Kokosový olej - sú všetky rovnaké?

Príspevok v téme: Kokosový olej - sú všetky rovnaké?
Lolitka

Ahojte, chcem sa spýtať hlavne tých, ktorí sa v kokosovom oleji, jeho účinkoch a možností využitia vyznajú. Mala som v pláne kúpiť si kokosový olej z DM-ky, keďže som nechcela zaňho veľa platiť, povedala som si, že nebudem objednávať z netu, že tento bude určite dobrý a postačujúci. 300ml stojí 7,19€. No dnes som u nás vo vedľajšej dedine v jednom bioobchode objavila 100%-ný kokosový olej, 1000ml za nejakých 7,35€. Tak keď to porovnám, samozrejme sa toto ohromne oplatí, len neviem či sú tie kokosové oleje rovnaké, alebo v čom sú rozdiely, či sa dajú všetky použiť rovnako?? Tento čo som dnes objavila je určený na varenie, nie je tam písané o kozmetickom využití, ale je tiež 100%-ný tak isto ako aj ten z DM-ky alebo z netu, dá sa podľa vás používať aj na telo a vlasy aj keď tam toto využitie nie je spomenuté?? Bude to mať rovnaké účinky?? Neviem aká to bola značka, viem, že to bol výrobok pravdepodobne z Maďarska, lebo názov bol písaný po maďarsky. Poradíte?? Pretože keď si konečne nejaký zakúpim, primárne by som ho chcela používať na telo a vlasy... ďakujem za všetky rady.

SadP

Neviem, ci to tu uz bolo vysvetlene, ale ten za 7 euro liter, je rafinovany, cize ziskava sa chemickou cestou, takto sa ho ziska viac. Vacsinou nechuti dobre, ale v jedle sa vcelku strati. Takze sa da povedat, ze sa da pouzit na teplu kuchynu. I tak sa mi vsak zda lepsie maslo, ktore hlavne teraz dostat lacnejsie. Navyse, na teplu kuchynu staci aj maslo mrazene. Robi sa to tak, ze ked je akcia, ako teraz v tescu, ked je tam maslo za 3 eura za kilo, tak nakupite zasoby na pol roka, to co spotrebujete za mesiac, nechate v ladnicke, zvysok date do mrazaku. Takto nielenze usetrite, lebo maslo za 3 eura na kilo je cena je vyborna, ale este k tomu, urcite sa mi zda pouzitie masla vhodnejsie nez rafinovanych olejov.

Dalej, spat ku kokosovemu oleju, ten rafinovany pravdepodobne bude aj zahrievany. Oproti tomu, co byva za 20 euro za liter (napriklad ten z DM), to su vacsinou extra panenske kokosove oleje. Ide o to, ze niesu rafinovane, ani zahrievane, cize je ho tazsie ziskat a drahsie vyrobit. I tu sa ceny lisia, od 16 eur (nizsie som ho bez akcie nevidel), az po snad aj 30-40 euro. Tie, co su BIO vacsinou su vzdy nad 20 eur. Ten z DMky je vyborny, teda nevidim dovod platit viac, napriklad 30 euro. Je to BIO olej, navyse velmi kvalitny. Na zdravotne ucinky, teda natieranie na plet, alebo priamu konzumaciu, je urcite vhodny tento extra panensky. Ten rafinovany za 7 eur nekupujte. Ako vravim, na teplu kuchynu radsej pouzite maslo za 3 eura/kilo a na zdravotne ucinky ten z DM.
Popripade, obcas este predavaju vacsie mnozstva, ako kilove vedierko, ktore zvykne mat lepsiu cenu. Ked ho pouzivate vo velkom, da sa kupit aj vacsie mnozstvo. Je to velmi stabilny olej, a niekde v spajzi, vydrzi aj 2 roky. Co sa tyka ladnicky, nieje nutne ho skladovat v ladnicke, lebo je odolny. Navyse, sa s nim zle pracuje, v ladnicke stvrdne. Pri izbovej teplote je tuhy, ale makky. A nad takych 27 stupnov zacne byt tekuty.

Co sa tyka ceny, videl som aj za 16-17/kg ale nebolo to BIO. Zatial som ho nechutnal, neviem aky je, za tuto priaznivejsiu cenu som ho videl v predajni zdravej vyzivy , co je kusok od Quo Vadis centra. Dalej za tuto priaznvejsiu cenu som ho videl aj vo vegansko-vegetarianskej restauracii Thali. (na Dunajskej, a vo Fresh Markete)

ila3155

ja kupujem od Dr. Goerg 1 l balenie, pouzivam na varenie aj na vlasy, je za studena lisovany, maju ho na vitarian.sk, maju rozne balenia, viac sa oplati ako male balenie z dm

lenka999

nie nie nie sú všetky rovnaké u nás na sk je super obchodíkom na olejčeky feelgood oni majú lisované prevažne v nemecku takže žiadne čínske výplachy

RNG

Liecive ucinky kokosoveho oleja spocivaju v jeho zlozeni, tj v obsahu stredne mastnych kyselin a tento je viacmenej taky isty vo vsetkych kvalitach kokosoveho oleja.
Napr proticandidovy a protiplesnovy ucinok maju vsetky kvality kokosoveho oleja, od extra panenskeho az po komercny na varenie, vytazeny nechemickou extrakciou z kopry a cisteny/deodorizovany parou

domi_Di

Zalezi na co chcete olej pouzivat. Na varenie je vhodny aj ten lacnejsi,panensky aj tak straca nad 40° liecive ucinky. Na kozmetiku by som odporucila samozrejme panensky kvalitny,na pecenie a do varenia mozu byt aj tie,co prechadzaju parnou destilaciou -tym stracaju kokosovu aromu a chut.

danuskaxx

Ako si nanasate ten kokosovy olej na vlasy? Kedze to musi byt v chladnicke tak je to stuhnute a neda sa s tym pohnut... :(