Život s lakomcom!

Príspevok v téme: Život s lakomcom!
utrapena

Za môjho muža som sa vydala keď mal on 40 a ja 28. Chodili sme s polu tri roky, takže som už vedela, že sedí na peniazoch a veľmi nerád ich míňa. Ale dúfala som, že je to prechodné a že sa to postupne upraví. Sme spolu desať rokov, máme dve deti, ale ja už nevládzem ďalej. Zo začiatku som všetko ťahala ja - myslím finančne, ale potom som musela ísť na materskú, a tak prišlo aj na jeho peniaze. Neviem, či na Slovensku žije ešte jedna podobná rodina, ale u nás sa nad každou korunou pokým sa utratí týždne plače, nadáva, vykrikuje, vyčíta. Môj muž veľmi dobre zarába, mohli by sme žiť ako ľudia, ale žijeme ako žobráci. Bývame v dome jeho rodičov, ktorí zomreli. Nábytok je tu ešte z čias jeho starých rodičov. Áno, je kvalitný a ešte asi dlho vydrží. Len je nepraktický, nepohodlný a samozrejme aj nevkusný. Všetky možné štýly v jednom priestore. Jedlo stále dokola - to najlacnejšie, väčšinu musím dopestovať, lebo "je hriech vyhadzovať peniaze za to, čo si môžeme zaobstarať sami". Omrvinka sa u nás vyhodiť nemôže, lebo "peniaze nepadajú z neba". Deti sú ešte malé, ale už vyrastajú s presvedčením, že všetko treba odložiť a nejako využiť. Syn má 8 rokov a už teraz na ňom vidím, že to bude celý otec.
Chytá ma z toho všetkého zúfalstvo. Neviem na koho sa obrátiť, mám podozrenie, že to strašné lakomstvo nie je len charakterová zvláštnosť, ale je to choroba. Ale čo s tým? Dá sa takáto choroba liečiť? Má niekto z vás skúsenosť s lakomým človekom? Je vôbec možná náprava? Poraďte prosím. Nepíšte mi, že som bola sprostá keď som si ho brala, to viem aj sama. A to mi už nijako nepomôže. Musím nájsť nejaké východisko kým sa z toho všetkého nezbláznim aj ja. Ďakujem za vaše názory a skúsenosti.

ahjaj

áno, dá sa. Poukazovaním na dôsledky lakomosti.
Kupujem synovi tepláky. Dvoje, do škôlky potreboval a aj tak nosil tepláky stále.
Musia to byť dvoje, nestačia jedny? Pančuchy musíš kúpiť dvoje, nestačia jedny?
A na všetkom takto.
Takže som kúpila jedny a v sobotu, keď vyspáva do 11 som ho zobudila, či ma zavezie autom do mesta, musím synovi kúpiť tepláky.
Veď minule si kupovala. Áno, ale tie mal nechať v škôlke na telesnú a teraz potrebuje niečo aj na doma. To ty si mi nedovolil kúpiť vtedy dvoje, nemuseli sme míňať na benzín.
Alebo dovolenka. On si dáva viedenskú kávu, deti chcú horúce jablko. Tak fučí. Načo mu ukážem cenník: viedenská káva je o 10 centov drahšia ako horúce jablko. A hovorím, že keď chce od nás, aby sme šetrili, nech ide príkladom.
Jedlo v reštaurácii. To musíme objednať aj deťom, nestačí, keď im dám zo svojho?
Dobre, tak ja dám synovi, ty daj dcére. To sa mu už nepáčilo, to akože ja som mala dať obom. Dobre, dcéra zje menej ako mača. Ale aj tak jej nechcel dať.
Tehotenské šaty. Nedovolil mi kúpiť, že veď mi ostali po dcére. Len s dcérou som bola v pokročilom štádiu v lete, so synom v zime. Tak som to povedala jeho rodičom a tí mu riadne vynadali. Ale ono to uňho išlo o taký druh lakomosti, že na sebe nešetril, chcel len na nás. Tak sa naučil, že nemôže. Trvalo to cca 5 rokov, keď sme už mali deti. Kým sme boli sami dvaja, nebolo nič také, čo by bilo ohľadne jeho lakomosti do očí.

Antisexx

Lakomý to Harpagon, taka vlastnost sa neda zmenit zo dna na den :) po svadbe je clovek zvacsa taky isty ako pred ňou.

bumbac

Dá sa lakomosť liečiť? Poznáte nejakého odborníka ktorý by vedel poradiť ako postupovať keď nás lakomý brat nechce pustiť do rodičovského domu a k našim veciam, ktoré tam stále so sestrou máme? Rodičia nedávno zomreli a on tam ostal bývať, dedičské konanie ešte neprebehlo. Lakomý bol od narodenia, priživoval sa na rodičoch.

Defcon

Moja mama je setrny clovek a kurit prestala minuly tyzden.-(((( som prisiel na navstevu vecer a skoro som sa roztopil. -))) ja som pomerne rozhadzovacny, ale nekurim uz par tyzdnov, presne neviem.

0vecka

Defcon jj chcelo by to mozno viac exaktnych info. Napr aka teplota je doma ked sa akoze nekuri. My sa doma tiez hadame kvoli kureniu a ja to casto znizujem ale nie kvoli financiam. Takisto by bolo mozno dobre vediet z coho musi vyjst zakladatelka aj s detmi atd...

Defcon

Ovecka, islo mi o to, ze posudzovanie povahy je velmi subjektivna zalezitost. Co je pre jedneho lakomost, pre druheho moze byt rozsafnost. Jasne ,ze nikoho neodsudzujeme. -)

0vecka

Defcon tu niesme na sude, nemusime vypocut aj druhu stranu, predsa nikto do basy nepojde. Radit sa da len na zaklade toho co napisala a to sme urobili. NAvyse nezda sa mi na tom pribehu nic take ze by to ono prehanala, skor naopak ho brani ako sa da.

zahon

Tazko si urobit obraz z toho, co si napisala, ale ak ti to doteraz s nim vyhovovalo, tak je cudne, ze ti to zrazu nevyhovuje.
Riesenim je, ze zase zacnes zarabat tolko, aby si nebola ty a ani deti na nom zavisle a mozes minat kolko chces a na co chces.

Defcon

Vsetci ignorujete a zabudate na jednu vec, a to, ze odsudzujete udajneho lakomca na zaklade svedectva jednej stranky a jej subjektivneho pohladu.
Moja byvalka dokazala predrbat 3.000 eur mesacne len na seba, 8rocneho syna a prevadzku bytu v os.vlastnictve. Ked sme isli kupovat novy nabytok, tak som musel zobrat peniaze zo stareho uctu o ktorom ona nastastie nevedela. Keby vedela, tak by bol aj ten v pici.
Takze opatrne pri posudzovani lakomosti .....