Ako sa uvoľňuje energia z jedla?

Príspevok v téme: Ako sa uvoľňuje energia z jedla?
26matulienka

O zdravé stravovanie sa zaujímam už niekoľko rokov, dodnes mi však nie je celkom jasná jedna vec, a síce ako/ako dlho sa vlastne uvoľňuje energia z jedla? Snažím sa to nájsť na internete, ale nikde som nenašla žiadnu priamu odpoveď (ak nejaká existuje). Takže ak ju niekto pozná, budem veľmi rada, ak mi to objasní... Uvoľňuje sa všetka energia už v žalúdku, alebo jej časť, prípadne sa uvoľňuje až keď sa strávená potrava dostane do tenkého čreva, kde sa vstrebávajú aj ostatné živiny? Keďže napr. mäso sa trávi až 6 hodín (najmä tučné bravčové) bude sa energia z neho uvoľňovať postupne až tých 6 hodín ako sa bude postupne tráviť až kým sa celé mäso nestrávi? A ovocie strávi žalúdok za 2 hodiny, takže sa uvoľňuje tiež cca 2 hodiny alebo sa energia uvoľňuje hneď, keďže ovocie obsahuje cukry a tie rýchlo metabolizujú? Dúfam, že som to napísala zrozumiteľne :D a budem veľmi vďačná, ak mi to niekto vysvetlí. Ďakujem

drôt

michael, tvoje "vedomosti" su zalostne, radsej ich tu neprezentuj (to je vazne odporucanie)
Zlcnik ani jeho "kanaliky" neustia do zaludka, dokonca ani pepsin nie je ziadna kyselina, ale proteolyticky enzym atd...
otvor si ucebnicu, az potom prispievaj, inak ludi iba zmaties a seba zosmiesnis.

michael

Pre pána jana drot To som mal všetko rozpisovať ?! Ved by som zapísal celý net.Samozrejme , že žlčník je prirastený na pečeni a do žaludka sa dostane kanalikmi atd, a v žludku sú dve základne kyseliny kyselina chlorovodikivá a pepsín. A čo som jej mal napísať prácu o tom? Ja som je napísal čo sa pýtala aspoň som to tak pochopil.Ako sa dostava energia z jedla/tak sa pýta/ a nie ako priebieha energetická výmena látok v bunke ako jej napísal RNG.Možno aj to chcela vedieť.Radšej sa spýtaj RNG od kedy naše telo trávi bielkoviny? Leda- tak pri rakovine, požiera naše svaly.Pretože naše svaly su tvorene z bielkovin.Ak naše telo bude spaľovať bielkovimy tak z nás ostane len " popol"

RNG

Tvorenie energie je komplexna zalezitost a odohrava sa vo vnutri buniek, kde su telieska zvane mitochondrie ktore energiu produkuju komplexne , pouzitim premien ATP, tiez za pomoci cyklu kyseliny mliecnej.
Na hrubo povedane, energia sa da tvorit najma z cukrov(mechanicka) ale aj z niektorycyh tukov(nizko a stredne dlhy retazec), tepelna energia sa tvori najma spalovanim vysokomolekularnych tukov v bunkach.
Kedze cely proces je este plny roznych nezmamych a je ukrutne komplexny, staci nam vediet,, ze hrube delenie:
mechanicka energia je z cukrov, tepelna z tukov a
telo vie menit cukry na tuky a opacne, a tak isto bielkoviny na cukry(neoglucogenesis) v peceni v pripade potreby.
Zaludok a creva ako organy celkove sluzia len na stravenie a absorbciu zivin, nie na tvorbu energie.
Bielkoviny su zluceniny aminokyselin,ktore v pripade potreby vie tiez telo spalit na energiu alebo rozlozit a znova spojit do bielkovin tvoriacich nase bunky.

drôt

V zaludku sa zlc nenachadza, takze nespravne...fyziologicky sa v zaludku nachadza kyselina chlorovodikova. Zlc sa nachadza v zaludku len v pripade duodenogastrickeho refluxu, co je funkcna porucha GIT.
Navyse nic z tohoto nehovori o samotnom uvolnovani energie z potravy :-DDD
predsa len odporucam nastudovat zaklady biochemie ako Krebsov cyklus, alebo beta-oxidaciu mastnych kyselin :-DDD

suns

michael super odpoveď :) súhlasím so všetkým :) matulienka - tiež ťa v niečom opravím - ovocie je strávené do 30 minút - a sa konzumuje na lačný žalúdok. A inak - napr. bravčovému a najmä hovädziemu mäsu by sme sa mali vyhnúť úplne, hrozne ťažko sa trávia a ich hnilobné zostatky sa lepia na hrubé črevo, potom stolica ťažko prechádza.. čitala som, že ( už neviem meno ) po smrti nejakého známeho herca ho otvorili a našli v ňom 25 KÍL nestrávenej potravy - to je na tom to tragické, že človek sa toxikuje, sám seba "trávi" ( spôsobuje si otravu ) tým, čo zje... preto treba piť vodu, jesť vlákninu, aby sa všetky tieto poprilepované zostatky uvoľnili a z hrubého čreva sa tak nebudú mať aké toxíny uvoľnovať do tela :)

michael

prepáč,- zabudol som na kardinálnu otázku. A to že ako sa uvoľnuje energia. Tak že podla mňa sa uvoľnuje energia v pečeni podľa potreby.Natravenie ktoré som opísal, prebieha podla toho tak dlho (ako si aj ty naznačila) akú potravu sme zjedli.S ten.čreva pokračuje potrava do hrubého čreva, a tu je úloha h. čreva odsať vodu.To píšem preto, aby sme vedeli prečo nás lekári nabadajú piť vodu.Sme v popredí (na druhom mieste) myslím v EU v rakovine h. čreva.Zistilo sa totiž, že voda hrá v h.čreve proti rakovine a to z jednoducheho dôvodu.Totiž stolica sa skôr vyprázdni a tým negatívna chemia nemá taký čas na priebeh rozvinutia.

michael

Tak že ideme dalej.V žaludku sa potrava mieša znova zo žlčou(ak je tam tuk) a dalej samotný žalúdok má žaludočmé šťavy (dvanastník)travenie bielkovín dalej požaludočná žľaza (produkuje enzými na travenie,/Tieto orgány sú napojené na žalúdok/ sacharidov teda cukrov a takto natravená potrava putuje do ten.čreva a až tam sa deju po (určitom čase)tie zazračné veci že potrava veľmi jemne rozložená natravená -prechádza cez tenke črevo pomocou črevných klkov do krvi.Táto krv sa dotáva do pečene,a tá má veľmi doležitú úlohu premeny podla potreby cukry na tuky napr,ak sme sa veľmi prežrali alebo naopak ak prijem je slabí tak podkožný tuk premieňa na cukor aby sme nezostali bez energie .To je veľmi stručný popis ale myslím že to si chcela tak že ten. črevo a pečeň sú tie ktorí rozhodujú a našej kvalite, ked neberieme do úvahy nás samých čo dáme do úst. maj sa.

michael

No,- ked si taká zvedavá tak ja ti k tomu niečo napíšem. Hned na začiatku ti poviem že nie som lekár, ale niekedy dávno som sa zaoberal or. diagnostikov to , čo si poísala ma trošku pobavilo.V žaludku sa nič nedostáva do krvi,- ideme od začiatku.Vústach sa potrava zmiešava zo slinami ,- je to veľmi dôležité, pretože čo neurobia ústa , zuby a sliny, tak o toľko musí urobiť viac žaludok.Preto som vždy opakoval pre zdravú krv treba sústo žuť až dvesto - krát až potom ho prehltnúť.Nemám to s nijakej knižky ale podla mna až 50% ludí ktorí maju problemy zo žaluddkom ale aj s (rakovinou určiteho druhu) je následok toho že nežujú potravu.