zivot so schizofrenikom ano alebo nie?

PF2014

Benjaminka, teraz si ma trochu naštvala, nedalo mi nereagovať, aj keď sem neprispievam skoro vôbec. Poznám dosť ľudí so schizofréniou, áno, sú také formy, kde ten človek je naozaj odpísaný a nevládze zájsť ani do mesta, niekedy to má ťažký priebeh a záleží od druhu schizofrénie, je ich niekoľko, ale poznám aj takých, čo by zvládli normálnu prácu a nie sú to žiadny agresívny ľudia, ani nikomu neubližujú, väčšina je milá a dobrá, aspoň, čo ja poznám, je to individuálne, povedať, že utekať od všetkých chorých je hnusné, lebo aj ty tak môžeš skončiť, z mesiaca na mesiac, to len dneska si všetci myslia, že sú neohrození, keď sú zdravý, takže mohla by si mať trošku pokory a úcty aj voči takým, zaslúžia si aj taký vzťah a normálny partnerský život, keď sa berú lieky pravidelne a človek na sebe pracuje, aj na vzťahu, môže byť takmer ako ostatní.

Na niektorých ľuďoch schizofréniu vôbec nevidno, pôsobia ako normálni ľudia, ktorí aj majú normálne životné ciele, túžby, sny, len to majú ťažšie. Jasné, je to na zváženie, žiť s takým človekom asi bude o niečo ťažšie, ako s bežným človekom, ktorý sa nelieči, ale netreba hneď odsudzovať, fakt si to tí ľudia nezaslúžia, nie všetci takýto sú stratené prípady, hovorím z vlastnej skúsenosti, len niekedy nemajú dostatok pomoci a nemá im kto pomôcť.Tí ´´normálni´´, sú ešte niekedy viac šiši, ako taký, čo chodí k psychiatrovi dlhé roky.

Benjaminka6

Utekaj, utekaj, utekaj, nezačínaj si s ním. Ja som urobila tú chybu a dopadla som veľmi zle. Ak chceš bližšie informácie, tak iba cez email, verejne nie.

Ľudia, hľadajte si duševne zdravých ľudí..... Neničte si život.

Maros75

F20.8 nestresuj!!!
Ak by brala lieky ako ma...........nemala by ziadny problem!
Mi prides,ze sa jej chces zbavit pre nejaku inu suku a vyhovaras sa na jej chorobu.

jajjaaa

ajulik, mala som priatela s touto chorobou.pokial bral lieky, bolo to o.k.lenze casto ich sam vysadzoval, lebo priberal od nich.a tak tyzden , pokail este ucinky trvali to bolo o.k. ale potom sa to zvyklo zhorsit, povacsine az tak, ze sa robil, ze ma nespoznava, ked sme sa stretli, vyhybal sa mi, pretoze si myslel ze mu chcem skodit/podstata schizofrenie/alebo nedvihal telefony.vtedy som to pocitovala a trpela s nim.a zavisi aj od typu schizofrenie, su lahsie formy a tazsie.odporucam si nastudovat nieco o tejto chorobe. v sucastnosti sme dobri kamarati/ja som ale neiniciovaal rozchod/a je to tak fajn.takze-je to inidvidualne, zavisi od stupna choroby.ale ze to priznal,ze ma tuto chorobu, je od neho fer.vela zavisi aj od jeho ochoty liecit sa, teda brat lieky aby bola choroba pod kontrolou/kedze nie je liecitelna/drz sa.pa.

sh

schizofrenia nemusi byt dedicna,takisto ako ked ma niekto depky,neznamena to ze ich zdedi aj ich dieta. Ano nici nas tento svet,udalosti,ludia..

lilly

Tak ona niekde vzniknúť musí, to je jasné, ale ten tvoj bratranec keby mal deti, tak je vysoké percento, že to zdedia po ňom

jaaaa

to že či je schizofrénia dedičná alebo nie tak to neviem, ale viem to že môj bratranec ju mal a vôbec ju nezdedil. Zničil ho tento svet až sa z toho zbláznil. Neviem či by som dokázala žiť so schizofrenikom, ale hlavne to záleží na okolnostiach (ako veľmi sa milujete, ako často má "záchvaty", či je agresívny, či pravidelne užíva lieky a hlavné je že akú silnú má schizofréniu a či sa s tým vie vysporiadať...) Hovorím to z vlastnej skúsenosti lebo môj bratranec (schizofrenik) spáchal samovraždu.

lilly

Ahojte, teiž som so schizofrenikom chvíľu chodila, bolo to krátko po tom, ako u neho vypukla choroba a absolvoval liečbu na psychiatrii, ale ja som hneď nevedela, že čo mu je, to som sa dozvedela až neskôr. Ale hlavné je, že to bolo otrasné, on nemal city, iba o sex mu stále išlo, dlho to nevydržalo. Ale čo je podstatné a čo si treba rozmyslieť je to, že schizofrénia je dedičná. Od otca sa dedí s 80%-tnou pravdepodobnou a ak sú schizofrenici obaja rodičia, tak je zázrak, ak sa im narodí zdravé dieťa. Toto je fakt potrebné zvážiť, ak chceš ísť do vzťahu s takýmto človekom. Jedna vec je mať chorého partnera, ale celkom iná vec je mať choré dieťa...