Operácia očí laserom

Príspevok v téme: Operácia očí laserom
spicelkarita

Zaujíma ma laserová operácia očí v Košiciach.Zaujima ma názor odborníkov, teda nie ludí ktorý v tom vidia dobrý zárobok a burcuju ludi svojimi reklamami, ale odborný názor.Teda aké sú riziká a aké problémy možu nastat po operácií/nezaujima ma pooberačná bolest a zle hmlisté videnie ale starnutie oka po rokoch,ked podstupil v mladosti tuto operáciu..Mám na mysli poškodenie oka, alebo zhoršenie videnia na celý život a čo ma zaujíma či zlepšenie zraku nebude trvat len na určitú dobu teda napr piatich rokov, ale doživotne.Nosím dioptrie -3 som krátkozraká.Pýtam sa či pod vplyvom staroby nemože sa stat tak ako človek starne teda aj oko by došlo pod vplyvom operácie v relativne mladom veku k zhoršeniu zraku, alebo iným komplikáciám,kedže ma zaujal prispevok istého mladého lekára v anonymite, ktorý sa vyjadril že je zásadne proti, lebo nevie ako sa oko bude prejavovat v starobe,to ešte nikto nevie, ved sa to robí asi len 20 rokov.

Aké sposoby operácie oka su počula som LASIKOM a ešte iným ktorý je lepší a prečo?jE MOžNé žE SA DIOPTRIE LEN ZMENžIA ALE OSTANU PO OPERáCIí.Zaujima ma názor tých ktorý su po operácii aspon 10 rokov a ktorým sposobom Vám ich operovali.Vsimla som si mnohých že už nenosia okuliare,som presvedčená že nie oli šošovkám ale si urobili ten zákrok.Vážne uvažujem že podstupim tento zákrok asi buduci rok, ked si našetrím.Vaše rady?

Dr.Juhás

Riziko infekcie je vždy a pri každom chirurgickom výkone.

Dôležité je infekcii predchádzať počas operácie, ale hlavne po nej správnym kvapkaním antibiotických kvapiek a dodržiavaním pokynov, ktoré znižujú riziko zavlečenia infekcie.

Druhým momentom je dĺžka hojenia operačnej rany a teda doba expozície rany prípadne jinfekcii. Pri klasickej povrchovej operácii (PRK, LASEK, Epi-LASIK) je to niekoľko dní, pri Z-lasiku ( femtosekundový laser, www.zlasik.sk ) je to cca hodina...

s pozdravom

Dr. Juhás, OFTUM

0vecka

ja som bol na tejto operacii asi pred 8mimi rokmi... mal som -4,5 (+-) a musim povedat ze sa mi za tych 8 rokov zrak o nieco zhorsil ale stale nepotrebujem okuliare a isiel by som do toho znova... najme dnes ked uz oko nerezu skalpelom ...

inak nikto tu nehovori o riziku infekcie aj ked to bolo si len pri starom type

Dr.Juhás

Dobrý deň prajem,

rád by som reagoval na príspevok, ktorý sa pýta na trvalý efekt operácie a možné komplikácie.

V prvom rade je asi potrebné uviesť, že som sám operáciu krátkozrakosti absolvoval ako 18 ročný študent prvého ročníka medicíny, metódou PRK, operoval ma môj otec prof. Juhás. To bolo v roku 1996, dnes mám 35 rokov, pracujem ako laserový chirurg v OFTUMe a nenosím okuliare.

Tieto operácie robím prakticky dennodenne od skončenia medicíny v roku 2002, t.j. 11 rokov, skúseností mám možno už na rozdávanie, posledné roky sa špecializujem na operácie femtosekundovými lasermi, ktorých som urobil už viac ako 2000.

Diskutujúca pacientka sa pýta veľmi správne, že či ostrý zrak vydrží doživotne. Odpoveď na túto otázku pozná každý z Vás čitateľov po chvíľke uvažovania. Znie: NIE, PRAVDEPODOBNE NEVYDRŽÍ. Oči predsa starnú rovnako ako iné orgány v tele, podliehajú chorobám, degeneratívnym zmenám a úrazom. U každého človeka sa skôr či neskôr prejaví skleróza ciev, hypertenzia, ktoré ovplyvnia výživu oka, u diabetikov je očné pozadie postupne zdeštruované cukrovkou, v šošovke sa dejú senilné zmeny, ktoré končia sivým zákalom, v mozgu sklerotické zmeny, ktoré ovplyvnia aj fungovanie zrakového centra. Okrem toho existuje celá škála ochorení oka spojených s pokročilým vekom.

Preto moja odpoveď na túto otázku znie: Tá zmena, ktorú urobím laserom na rohovke - zmením jej zakrivenie, za tú ručím, tá býva trvalá, ale NEVIEM nikomu na svete garantovať čo sa bude diať v jeho očiach za 20 rokov. Preto aj napriek odstránenej dioptrickej chybe môže byť videnie časom zhoršené z iných príčin, ktoré NIJAKO nesúvisia s operáciou rohovky. Operácia na rohovke neovplyvní to, či budete mať cukrovku, vysoký krvný tlak, odlúpenie sietnice, či sivý zákal šošovky. Preto sa milióny ľudí na svete každý rok rozhodnú nečakať na senilné zmeny v očiach s okuliarmi ale bez nich a idú na operáciu.

Korekcia dioptrických chýb pomocou zmeny zakrivenia rohovky laserom sa robí vo svete od roku 1988, čiže 25 rokov. Neexistuje úspešnejší chirurgický výkon na ľudskom tele ako tento. Žiadne nečakané neskoré komplikácie sa u pacientov operovaných pred 20 rokmi neobjavujú. všetky známe komplikácie sa dajú do určitej miery predvídať a vo veľkej miere aj úspešne liečiť bez následkov.

Spoľahlivé stroje - lasery a bezchybný ľudský faktor - operatér, sú predpokladom dobrého výsledku a spokojného pacienta. Pacienta, ktorý sa rozhodne pre operáciu sám a je plne informovaný o reálnej prognóze a výsledku.

prajem všetkým pekný deň, uvádzam aj svoj súkromný mail, ak má niekto otázky, rád odpoviem.

Dr. Juhás ml., OFTUM

spicelkaRITA

mna zaujima kto má zlu skusenost,alebo mnamiesto -6 sa mu len znižili dioptrie na -4, alebo tý čo hmlisto vidia už po operácii, pradvebpodobne čo ju podstupili, asi aj im daju podpisat že na vlastnu zodpovednost a tým pádom, lekáry sú krytý ak by došlo k poškodeniu zraku.niekde som čitala ž ebolo napísané aj oslepnutie može sposobit.

Naja85

spicelkarita, ten chalan z modreho neba asi nebol na laserovom odstraneni dioptrii, ale zrejme mal problem so sietnicou. Asi nikto ti nikdy neda 100% istotu, ze po laserovej operacii nebudu ziadne problemy(kazde oko proste moze reagovat na tie iste veci inak). ja nosim napr. kont. sosovky, ale zial moje oci na ne reaguju nie velmi dobre, a to ich nosim max. 10 hodin a 2 dni v tyzdni mam pauzu a pritom tolko ludi bez akychkolvek problemov ich nosi. A momentalne kazdy den rozmyslam, ze zavolam do BA a objednam sa na vysetrenie, ci by som bola vhodna na operaciu, ale nie laserom, ale na implantaciu vnutroocnych sosoviek, kedze mam o dost viac dioptrii a k tomu este astigmatizmus. Kurnik, co by som len dala za dobry zrak, alebo za tych - 3 dioptrii.

spicelkaRITA

ja takým veciam ktoré vacsine ludom nepomohli ani sa do nich nepúštam.Ak by to fungovalo tak ludstvo každý aj lekáry by to propagovali ako sposob ako spat vrátit zrak.Zdá sa mi to zbytočná strata času, aj ked pre vnutorné svaly oka aj joga oka može prospievat, ale ako spastnavrátenie zraku to nie týmto sposobom.To čo vacsine nevyhovuje je nedobre.To by si mi musela poskytnut aspon 1000ludi ktorý si pod vplyvom usilovného cvičenia zlepšili zrak.Nemožem uverit že zmiznu dioptrie, ved to má svoje vedecké pozadie kto je krátkozraký to akoby si chcela že žena ktorá má plochý zadok aby jej narástol sval ktorý tam nikdy nebude mat.

lulu224

spicelkarita

pocuj ked si naozaj odhodlana zlepsit svoj zrak a si ochotna pre to urobit cokolvek tak skus zlepsenie zraku prirodzenou cestou- rozne cvicenia oci
je o tom niekolko knih, len si ich treba precitat
ja som citala zo 3-4 a som si ista ze maju nejaky ucinok
tento sposob korekcie nie je vobec rozsireny kedze na tom nik nezarobi, aj ocna mi povedala ze to nema ucinok, ale ja verim tomu ze hej, navyse ludom sa to nechce robit pretoze na to treba ozaj vynalozit zrnko usilia, ono je jednoduche lahnut si pod laser a mat to za 5-minut hotove, ale len si zober kolko penazi by si usetrila nehovoriac o tom ze to nema pravdaze ziadne vedlajsie ucinky, najhorsie co sa ti moze stat je ze sa ti zrak nezlepsi..
je to uplne zadarmo takze ani nemas co stratit, take knihy sa inac daju v kniznici v pohode pozicat

ked sa na to pozries z tej stranky tak je absurdne ist na laser, ked sa zrak da upravit aj prirodzene, neda sa to ani porovnat

ok, ja osobnu skusenost nemam lebo este som sa do toho poriadne nepustila, totiz pri prektizovani tych cviceni musis obmedzit sosovky/okuliare na minimum a ja potrebujem momentalne vidiet vzdy na 100 percent , ale ked budem mat dlhsi cas volno a nebudem musiet nosit sosovky tak to urcite skusim

nj a aby ma tu uplne nezhadzovali ze nikoho takeho nepoznam tak uvediem ze jedna moja byvala ucitelka zo zakladky si takto upravila zrak uplne, len na zaklade cviceni o korych sa docitala v knihe a nosila tusim tiez zhruba okolo -3
a pamatam si to dodnes lebo vlastne vtedy mi to zacalo vrtat v hlave a pozhanala som si o tom knihy :)

spicelkaRITA

je možné čo som teraz prečítala? že jedna pani od operácie po piatich rokoch oslepla??? žeby dosledkom tejto operácie pred niekolkými rokmi? a to je to čo sa pýtam.

dalej v modrom z neba jeden mladý chlape c mal operáciu očí tiež laserom a spálili mu oči tak že je slepý a iba na jedno oko vidí,videli ste to?????????sa čudujem že ich nedal k sudu a žiadal poriadne odškodné za to že mu zničili život

takajedna

moj brat ma uz vyse roka po takejto opracii a nema ziadne problemi a ani komplikacie...operacia trvala asi 5min., sice po operacii mal 2-3 dni bolesti, ale to je normalne...vidi perfektne dokonca lepsie ako ja a to som nikdy okuliare nenosila a ani nenosim :D inak on bol operovany v BA v Aupark town ci ako sa to vola

xxy

uprimne? ja som este nestrela ocneho lekara, ktory by absolvoval laserovu operaciu, a preco asi? lebo vedia, ake to je riziko.