Moja kamaratka sa reže

Mimulus

Napíšem ti to takto - ak existuje okrem teba ešte niekto kto by to dokázal pochopiť a ktorý tej tvojej kamarátke dôveruje a má ju rád tak by som to tomu dotyčnému povedal aj napriek tomu, že by som riskoval stratu priateľa. Ale rodičia to určite nebudú a ani škola. A teoreticky ak existuje niekto kto ju má rovnako rád ako ty a komu na nej naozaj záleží tak jej vôbec nemusí prezradiť, že o tom vie. Môže to byť len medzi vami. Ty si chalan ale čo ak sa radšej zdôverí nejakej veľmi dobrej priateľke. Dobre popremýšľaj no hlavne nerob nič neuvážene.

Meretseger

sususu: Sklamanie v láske je pre SP častým spúšťačom, i u mňa to tak bolo. Ďalej psychické poruchy, najmä emočne nestabilná osobnosť hraničného typu, tá to má priamo v diagnostike. Ďalej nízke sebavedomie, pocity zlyhania a robenia chýb, aj v tom, za čo človek nemôže, etc....

irise

sususu- lebo ju nechal priatel ktoreho velmi lubila, navyse jej povedal veci ktore v nej vyvolali sebanenavist a nasledne rezanie... ze to vobec necitila,psych. bolest previedla na fyzicku...no je to pre zdraveho cloveka nepochopitelna vec, preco to niekto robi, ale dost mladych dievcat to robi, kto hlbsie kto nie .. je to smutne, treba to riesit,ale urcite (zatial) nie bonznutim..

Meretseger

Ako človek, čo sa reže, ti viem dobre povedať, čo by pravdepodobne vôbec nezabralo, naopak, narobilo by to ešte viac zla: povedať to ešte tretiemu človeku, napr. jej rodičom alebo učiteľovi. Neodsudzuj ju, vedie ju k tomu iste veľká bolesť, aby siahla po takomto zúfalom riešení. Skús sa s ňou o tom porozprávať - citlivo, aby to nebrala tak, že na ňu nejak tlačíš, a ak sa ti prizná, že si s tým už nevie rady, čo je ľahko možné, mohlo by jej pomôcť psychológ, hoci človek sa z toho nedostane, pokiaľ sám nechce. Ale treba vychytať príčinu, pokým ešte nepadla úplne do závislosti.

irise

Vlado, ahoj. Ja som mala tiez kamaratku - mala vtedy 17, ktora sa rezala, dosla som na to nahodou.. ked som jej povedala ze to viem, tak mi prezradila preco, porozpravali sme sa a slubili si ze si budeme pomahat... takze potom sama prestala, uz sa nereze! bez pomoci psychologa,psychiatra... cize da sa to, no zavisi ze ako hlboko sa v tom tapa.. musis byt velmi pozorny, pomahat jej, byt tam ked ta treba. kolko mate rokov?