonca som si vďaka anticipačnému stresu sama privolávala stavy "preháňania". Dokiaľ som stále utekala na záchod, dovtedy som sa trápila. Tak som si povedala dosť a zistila som, že som v tomto stave vydržala hodiny a nič sa mi nestalo.

htherapy

Bella12,
celkom dobre nerozumiem preco neodporucas hypnozu, ked sa v nej zjavne podla viacerych prispevkoch nevyznas. Netvrdim, ze na dany problem je hypnoza nalepsia pomoc, ale urcite by som ju nezatracoval.

Pises sice o logike, ale ta zohrava prilis malu ulohu oproti iracionalnej fobii.

bella12

nika, je jednoduchý spôsob ako zistiť, či je Tvoj problém psychického alebo fyzického rázu. Ak Ti opäť bude treba na WC, keď budeš vonku, choď akonáhle budeš mať možnosť na WC a sleduj, koľko toho vymočíš. Ak málo (predpokladám, že pred odchodom z domu ideš preventívne na WC), tak je to psychika. V strese Ti telo či pocity hovoria, že potrebuješ na WC, aj keď v skutočnosti Ti pri takej "zásobe" moču v močovom mechúri v situácii, keď si v pohode, nič nesignalizujú - lebo ani nie je dôvod. V tomto prípade je najlepšie si tieto klamlivé signály tela nevšímať, určite sa nepocikáš. Svoju úlohu hrá aj anticipačný strach, už dopredu sa stresuješ (čo ak mi bude treba) a akoby si to privolávaš. Keď budeš zakaždým, keď pocítiš nutkanie na močenie utekať na wecko, len si budeš tento psychický problém živiť a udržiavať. Lepším riešením je naopak vyskúšať, ako dlho v tomto stave vydržíš bez toho, aby si na WC šla - budeš prekvapená.

Hypnózu určite neodporúčam, ak si nechceš privolať ešte ďalšie problémy. Toto sa dá zvládnuť v pohode, keď pôjdeš na to logicky: nemám čo cikať, nutkanie na močenie je zavádzajúce, nič sa mi nestane, keď si to nebudem všímať. Vyskúšaj a uvidíš, že to funguje. Nebudeš predsa lietať na WC zakaždým, keď Ti Tvoja psychika zavelí.

mirka169

Ja keď idem rano niekde napr. ku doktorke, tak rano nikdy nepijem, pretože tiež mam stale taky pocit. Keď sa nenapijem, tak je všetko v poriadku. Skus to aj ty, možno pomôže. :)

unknown89

lekar ti nepomoze .. je to psychika ... mal som nieco podobne v detstve a najhorsie na tom bolo ze sa mi ani nedalo :-D cize mi trebalo cikat aj ked mi vlastne netrebalo .. a ked mi trebalo tak to neslo ...