Maslo ci margarin?

RNG

Chia okrem ineho obsahuje hromadu mikrovlaknin=rrozpustnych vlaknin/soluble fibre dnes je vseobecne zname, ze tieto odmoruju telo a znizuju tlak, to nie je nic noveho.
A kedze ma chia velmi nizky glycemicky index, je velmi dobra aj pre cukrovkarov na rozdiel od beznych skrobovych zrnin.
Ber chiu nako novu cennu potravinu, plnu zivin a nepytaj sa zbytocne lekarky, ktora o tom nevie nic(cest vzacnym vynimkam) lebo sa to v skolach neuci zatial.
Co ale lekarov naucia dokladne je strasit ludi proti vsetkemu, co nepoznaju a tvrdit nezmysly, ze doplnky mozu uskodit.

zvedavka

tak zatial tie chia semienka pijem sama. zda sa mi,ze citim znizenie tlaku,tiez mam ten moj nizsi, trochu sa mi krutila hlava. davam si len jednu lyzicku do pohara vody. mate niekto skusenost?

zvedavka

ziadna odpoved? len som chcela vediet, ci informacia, ze chiu treba uzivat pod dohladom lekara, ak ma nizky tlak alebo uziva lieky na srdce, ci vysoky tlak, je opodstatnena. stretla som sa s nou len na jednej web.stranke.
za rady dakujem.

zvedavka

aha, tak sa mi aj zdalo, ze nemozu byt toxicke, inak by ta informacia bola na kazdej stranke o chia. nasla som vsak nieco ine, a to ma zaujalo, lebo mama mala cely zivot nizky tlak, potom zacala mat problem so srdcom, a tlak jej skakal z nizkeho na velmi vysoky. berie na to tabletky, potroche sa jej urovnava. ak by chcela uzivat chia, je tato VAROVNA informacia z jednej stranky pozivani chia spravna?
ChiaSeedEurope odporúča tým, ktorí trpia hypertenziou alebo hypotenziou, konzumáciu Chia semien len po konzultácii s lekárom. Zvl᚝ť Vás vyzývame, aby ste navrhli svojmu lekárovi "príjem semien Chia ako doplnok liekov na zníženie krvného tlaku".
Odporúčame použitie menších dávok, pod prísnou kontrolou tlaku pre tých, ktorí už majú nízky krvný tlak.
Ma teda vytlacit stranku o chii a priniest ju svojej lekarke a opytat sa na rizika? pochybujem, ze lekarka o chii pocula, a za druhe, nie som si ista, ci jej jej uzivanie hned nezatrhne, ak si precita toto varovanie. zvycajne sa lekari upnu na chemicke lieky a prirodne suplementy neuznavaju. nie som si ista jej postojom,, ale nechcem, aby sa mamina nechala lahko zastrasit.
dakujem :)

RNG

Toxicke produkty sa nemozu predavat ako potraviny. Taka zmienka je obycajna loz.
Chia/salba/salvia hispanica je dodnes velmi cenne jedlo indianov, niekedy Inka rise, pouzivali ju bezci, ktori bezali casto az 2 dni na dorucenie sprav a cerstvych potravin z pobrezia do Cuzca a Machu Picchu.

zvedavka

lost, ty si minule pisal,ze chia su toxicke. dnes som nasla toto:
POTRAVINÁRSKA BEZPEČNOSŤ
Chia semená neobsahujú lepok (GLUTEN FREE) a nemajú známe žiadne kontraindikácie, preto sú vynikajúcim doplnkom výživy pre celiatykov. Sú netoxické a sú dobre tolerované na úrovni alergénov...
chcem teda vediet, ak niekto dokaze podat spravnu informaciu, ci chia su toxicke alebo nie.
vsetky pozitiva, co som o nich precitala, su tak uzasne, ze urcite potrebujem dokaz pre alebo proti ich toxicite. lost, odkial mas svoju info? ja som sa s nou zatial na ziadnej stranke nestretla.

lost

ono problem je, ze je to podla mna nelzucitelne s dnesnym zivotnym stylom.
napr mat sliepky...
slepaci vyvar je super, ze? :D
hlavne domaci
mnam mnam :)
ale sliepky treba krmit, kazdy den menit vodu..
a potom ani dovolenka je nemozna
pokial clovek nema suseda, ktory je toto ochotny za neho tahat..
zase na 1-2 tyzdne o neni az taky problem..
a vies si predsavit, ze by dnesny mladik kydal hnoj z vybehu tych sliepok? :D
hahaha
tak ja som to videl stale, ked som bol maly, a neprislo mi to neprirodzene.
Bohu vdaka za taku rodinu, Bohu vdaka.. :)
a teda hladne vdaka patri tej mojej rodine :D
moze mat clovek miliony na ucte :D v tescu za to stale dostane smejdy :D ale mat knowhow a zaspinit sa, je na nezaplatenie :D
je otazne, ci je to rentabilne, pre 1 sliepku mat tolko prace..
mno.. podla mna... su veci ktore sa v zivote neoplati menit :) k nim urcie patri spanok, a aj strava a mozno a ine veci, ktore este musim objavit :D