Dá sa retinopatia zameniť s niečím "nevinnejším"?

Príspevok v téme: Dá sa retinopatia zameniť s niečím "nevinnejším"?
Meretseger

Dnes mi na jednom oku zistili retinopatiu v počiatočnom štádiu. Sedemnásť rokov som diabetička, posledných pár rokov totálne dekompenzovaná. Na ľavom oku bolo krvácanie. Mám ho teraz začervenané, keďže sa viac zdržujem pri PC, stáva sa mi to. Tak by som chcela vedieť, či by sa teoreticky retinopatia nemohla zameniť s nejakým takýmto "preťažením" oka?

RNG

Nuz ja ako cukrovkar statocne bojujem s glykemiami a najma so skodlivymi nasledkami glykacie v tele. Pouzivam gymnenicku kyselinu, korosolicku kyselinu, cinulin zo skorice, L-carnosine proti skodlivej glykacii,tiez PQQ, ubiquinol a nattokinazu a serrapeptazu na zlepsenie cirku;acie, samozrejme aj lecitin na cistenie ciev.
No a uz spomenute antioxidanty, kde som bra aj velke davky transresveratrolu(1 gram denne) a teraz zase ucinnejsi pterostilbene a ine doplnky.
Skusam vselico, napr zistil som , ze mikrovlaknina glucomanan podstatne znizuje glycemicky index akehokolvek jedla, s krotym ju zoberiem.
Zatial som tu aj napriek casto vysokym hodnotam cukru az do 15 v spickach, a bojujem takto bez liekov uz vyse 10 rokov bez vacsich problemov, napriek mojmu veku.
Kedze znamy lekar Julian Whittaker MD je priekopnik v cukrovke, najma DM2, objednal som si aj jeho znacku doplnkov pod menom Glucose essentials, lebo tam ma zlozky, ktore zatial inde nie su(silbinol a portuslana)
Inac 2 hodinu intenzivneho cvicenia a cukor mi padne pod 7, lenze na to mam primalo casu a potom za tym energie v praci, takze si to nemozem zatial dovolit.

Meretseger

Ďakujem, keďže slepoty sa ako komplikácie DM bojím najviac, poobzerám sa (kým ešte mám ako) po tých prípravkoch, hoci prioritné je zlepšiť glykémie, že áno. A odpoveď na moju otázku náhodou nepoznáte?

RNG

Retinopatia je rozpad cievok ziviacich sietnicu a tym odumieranie nedozivenej sitnice.
Na to treba adresovat spruznenie cievok najma roznymi antioxidantami, vymenujem len zopar ako vitamin C a E, extrakt z hroznovych jadierok(proantokyanidy) z roznych listov(polyfenoly, bezne uz znamy vinpocetine, huperzine a gingkolidy, tiez rozne bioflavonoidy, najma rutin hesperidin a ucinny diosmin.
No a musim tu spomenut aj protizapalove, ako curcuminoidy a dumbier a hojivre aloe vera.
Niekedy su steny ciev nicene nasimi virusami, preto odporucam kazdemu si zvysovat viralnu imunitu, pozri cez Google.sk pod rng herpes.
No a aby som nezabudol rozne karotenoidy, tiez antioxidanty, rastlinne farbiva, su tiez vyborne na oci vseobecne, ako beta katroten, Lutein , Lycopen, zeaxanthin a nova hviezda na nebi, astaxanthin.