Ako začať behať?

Agnes999

Dobre ti pisu ti podo mnou, treba zacat postupne, urcite sa nepremahaj na zaciatok, dostanes svalovicu, tyzden nebudes moct behat a moze ta to odradit. Pomalicky, aj ked na zaciatku tvoj beh nebude mat ziaden vplyv na znizenie hmotnosti. Ked sa to po mesiaci-dvoch zacne zlepsovat a uvidis uz vysledky, budes na seba hrda. Ja nebeham ale chodim do strmsieho kopca, v lete ideme na turistiku so Svajcu tak potrebujem nabrat kondicku. A tiez mam zo seba dobry pocit, par krat som bola a vidim jasne zlepsenie. Prvy krat som musela viac krat oddychovat pocas vystupu, boleli ma nohy. Teraz to vyjdem bez prestavky, moj priatel hovori, ze som uz dokonca aj rychlejsia.

cherryberry

Ahoj, takze prinasam moju skusenost, ako sa totalne sportove drevo naucilo pravidelne a bez poctu zhnusenia behavat.
1. dobra rytmicka hudba. ked mam vybitu mptrojku ani nebeham, vobec ma to bez hudby nebavi. Pri dobrej hudbe dokazem vypnut a premyslat.
2. dobra obuv, aby si si neznicila kolena.
3. zacni s nejakym malym casovym rozsahom. Ja som najskor behavala 10 minut denne. Na tretikrat som zabehla 20 minut a pritom som dodnes zostala. 20 minut nie je tak vela, aby som si na to denne nenasla cas. Ked viem, ze budem behat len 20 minut, neotravi ma to dopredu, lebo nejdem podat nejaky super sportovy vykon a niekedy zabehnem aj viac (ok, skoro nikdy).

4. Spravne drzanie tela. Volne spustene ramena, vystreta a naslapuj na pätu, nie na spicku.

5. Nedaj sa odradit prvymi bolestami. Mne choroba z detstva znicila kolena, nemozem cvicit v posilnovni, ziadne drepy ani dlhe tury do kopca, lebo mam najmenej tri dni opuchnute kolena. Pri behu ma tiez trochu bolia, ale nastastie vacsinou neopuchaju, takze to neriesim. Moze ta boliet cokolvek, pokial to nie je hranicne, prekonaj to.

Ja behavam na pase, ktory stimuluje behanie do kopca, takze ak budes behat vonku po rovine, pravdepodobne zabehnes aj viac minut. Niekto meria vzdialenost, ja meriam radsej cas, je to pre mna upokojujucejsie.
Este by som rada dopredu dodala pre vsetkych profesionalnych komentatorov, ktori sa ma chystaju zvozit, ze 20 minut behu nie je nic pre zdravie, ze nezblaznite sa:D Pre mna je to megasportovy vykon a som na seba hrda, uz po mesiaci som mala o poznanie spevnene cele telo, ruky, brucho, zadok, stehna, lytka a zvysil sa mi vecne nizky tlak a nalada :) A to som povodne zacala behat s cielom urobil nieco pre ten nizky tlak. Takze asi najlepsia rada, ktoru ti mozem dat, je, aby si to robila pre seba, pre svoje zdravie a tak, aby ta to naozaj bavilo. :)

RNG

Rychla chodza je lepsia ako beh, najma pre zeny, lebo neotriasa natolko vnutorne organy a najma chrbticu.A treba na to znacne odtlmujucu sportovu obuv, tj nie na beh, ta ma podrazky prilis tenke, ale na chodzu.

olivienka

a kúp si hlavne poriadne tenisky... ak sa ti dá, choď behať radšej po mäkkom (trávnaté ihrisko, les, pole) než po asfalte. a behaj zo začiatku úúplne pomaličky, aj keď sa ti zdá, že by si mohla ísť rýchlejšie. naopak ak nebudeš už vládať, tak chvíľu kráčaj, netreba sa z toho zblázniť :) ale lepšie je, ak sa ti podarí behať dlhšie, hoci pomalšie, než rýchlo, ale v intervaloch

TinaM

No zacat postupne ;) zacni behat pomaly, ked nebudes vladat nezastavuj, ale kracaj dalej, potom, ked to "predychas" odbehni si dalsi kus atd. Intervaby beh-chodza sa budu velmi rychlo zlepsovat, a ani sa nenazdas a budes behat v kuse aj pol hodinu :)