Názor na VŠM - City university of Seattle

nikkkkkkka

Táto škola mi vrcholne vyhovuje a študujem tam online. Je to super, pretože si to rozvrhnem ako ja potrebujem. Je náročnejšie keď sa človek učí všetko sám, ale som toho názoru, že kto to nezvláda je proste tupec, pretože študovala som aj na UMB ekonómiu a nedá sa to porovnať. V UMB poučky z roku pána a bludy, všetko teoretici, na VŠM sa riešia aktuálne veci a osobné skúsenosti, čo dá človeku mnohokrát viac ako milión poučiek. Počula som často spolužiakov, ktorí sa sťažovali, že neprešli skúškou, ale kto tu neprejde skúškou, tak si nezaslúži študovať vysokú školu. Táto škola je naozaj veľmi ľahká. Samozrejme sú predmety, kde sa treba priprieť a venovať tomu chvíľu, ale sú predmety ktoré človek dokáže prejsť len pomocou logického úsudku. Uvedomte si, že vysoká škola má byť náročnejšia ako stredná a sťažovať sa na to, že treba prebrať učivo veľmi rýchlo je podľa mňa úplne odveci. Hádam nebudú čakať, kým si pánko uráči naštudovať učivo vo svojom tempe. Taktiež robiť tri predmety za trimester teda deväť za rok je omnoho lepšie ako robiť 14 za rok ako na iných školách (pričom v tých 14tich je aspoň 5 takých, iba aby boli kredity). Ja by som túto školu odporučila hlavne popri práci a hlavne preto, že ponúka iný systém výučby. Taktiež na študentskom mi odpovedajú stále promptne a profesorov som stretla viac milých ako naopak. S naozaj nepríjemným učiteľom som sa tam snáď ani nestretla.

jaaaaa123456

Čo sa týka externého, víkendového: zvládať sa to určite dá, niekedy je trimester pohodička, niekedy je potrebné ísť hneď po práci domov a makať na veciach do školy až do večera. Veľmi záleží od vyučujúceho. Drvivá väčšia je milá a ústretová, no bohužiaľ sa nájdu aj ľudia, ktorí zjavne teoretizujú o marketingu, manažmente atď. celý život ale reálne skúsenosti nikdy nenadobudli. To sa potom odrazí aj na hodnotení odovzdaných zadaní. Pokiaľ ste nezvládli nasúkať do 6 strán všetky poučky z učebnice a nebodaj ste si dovolili mať odlišný, no predsa literatúrou obhájiteľný názor, než má prednášajúci, tak bohužiaľ, rátajte s veľmi nízkym hodnotením. Naopak nájdu sa aj doktori/doktorky, ktorí poradia, pomôžu a dá sa s nimi dohodnúť na termínoch..Služby študijného oddelenia a celkový servis poskytovaný študentom je na vysokej úrovni.

Saklik

Milá kolegyňa @januss. Nemôžem sa ubrániť pocitu, že okrem toho, že v tej škole študuješ online, zároveň v nej aj pracuješ a obhajuješ ju všelikde na fórach. Všetko čo si napísala je iba polovičná pravda a ide medové motúziky ktorými tá škola láka študentov. Bohužiaľ. skutočná pravda je trochu inde. Ja na online nechodím ale mám spolužiakov ktorí museli na online prejsť. Všetci nadávajú. Musia byť nalogovaní každý deň na moodle a riešiť tam komentíky. Je to vraj dosť otravné, keď namiesto učenia sa musia denne prihlasovať na portál a čumákovať čo tam nové pribudlo... Neviem nemám skúsenosť.

S čím ale skúsenosť mám je spôsob výučby na Externom víkendovom štúdiu. Nemám náladu dávať tu argumenty na každú vec ktorú si napísala aj keď by som o tom mohol písať naozaj obšírne. Ak ale ide o tú možnosť, prihlásiť sa len na jeden kurz čím by sa teoreticky dalo získať viac času na učenie, tak áno to sa dá, ale ako dlho potom bude trvať štúdium? 10 - 12 rokov? Takú možnosť by si naozaj zvolil len idiot. Zober si, že už teraz trvá štúdium na magistra na tejto škole 7!!! rokov. A to 4 roky bakalár a 3 roky magister. Ok

Ďalej píšeš že na iných školách sa človek musí učiť na 7 predmetov a je to podľa teba veľa. No áno, ale máš tam na to podstatne dlhší čas. A v konečnom dôsledku, na VŠM sa tých predmetov tiež nevyučuje málo. Máš tam 3 trimestre a každý trimester má 3 kurzy. Takže za rok musíš zvládnuť 9 predmetov. To nie je málo však? A ty to dobre vieš. Pridaj k tomu aj fakt, že rozvrh je často vytvorený tak, že napríklad na kurz Štatistika I. máš 4 týždne a o zábavu máš hneď postarané. Tie strapaté vzorce do hlavy za mesiac proste nadostaneš.

Pokiaľ ide o spôsob výučby, tak mám viacero zlých skúseností. A hodlám sa s nimi podeliť

1) Marketing
Moje očakávanie: dozviem sa čo je to marketing a ako ho môžem využiť, budem oboznámení s marketingovími stratégiami, naučím sa tvoriť úspešné marketingové stratégie
Realita: vyučujúci nám na začiatku kurzu oznámil, že on nás nemieni nič učiť a že si všetko máme naštudovať sami. Ako povedal, tak aj bolo... Na každé stretnutie sme museli mať pripravenú prezentáciu. Stretnutia prebiehali tak, že študenti prezentovali a učiteľ počúval. Aký to malo prínos pre nás študentov? Žiadny, dlhé hodiny sme si navzájom prezentovali hlúposti. Predmet bol zavŕšený povinnosťou odovzdať 20 stranový marketingový plán. Väčšina študentov importovalo svoje marketingové práce (ako to už býva) na poslednú chvíľu deň odovzdania v noci. Na druhý deň o 8:00 už boli práce oznámkované vyučujúcim. A ja sa teraz pýtam: To naozaj vyučujúci celú noc nespal aby mal oznámkovaných 30 marketingových plánov v rozsahu 20 a viac strán? Pochybujem... Naskytuje sa tu ale otázka, na základe čoho sme potom dostali známky za tú prácu? Podľa sympatie? Alebo len tak odhadom? Ťažko povedať....

2) manažment
Moje očakávanie: ani neviem ale to čo sa dialo som nečakal
Realita: mali sme dva predmety ktoré sa týkali manažmentu. Vtipné bolo že na seba ani nenadväzovali, ale dá sa povedať že obsahovo boli úplne rovnaké. V druhom manažmente sme nešli ani do väčšej hĺbky ani do šírky učiva. Proste to isté ako na prvom manažmente. Nuž opakovanie matka múdrosti (alebo inými slovami strata času). Vyučujúcemu sa zrejme nechcelo meniť obsah prednášok. Študent znesie veľa... Jedným uchom dnu, druhým von a dve muchy sú zabité jedinou virtuóznou ranou.

3)štatistika
Moje očakávanie: zistím ako robiť rôzne štatistiky v rámci firmy alebo organizácie, ako správne chápať a interpretovať výsledky štatistického zisťovania
Realita: vyučujúci zrejme nepostrehol, že nevyučuje budúcich matematických géniov a teoretických relativistov, ale podnikových manažérov. Snaží sa počas štyroch stretnutí prebrať učivo ktoré sa na štátnych školách vyučuje 2 roky a to všetko na vedeckej úrovni. Študent absolútne nemá šancu v učive sa zorientovať behom tak krátkej doby. Jediné čo môže urobiť je to, že sa strojovo naučí počítať aby aspoň prešiel skúškou. Ale pochopenie učiva, alebo využitie tých vedomostí v budúcnosti? Na to zabudnite, nie je proste dosť času!

Tak nech mi tu nikto nehovorí že je to moja chyba že sa cítim v časovom presse a že mám pocit že sa prd naučím. Nie som totiž sám ktorý má takýto názor! Keby tá škola bola naozaj učiacou sa organizáciou, ako o sebe tvrdí, toto by sa nedialo roky, ale bolo by to vyriešené hneď v zárodku...

Na záver treba povedať, že sa tu nájdu aj výborní vyučujúci ktorí sa naozaj snažia učiť kvalitne a tak, aby ten študent aj z toho niečo mal a chápal princípy nie poučky. Je ich však ako šafránu. Je tu proste strašne cítiť kvalitatívne kontrasty vo výučbe a v prístupe jednotlivých vyučujúcich. Študenti tým strašne trpia a sú frustrovaní. Osobne nemám záujem na tejto škole dlhšie zotrvávať.
Všetko je to totiž o ľuďoch a tu tí kvalitní ľudia proste chýbajú... Ja sa považujem za kvalitného študenta a tento systém ma deprimuje

januss

Navštívila som túto diskusiu iba z jedného dôvodu a tým bolo, že by som rada absolvovala stáž v zahraničí a chcela by som počuť nejakú skúsenosť od nejakého žiaka.
No nedalo mi zareagovať, nakoľko tieto názory z 5-ruky sú úplne zavádzajúce pre budúcich študentov . Keby nad touto školou uvažujem opäť po prečítaní niektorých komentárov, by som si to asi rýchlo rozmyslela. Takže:
Som študentkou online formy na tejto škole už vyše roka. Zatiaľ som úplne spokojná a nemám čo vytknúť. Kedykoľvek som sa potrebovala poradiť o priebehu štúdia, moja školská poradkyňa mi vždy rýchlo na email odpovedala, či zavolala.
Nie je pravda, že sa nedajú písať opravné skúšky. Samozrejme sa dajú. Dá sa dokonca počas začiatku trimestra z predmetu odhlásiť, v prípade, že ho nestíhate, dá sa dohodnúť sa predĺžení písomnnej skúšky o ďaľší mesiac-ak sa nestíhate učiť, dá sa ju písať aj v zahraničí a profesori sú veľmi lojáln.
Keď som niečo nerozumela na to sú tam diskusie a ak je to niečo, čo aj naďalej nechápete môžete s profesormi aj telefonovať. S jednou profesorkou som si neraz dohodla rozhovor cez telefón či Skype a bolo to veľmi jednoduché. Žiadne odpovede po týždni a podobne. Píšem sem aj preto ,že možno sa priebeh štúdia zmenil nakoľko tieto ostatné príspevky sú spred niekoľkých rokov.
Čo sa týka štúdia. Pán tu spomínal, že sa popri škole nestíha učiť. Pripomenula by som, že je to Vysoká škola ,takže musí rátať aj s nejakou časovou záťažou ,no zároveň by som oponovala na to, že asi každý kto si zvolí formu online štúdia pracuje. Aj keď si vezme len 1 , 2 či 3 predmety , záleží to od časovéj možnosti štúdia každého individuálne. Ak máte časovo náročnú prácu , môžete si štúdium predĺžiť ale budete ho študovať s menej predmetmi alebo naopak. Ktorá vysoká škola, ponúka takýto štýl štúdia, vyhovujúci každému? Ak je táto škola náročná popri práci, ako by ste zvládali vysokú školu so 7 predmetmi ako bežné vysoké školy?
Čo sa týka predmetov. Každý jeden predmet má zmysel a pripravuje študenta na reálny život. Nestretla som sa so žiadnym " zbytočným" predmetom a okrem iného, väčšina predmetov - či obchodná angličtina, či Európska únia alebo Informatika,či manažment sa vyučuje z aktuálneho obdobia, samozrejme sa učí teória- no nieje to to nudné poučkové učivo, vyučuje sa často na reálnych príkladov , z aktualít a podobne.
Určite by som túto školu doporučila. Cena = kvalita.

Miro4425

Andrej ja by som Vám skor odporučil keď už externe a online tak Cambridge Business School má Online MBA program a za seba mozem iba odpručiť. Prístup, kurzy ale aj referencie a povedomie a značka školy. Osobne sa mi to zdá kvalitnejšie ako v BA. A Cambridge je vyslovene špecializovaný na postgraduálne štúdium. Skúste pozrieť: www.cambschool.cz

Marek18

Ahojte. Chcem sa spýtať na VŠM City Univetity v BA. Chcel by som sa dať na online štúdium . Aké máte skúsenosti s fungovaním systému atd. Oplatí sa za to platiť take peniaze? Ďakujem

KlaudikaSk1990

Preboha, za take peniaze je to až tak zlé? Dlho som o tejto škole uvažovala ale toto ma zaskočilo. Rozhodovala som sa ešte medzi Cambridge Busoness School a po tejto diskusii už neváham ani minutú a prihlasujem sa na Cambridge.

Seplak

Ak tu chce niekto studovat externe, tak sa musi pripravit na to, ze ho bude cakat rychlokurz geniality. Skolsky rok je rozdeleny na 3 casti ( trimestre) v kazdom trimestri sa vyucuju 3 kurzi. Kazdy kurz ma 4 stretnutia, s tym ze na tretom stretnuti sa uz nevyucuje ale pisu sa uz len testy. Niekedy je rozvrh stanoveny tak, ze trimester prakticky trva len 30-45 dni. Za tuto dobu je student povinny dohlbky nastudovat problematiku vsetkych predmetov plus napisat niekolkostranove seminarne prace. Naucit sa vsetko a porozumiet tomu na nejakej vyuzitelnej urovni je samozrejme v tak kratkom casovom intervale len tazko uskutocnitelne, ak nie nemozne. Je to proste prilis kratka doba na studium. Vysledkom su potom znizene studyjne vysledky. Stretol som sa uz s takym pristupom vyucujuceho, ktory predpoklada, ze student pride na kurz uz so zvladnutym ucivom a na hodine sa uz len zopakuje a napise test! Osobne som nuteny si brat pocas trimestrov dovolenku z prace, aby som sa stihol naucit ucivo. Takmer vsetci ktorim praca neumoznuje ucit sa pocas pracovneho dna to tak musia robit., Samozrejme ze to ma negativne vplyva na pracovne vykony a tym padom aj ohodnotenie. Mnohe predmety ktore su sucastou studyjneho planu su odtrhnute od reality a ich realna vyuzitelnost v praxi sa priblizuje k nule. To je ale zial realita nsho skolskeho systemu ako takeho, aj ked je pravda ze od tejto skoly som ocakaval vacsiu spatost s praxou. Mylil som sa strasne moc... Studium na tejto skole vikendovou formou odporucam len ak mate cas ucit sa v robote a ak ste ochotni vzdat sa znacnej casti vazho zivota na dobu niekolkych rokov. Treba si hlavne ujasnit, ci sa vam v zivote vrati cas a peniaze investovane do tohoto studia. Viem ze prvotne nadseni je silne, ale zvykne ho vystriedat tvrda realita, ktora byva kurva kruta...

MatejC

Skola a ucitelia mi poskytli velmi dobru spatnu vazbu.
Treba si uvedomit, ze skola nema opravne terminy, tak sa ziak musi poriadne ucit celu dobu.
Je kaldeny doraz na priemer znamok takze ak nie najlepsie dopadne nejaka skuska nic nie je stratene a moze sa pokracovat (toto nepozna standardny slovensky system)
Skolene je drahe ale medzinarodny ucitelia naucia podstatne viac a v samotnom vysledku je to citit.
Studijne oddelenie ked boli problemy vzdy reagovalo aj ked niekedy nie idealne ,ale to nie je nikde :)
Plagiatorstvo je prisne kontrolovane, mohlo by byt viac.
Katastrofalene sa spravaju ziaci, ktori prestupili so slovenskych ekonomickych skol, nakolko su uplne zvyknuty podvadzat a opisovat. Toto tato skola neakceptuje.
Mal som velmi dobrych ucitelov a som spokojny aj napriek vysokej cene. Bohuzial skolne vzrasta ... :(