Môj brat a alkohol. Ako mu pomôcť?

Príspevok v téme: Môj brat a alkohol. Ako mu pomôcť?
ajka36

Dobrý deň,
chcela by som pomôcť svojmu bratovi a jeho rodine ale neviem ako.Som jeho staršia sestra mám ho rada, veľmi trápi svoju manželku, svoje malé deti, ktoré ho prestali zaujímať(ak ho niekedy zaujímali.Ako sestra ho vnímam ako inteligentného,šikovného muža, ktorý ale nedozrel aj keď v dohľadnej dobe oslávi štyridsiatku,nemá jasno vo veľa veciach,manželstvo od začiatku nie je v poriadku,neváži si svoju ženu a ai sa tým netají a deti po ňom túžia ako po svojom mužskom vzore,len on sa k nim správa ako by ho otravovali.Alkohol prenikal do jeho života postupne až nástupom na vysoký post riaditeľa to nabralo na otáčkach a je na dennom poriadku.Jeho život je poznačený nevyzretosťou, akoby nevnímal súvislosti a nebezpečenstvá,neváži si čo má a o čo môže prísť.Tak, ako mu alkohol devastuje rodinu začal ho znehodnocovať v očiach kolektívu, ktorému je nadriadený a začína žať úrodu...,ktorú nechcel.Je zlý,vulgárny,keď sa ho pýtame na problémy všetko bagatelizuje ale je to s ním veľmi vážne.Zdravotne na tom začína byť tiež zle, tlak sa zvýšil,bojím sa o neho, ale on nespolupracuje.Je ťažko sa mu miešať do rodiny,do partnerstva zastupovať ho pri výchove jeho detí.Celý príbeh je o to krutejší, že jeho manželka pochádza z takej rodiny a ona jediná nepije, pretože alkohol jej zničil jej pôvodnú rodinu a zase bojuje s týmto démonom.Len sa prizerať a počúvať sprostredkovane čo všetko vystrája je pre mňa veľmi ťažké.Čo mám robiť?Byť pasívna?Každý z nás rieši svoj život, každý má starosti.My sme rodina v ktorej je vôľa pomôcť, ale je odmietaná.

Agnes999

A co chces robit so 40 rocnym chlapom? Dat mu na zadok a poslat ho klacat do kuta? Si uvedom, ze je to davno dospely clovek, zije, jak si vybral, nici seba i ludi okolo, hlavne jeho zenu a deti. Je o sebec a uz sa nikdy nezmeni.

ajka36

Ďakujem za príspevky a podporu myšlienky pomôcť blízkemu človeku,ktorý si neuvedomuje ako veľmi si dobrovoľne ubližuje.Tuším,že okolo nás je takých životných príbehov viac...je ťažké tým prechádzať.

zewa

Snáď bude lekár ochotný.
Ja ti ešte odporúčam, aby si ty zašla za psychológom. Mne veľmi pomohla nájsť spôsob akým komunikovať s ľuďmi s ktorými som nevedela ako. Prípadne som nevedela ako o niečom s druhými hovoriť. Môžeš si tam ten rozhovor cvičiť. Byť ty v úlohe tvojho brata, prezentovať jeho reakcie a psychológ v pozícii oponenta s rozumnymi argumentmi. No ale to by si musela byť ochotná urobiť to pre brata, čo nie je jednoduché a ani samozrejmé. Držím palce.

aga

to s tym lekarom sa mi zda fajn. ja by som za jeho lekarom zasla,povedala vsetko, dohodla sa s nim,nech ho predvola na nejake vysetrenie a popritom mu dala zistit aj pecenove ci ine testy, ktorymi sa zda zistit alkoholovy dopad na organizmus a potom by mu mal lekar povedat do oci, pol roka a finish.

Kazatel

Podla mna by si to mala risknut ... skor ci neskor sa to vyostri ked to pojde takto dalej a on si bude vychutnavat zivot cez alkohol ... casom pojde len osobnostne este viacej dole a znenavidite sa ... Moj brat tiez pil vela pretoze robi nocne a zakazdym jak prisiel z nocnej vypil pol litra whiskey len preto ze nemohol zaspat po nocnej "vyhovorky" zachutil mu alkohol a nevedel vyjst zo zvyku ... Mna to sralo a tak som sa snim o tom zacal bavit a povedal mu ze iny chlapi nemaju problem spat len ty ? tak musis pit ? tak to vyslo do takeho stadia ze klamal sam seba a hovoril ze on vobec nepije pritom pil stale ... neuvedomoval si ze je akymsi sposobom uz alkoholik ... Tak som sa snim pohadal a povedal mu svoje ze ho respektujem ale u mna je alkoholik a ze mu pomozem ... odvtedy cvici venuje sa sebe a nepije ... presi uz 2 roky ... Fakt som sa cudoval ze dohovaranie na rovinu mu pomohlo ... hoc ma to skoro stalo rozvratenie vztahu v rodine ... je lepsie zakrocit skor ako bude neskoro a alkohol mu tak zatemni hlavu ze mu nedohovori nikto ... zvaz tieti slova ... presiel som si podobnym peibehom ako ty ... Som hrdy na svojho brata ze sa odnaucil pit tvrdy alkohol ...drz sa a brat tiez

ajka36

Ďakujem za príspevky.Mám to naozaj chápať tak, že ho mám len sledovať a nič nerobiť?Žiť si svoj život a jeho neriešiť?On sa tvári, že je všetko v poriadku,že problém neexistuje.

Morzsi

suhlasim s predchadzajucim clankom pokial takyto clovek nspadne na papulu a dobre nosom nezaryje do zeme a nebude sa sam chciet postavit na nohy ... pokial on bude vediet ze je vzdy niekto kto mu pomoze a spolieha sa na toho cloveka on nikdy v deśebe nejade silu ako sa z takehoto bahna dostat cim skor padne na papulu tym lepsie

JeToTak

No a potom sa cudujeme ze ako to tu vyzera ked su riaditelia co maju riadit alkoholici.

Pomoze jedine liecenie ale v prvom rade musi chciet on, ak on nechce, nepomoze nic. Tym ze mu budes dohovarat ho este viac len nastves.

Okrem liecenia najlepsie bude ak sa s nim zena rozvedie odstahuje sa aj s detmi.
On sa potom asi zacne ozierat do nepricetna, pravdepodobne ho vyrazia z prace. Skonci ako posledna socka, boze chran aby ste mu pomahali ani keby na kolenach prosil nesmiete. Zacnu problemy zo vsetkych stran mozno sa z neho stane aj bezdomovec.
No a po par mesiacoch sa uvedomi a zresetuje sa na novy zivot a zacne opat od 0. Cim skor mu tento reset dozicite tym lepsie pre neho.
Aby si zas clovek zacal vazit aj usmev ci pohlad cloveka musi padnut na uplne dno pri ktorom sa jeho ego rozstiepi na drobnucke kusky.

Morzsi

alkoholikovi nepomoze nic len zazrak Bozi bud protialkoholicke alebo pravidelna navsteva v ambulancii drogových zavslosti ale pokial sam od seba nechce tak nic este ho skuste postrasit nejakým vasim spoločným znamym . lekarom takto bol i moj brat alkoholik a nezaberalo nic na protialkoholicke nechcel a nevedeli sme si rady raz isiel k lekaroovi a zobrali mu krv preco neviem a povedal mu lekar pan ladislav ak takto budete pokracovat mate pol roka rok zivota a odvtedy preslo pomali 10 rokov a nestrebe