Správny jedálniček pri chudnutí?

Príspevok v téme: Správny jedálniček pri chudnutí?
ideleto

Ahojtee. Tak ja mám 16 rokov, 165 cm a cca 59 kg. Mám veľmi tučné stehná a zadok a chcela by som to do leta zhodiť, cca takých 7 kg :) Doteraz som odmalička tancovala ale v septembri som prestala takže som odvtedy dosť pribrala. Začínam jesť zdravšie-žiadne vyprážané jedlá, sladkosti, pečivo, sladké nápoje...a chcem sa vás spýtať či je môj jedálniček vhodný, či sa tak dá schudnúť a ak nie tak čo robím zle? Takže:
R: jedávala som cereálie ale zistila som že v nich je veľa cukrov, niekedy nejaký koláčik, ale budem jedávať ovsené vločky s mliekom, postrúhané jablko, škorica, možno med
D: 1 mrkva+1 jablko alebo kaleráb
O: čo školská jedáleň dá :D-normálna porcia, ale ked mám možnosť tak si vyberiem to zdravšie
O: nejaký 1 ks knäckebrotu napr. s plátkom hydinovej chudej šunky
V: knäckebrot+cottage cheese alebo tvaroh+zelenina(uhorka, rajčiny, paprika)

+začnem cvičiť-každý deň 30 min skákania na švihadle+brušáky(z brucha nepotrebujem schudnúť iba ho spevniť)
+cca 2 krát do týždňa fitko (cvičenia bodyforming, bosu)
+ked sa oteplí tak bicykel, korčule (na korčuliach sa vraj veľmi dobre chudne z nôh a zadku)

No tak to by bolo všetko :D tak bola by som rada keby sa nieto ozval, kto sa v tom vyzná alebo kto má skúsenosti-že sa mu už podarilo schudnúť a povedal mi či mám šancu takýmto spôsobom schudnúť a cca za koľko. Takže vopred dakujem, dúfam že sa niekto ozve :)

Gima

Jedálniček
Piatok

Raňajky: zelený čaj sladený medom, vajíčko uvarené namäkko a kúsok celozrnného pečiva (rožok, prípadne malá bageta)

Desiata: jablko

Obed: 100 g grilovanej ryby, 2-3 zemiaky, paradajkový šalát

Olovrant: strúhaná mrkva s citrónom a zľahka zasypaná sekanými vlašskými orechmi

Večera: miešaný zeleninový šalát (napríklad rukola, reďkovka, uhorka, šalátové listy)
Sobota

Raňajky: cereálie s bielym jogurtom, prípadne so sójovým mliekom

Desiata: mandarínka

Obed: 80 g celozrnných cestovín so špenátovou omáčkou

Olovrant: miešaný zeleninový šalát (paradajka, paprika, reďkovka) s kúskami tofu syra

Večera: šalát z kapusty (čerstvej alebo kvasenej) s mrkvou
Nedeľa

Raňajky: celozrnný chlieb, šunka, zelený čaj osladený medom

Desiata: pomaranč

Obed: 100g duseného chudého – bieleho mäsa, zeleninová omáčka, ryža

Olovrant: paradajková šťava

Večera: miešaná dusená zelenina zelenina_varena_29-12-2015 Zdroj foto: Shutterstock.com

Poznámka: pokiaľ ide o pečivo, treba si vyberať celozrnné (pravé), žiadna náhrada, a už vôbec nie tmavé prifarbené pečivo. Nemalo by sa zabúdať na pitný režim – 1,5 až 2 litre tekutín denne, pri pôste aj viac. Dobré je sa podľa možnosti vyhnúť jednostranným diétam.
Pôstny deň

Tiež je dobre vyskúšať tzv. pôstny deň, napríklad pondelok alebo štvrtok. Jeden je na odľahčenie po víkende, prípadne po oslave a druhý naopak pred víkendom, záleží od okolností a chuti. Pôstny deň je vhodný najmä vtedy, keď máme pocit, že náš žalúdok je ako „vak“, v ktorom je to doslova „nahádzané“. Vtedy treba upratať! Očistná diéta, ktorá naštartuje metabolizmus sa priam žiada.
Ovocný alebo zeleninový deň

Ďalšou alternatívou je jeden ovocný alebo zeleninový deň v týždni. Po víkendovom programe sa treba vrátiť k pravidelnému stravovaniu, ale v malých dávkach. Nepravidelné prijímanie potravín a prílišné ponáhľanie môže byť jednou z príčin prekyslenia organizmu, ktorá sa prejavuje pálením záhy.
Zloženie jedál

Dopoludnia môžete jesť všetky potraviny, popoludní by ste sa mali vyhnúť múčnym jedlám, ovociu a ovocným šťavám (dopoludnia uprednostníme ovocie zo stromu, popoludní zeleninu, ktorá rastie v zemi).
Nápoje by ste nemali sladiť cukrom, prednosť majú prírodné sladidlá, napr. sladká tráva- stévia, prípadne med. Potraviny si vyberajte starostlivo a múdro.

Ak chcete naozaj schudnúť musíte sa rozhodne viac pohybovať a racionálnejšie sa stravovať dlhšiu dobu, resp. úplne zmeniť svoje návyky stravovania. Neviete si rady? Ak nezvládate situáciu vo vlastnej réžii, môžete si nechať poradiť odborníkmi – výživovými poradcami. Slobodnú vôľu má každý vo vlastných rukách. Trvalá zmena stravovacích návykov je určite správna cesta.

Zbaviť sa nadváhy, skôr ako prídu zdravotné problémy je nie len múdre, ale aj zodpovedné voči svojmu zdraviu.

Danniela117

Doporučujem tento článok o chudnutí je tam presný jedlániček čo a ako pri chudnutí a nábody.

-odkaz odstránený-

Mne osobne pomohol :D
Pekný večer :D

petina64

mne pomohlo prejst na raw stravu, to je surova strava, dobra kniha na varenie je od plejady raw kreacie, alebo si pozri na nete nejake

gima

Popri bežnom stravovaní jedavam nektarinky, banány, pijem večer acidofilne mlieko, cez den nejaký bylinkový čaj a chudnem aj bez enormného cvičenia. Stačí 4 - 5x za den vyvenčiť psa. Treba k tomu zarátať aj občasné plávanie.

Janka8492

Ahoj :-) Môžem ti odporučiť bylinnú zmes Weight Balance, ja ju užívam už tretí mesiac a zatiaľ sa mi podarilo schudnúť 12 kg, čo síce nie je nejako prevratne veľa, ale som aj za to rada a dúfam, že sa udržím -odkaz odstránený- :-)

kilkoX2

C3avte bsetci takze zacnem asik takto mam 23 rokou 175cm 86kg pred asik polrokom som mal 95kg dokazal som schudnut 13kg a teraz som trosku pribral naspet pretoze som mal chorobu vaznu a nic ma netrpa len ked so chudnul tak zovsade so chudol len nie z bruska a bokou a cchem vediet ze ako sa da schudnut alebo mam stale chudnut pokial to nezmizne samo ci su aj nejake cviki na brusko a boky lebo potreeboval bis om iba s tychto partiii schudnut s ostatnimi som spokojn a aj dodrziavam jedalny listok prikladam vam ho ak bi m vediel niekto poradit budem len rad dakujem ak bi ste boli niekto taky dobri a ozvali sa mi na meil dakujem vonsakjakub@gmail.com

Jedálniček – 1.deň
Rozpis zloženia stravy, množstvo kalórií, a kilojoulov, množstvo bielkovín, tukov,..a ďalšie zaujímavosti nájdete tu “Jedálniček na 1. deň – podrobne”
Raňajky – omeleta z dvoch väčších vajíčok, 2 paradajky a 1/2 celozrnného pečiva (25 g)
Desiata – 1 veľké jablko
Obed – Zeleninový šalát s tofu (zelenina 450 g a tofu 100 g)
Olovrant – 1 ovocný jogurt, 20 gramov ovsených vločiek
Večera – tuniak (150 g) vo vlastnej šťave a 2ks zeleniny
Jedálniček – 2. deň
Rozpis zloženia stravy, množstvo kalórií, a kilojoulov, množstvo bielkovín, tukov,..a ďalšie zaujímavosti nájdete tu “Jedálniček na 2. deň – podrobne”
Raňajky – Musli s jogurtom
Desiata – 1 stredný banán
Obed – 120 gramov kuracieho mäsa, zeleninová obloha a ½ porcie ryže
Olovrant – 2 paradajky (alebo paprika, pór,..) a kúsok nízkotučného syra (50 g)
Večera – Kuracia polievka so zeleninou, cestovinami a mäsom (50g)
Otestujte sa, či dokážete schudnúť bez jojo efektu – kliknite si
“Dokážem schudnúť?“
Jedálniček – 3. deň
Raňajky – Tvaroh s príchuťou, 2 ks knäckebrot
Desiata – 1 pomaranč a pár mandlí
Obed – grilovaný losos (150 g) a ½ porcia zemiakov
Olovrant – 100 gramov morčacej šunky, paradajka, kúsok šalátu
Večera – Zeleninový šalát 450 g: paradajky, paprika, uhorky, biela fazuľa z konzervy 50g, grécky syr (50g)
Jedálniček – 4. deň
Raňajky – Ovsené vločky, nízkotuč. jogurt a 1ks jablka
Desiata – ¼ ananásu
Obed – 100 gramov hovädzieho steaku, 200 gramov zeleniny, 1 stredný zemiak
Olovrant – Cottage cheese a 2 ks knäckebrot
Večera – 2 vajíčka so zeleninou
Jedálniček – 5. deň
Raňajky – 100 gramov rýb (okrem v oleji), 1 ks tmavého pečiva, 1 paradajka, 2 reďkovky
Desiata – 1 grapefruit
Obed – Cestovinový šalát so zeleninou a kúskami kuracieho mäsa (100 g)
Olovrant – 1 uhorka, 2 paradajky a 1 kúsok knäckebrot s rastlinnou nátierkou
Večera – 1 ochutený tvaroh

derp

Ahojte dievčatá, chcela by som sa s vami poradiť:) Moj denný príjem je okolo [b] 4000 KJ [/b] niekedy ani nie to..jedávam vždy na raňajky ovsené vločky zmiešané so pšeničnými klíčkami a ľanovým semiačkom..uvarim to vo vode a potom na chuť tam dam asi 20 ml mliečka. Nedesiatujem lebo som v škole, obedujem tak isto v škole takže moja strava je pestrá ale vyhýbam sa omáčkam a bravčovému mäsu. Potom papám okolo 15 a potom okolo 17 večeriam. No nie vždy je to podľa toho čo sa má na večer jesť, nemáme k dispozícii doma moc zeleniny tak si väčšinou dávam nejaké pečivo. Viem, že to nie je správne ale ja sa snažím vždy poriadne navečerať aby som do rána potom už nejedla..je to moc ťažké jedlo na večer? A ešte by som chcela vedieť. pred tým ako som sa snažila chudnúť bol môj denný energetický príjem okolo 5000 KJ ale určite to bolo niekedy menej - lenže aj pri takomto príjme a občasnom prejedaní som našťastie nikdy nebola tučná vždy som mala normálnu váhu..
Myslíte, že to stačí znížiť na 3500 - 4000 KJ? aby som do leta schudla ešte pár kíl. Tučná nie som ale [b] chcem hlavne spevniť telo cvičením, posilniť si srdce behaním a hlavne schudnúť trošku z bruška a zo stehien. [/b]
Snažím sa cvičiť 5 alebo 6 krát týždenne a chodím sa prechádzať každý den na 45 min - do toho zaraďujem také 2 min behy..no dokopy to je možno 6 min behu:) Pomôže mi takýto tréning spevniť postavu?? :)

Milky

Jedz vsetko, 5x denne.
Akurat si rataj kalorie, aby si prijala menej ako vydas. To je vsetko.
P.S. Jedz vsetko, ziadne vylucenie ci preferovanie casti spekra potravin.. Pri na behu na normalny rezim sa ti to moze vypomstit jojo efektom.

astalavista

Najlepšie je jesť ako predtým, ako je telo zvyknuté a do toho začať cvičiť. Tak sa dá predísť jojo efektu. Na zadok a stehná je dobrý stepper, s malou záťažou a vysokou frekvenciou, vtedy zoštíhlejú nohy. Ak chceš ale držať aj diétu, alebo sa nejak neobvykle stravovať, môžeš podporiť trávenie nejakými probiotikami. Kamarátke pri radikálnej diéte pomohli od kŕčov a zápchy, mala nejaké premium s deviatimi druhmi tých kultúr.