Manipulacia s chemikaliami bez ochr. pomocok

Príspevok v téme: Manipulacia s chemikaliami bez ochr. pomocok
sarah369

zdravim, viem, ze som bola velmi hlupa, ale snazim sa to napravit... trosku ma len trapi svedomie ohladom vlastneho zdravia....
v praci pracujem s chemikaliami (samozrejme, skolenia ohladne bezpecnosti pri praci boli atd.) no a narabam s nebezpecnymi chemikaliami... mojou lahkovaznostou nepouzivam ochranne rukavice ani nic na tvar, ked chemikalie presypavam (aj radioaktivne napr.).. potom si ale hned umyjem ruky, mozno ale aj nieco vdychnem, mozno nieco prejde cez kozu, snad nie... robim to uz asi rok a pol... sedim aj v labaku, kde je vela chemikalii, tie su ale uzavrete v skle a v plastovych nadobach (a aj tak z nich koroduju panty na skrinkach)... ale k jadru veci.. na chemikaliach su popisy ucinkov v jednotlivych kategoriach (napr. Carcinogenicity, categories 1A,1B,2,). Iste nikto z vas nie je jasnovidec, necakam ziadnu konkretnu odpoved ci napr. dostanem rakovinu, ale by ma zaujimalo, ako sa napr. testuje kym pride k danemu ucinku na organizmus, aka je dlzka expozicie, ci su to nejake male alebo obrovske davky, ked sa testuju chemikalie, ci sa to vobec da zovseobecnit, ze kedy to mozu napisat na chemikaliu, ze sposobuje to a to.... ci proste to, co robim, je strasne riziko..no uz je to trosku dlhsia doba, co som to mala na prednaskach, ani sme to akosi podrobne nebrali, co samozrejme nikoho neospravedlnuje.. aj sa strasne hambim, za to, co tu pisem, ani neviem, ci sa vobec dockam odpovede, ci nie je velmi nekonkretna a vseobecna.. bud. tyzden si to chcem nastudovat, ale za pripadne odpovede dakujem, pretoze som zrazu netrpezliva..

sarah369

dakujem vam velmi pekne za odpovede, tak ste ma ukludnili.. asi som si tiez myslela, ze tie opatrenia su prehnane, tak preto som sa nechranila, ze musela by som tie chemikalie priamo vdychovat alebo sa ich chytat... a aj taka lahkovaznost... tak opytam sa pre istotu lekarky, co ona na to, ci by sa to dalo zistit z krvi.. u mna nastali tieto obavy, lebo mi to ludia v praci zacali hovorit, ze je to nebezpecne... pekny den!

nikisss

preco tak riskujete zdravie?? ved to je nebezpecne, znamy mal nádory na mozgu a potom som sa dozvedela ze robil s chemikaliami celý život... nechcem strašit ale mala by. sisi dávat vacsi pozor

olivienka

tak je samozrejme hlúposť zbytočne riskovať. aká je pravdepodobnosť, že takýto kontakt s chemikáliami uškodí netuším, ale osobne som názoru, že tie súčasné bezpečnostné pravidlá sú až prehnané. mama dlho pracovala v labáku a tam tiež v kanáli v podlahe sústavne ortuť, vedľa v miestnosti plné kade benzénu, výpary z toho dýchali - a nič. takže ak sa ti niečo dostane na pokožku a hneď si to umyješ, tak neverím, že to môže mať neviemaký efekt, takže nestresuj.
prečo vlastne tie rukavice nenosíš? vlastne načo sa pýtam, ja si ich tiež nikdy nedávam, som v nich nemožná :D

alibi

nemyslim, ze je nieco take mozne zovseobecnit. ja som 7 rokov pracovala s polychlorovanymi bifenylmi, ktore su extremne rakovinotvorne. chranila som sa, ale nie tak ako by som mala. ale nemam ziadne problemy. poznam napr ludi, ktory po desiatkach rokov v labakoch stratili cuch. ja osobne si nemyslim, ze si si nejak vazne poskodila. na tvojom mieste by som bola pokojna. to by ochorel skoro kazdy student chemie, lebo ti sa nechrania ktovieako a v labaku travia cele dni. mala som nejake poleptaniny a rezne rany. toho by som sa obavala viac. ak sa bojis povedz tuto svoju obavu u vseobecnej lekarky a daj si spravit krvne testy, len pre pokoj ci je vsetko v norme. ale podla mna urcite.