Mlieko, a tym myslim mlieko z volne paseneho zdraveho dobytku,"neosetrovaneho" hormonami, atb a pasucom sa ne pastvinach , ktore su podla moznosti nezamorene, je dobra zivina pre vacsinu stredoeuropanov, az na vynimky, tj ludi, co stratili schoppnost ho stravit a maju z toho dokonca az alergie zo zamorenia tela.
Alergia/neschopnost spracovat laktozu je pomerne nizka v Strednej Europe ale v niektorych krajinach je aj vyse 90%, napr v Cine, Japonsku a tak isto u US Indianov, ktory odtial zrejme dosli pred vyse 30 000 rokmi.
en.wikipedia.org
Lenze na svete neexistuje jedlo, na ktore by sa nenasli niektori ludia intolerantni, takze treba intolerancie adresovat individualne a nie brojit proti jednotlivym potravinam globalne.
Mnohi starsi ludia stracaju schopnost spracovat vacsie mnozstva laktozy, dokonca nevedia spracovat ani mensie, ako napr ja(67) ktory som az do dospelosti pil vyse 1.5 litra mlieka denne. Ale kedze ine zlozky mlieka este viem spracovat, tak prenecham premenu laktozy kvasnym kulturam/probiotikam a pijem a jem len kvasene mliecne produkty a zatial mi to nerobi problemy.
Inac som uz davnejsie musel zacat brat enzymy na pomoc travenia, a to nielen travenia mliecnych produktov, ale aj masa a sacharidov, lebo s vekom aj produkcia inych enzymov a zaludocnych kyselin poklesava a ja rozhodne nechcem sledovat druhych starsich, co sa postupne scvrkavaju, ked pre nedostatocne travenie telo odburava "rezervy" zo svalov a kostry.
Samozrejme zamorene mlieko pesticidami, herbicidami, antibiotikami, hormonmi a priemyselnymi chemikaliami je pre telo skodlive a hlieny co sa vytvaraju sa ho snazia odtlacit od sliznic. Nuz telo sa samozrejme snazi branit proti prieniku skodlivin do tela. Ale to sa jedna o vplyv/reakciu na skodliviny, nie mlieko samotne , povacsine.